przypadku ciasto wyszło za pierwszym razem i jestem bardzo zachwycona jak jest smaczne. Gdybym mogła to usiadłabym i zjadła całe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao(...)herbatników. WIERZCH Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na tej samej zasadzie jak wyżej z tym, że należy dodać tutaj olej i mleko. Wymieszać. Łyżką zrobić zygzaki czekoladowe na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej całą
Kuchnia PaulettesPodobno dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu sernik na zimno. To sernik z
Z miłości do słodkościp { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a
Przepysznik - BLW i nie tylkoBrownie – czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki(...)temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. CAŁOŚĆ: Wystudzone bezowe gniazdka napełniamy lodami i obficie oblewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonym popcornem. A na czekoladowe ptysie wypełnione po brzegi kremowymi lodami i sosem lemon curd , który fantastycznie przełamuje smak lodów. to też byście się skusili? ;) Niebo w gębie
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na słodkości tym razem bez sezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na
ciastkarnia na kruchym spodziezabrać się za to, na co wszyscy czekali - czyli praktykę. Lars Petersen pokazał nam kilka rodzajów polew lustrzanych, między innymi taką opartą na wodzie, która w połączeniu z klasyczną, czekoladową, daje naprawdę świetne efekty. Udało mi się nawet umorusać w nich paluszki, więc zabawa była przednia. Rozmawialiśmy też o temperowaniu i właściwym traktowaniu czekolady - tutaj wiele nowego się nie dowiedziałam(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 20-30 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego! Ja tymczasem weekend zaczynam ciastem czekoladowo-truskawkowym na zamówienie. Zabawne, jak życie potrafi się ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania
Kuchenne WariacjeLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzenia. Do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady potrzebna jest mąka pszenna, masło lub margaryna oraz cukier. Po połączeniu w cieście ląduje także połamana na kawałki czekolada lub dropsy czekoladowe . Z gotowego ciasta formowane są kulki, które przed upieczeniem warto jest schłodzić w lodówce. Ciasteczka robi się naprawdę prosto i dość przyjemnie. Po upieczeniu smakują wyśmienicie podane same lub ze szklanką(...)Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na ciasteczka powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanych ilości ciasta wychodzi 15 ciasteczek. Kulki ciasta po uformowaniu miały średnicę 4.5 centymetra. Po upieczeniu każe ciastko miało średnicę 10-u centymetrów. Celem uzyskania większej ilości mniejszych ciasteczek, należy formować kulki o mniejszej średnicy aniżeli 4.5 centymetra. Lubisz ciasteczka czekoladowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis
MeCooksFryzura przyprawia o ból głowy niejedną kobietę. Długie, krótkie, a może do pół ucha? Prostować, kręcić, czy postawić na naturalność? Farbować...? A jeśli tak, to jak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)śmietanki 30% 100 gorzkiej czekoladowy (użyłam gorzkiej 70% z nutą pomarańczy) duża łyżka serka mascarpone dodatkowo: maliny sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogIm więcej się uczę, tym mnie wiem - a przynajmniej takie mam wrażenie. Ogrom wiedzy, której nigdy nie opanuję, mnie przeraża. Ale może zacznę od początku... Swoją
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWymieszać. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić i połączyć z dżemem. Dżem chwilę wystudzić po czym posmarować pierwszy blat ciasta a następnie przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę aby dżem nieco zgęstniał. Polewa czekoladowa : śmietankę zagotować, kiedy gorąca zdjąć z ognia(...)Dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, w którym powstanie płynna, jednolita polewa. Cisto wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki o kształcie kwadratu. Każdy kawałek moczyć w polewie czekoladowej. Pokryte czekoladą ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Kostka piernikowa Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc ciasto piernikowe. Kostka piernikowa Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary
mecooksPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka(...)pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada. Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na zimnym serniku można zrobić czekoladowe nitki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu
Smakowy Raj