I mamy w końcu wiosnę, piękną, soczyście zieloną i ubarwioną kwiatami, akurat mam to szczęście przebywać od kilku dni na wsi, tutaj to wiosennośc czuć jeszcze
Cynamonowe szczęścieszkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany, sok z cytryny, kakaowe herbatniki , masa krówkowa, wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy
słodki bratekoczka , ale będzie też kilka nowych propozycji między innymi na ciasteczka brownie z migdałami. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy zniknęły w mgnieniu oka Będą one idealnym prezentem dla czekoladowych łasuchów. Ciasteczka brownie z migdałami Składniki: 180 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 60 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 jajka 130 g cukru 1 czubata łyżka ciemnego kakao(...)Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy drugą
PatiGotujeSKŁADNIKI BISZKO PT: 5 jajek 1 kubek cukru 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżka kakao KREM: 0,5 kubka mleka 0,5
Luźna Kuchnia3 bita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :) Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm: 1 puszka masy kajmakowej 6
Apetyczna babeczkaUczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę(...)składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi, Piec ok. 45 minut w 180 stopniach
AZgotuj!Składniki: słoik malin w spirytusie 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 4 czubate łyżki mąki 5 czubatych łyżek kakao 1 czubata łyżeczka
Luźna KuchniaPyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka + 1 szklanka(...)mieszamy. Do innej miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka) i olej - miksujemy do połączenia. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy szybko, dodajemy płatki energicznie łączymy. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek. Wciskamy połówki lub ćwiartki świeżych moreli. Pieczemy w 190°C ok 20 minut lub dłużej. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Chocolate Muffin Blogmniam To ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Kruchy spód, kremowy budyń czekoladowy, ukryty ser z serków waniliowych, całość oblana polewą czekoladową, czyż nie brzmi to smakowicie? Zachęcam do wypróbowania przepisu, skala trudności minimalna, każdy da radę a zaskoczy niejednego smakosza. Zapraszam po szczegóły:) Składniki: Kruche ciasto 2 szklanki (poj. 250ml)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki(...)podanych składników zagnieść kruche ciasto, ręcznie lub w mikserze. Kwadratową lub okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. U mnie tortownica 20 cm, wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni góra, dół. Po rozgrzaniu piekarnika i schłodzeniu ciasta wstawić i podpiec, około 10 minut. Budyń czekoladowy 3 budynie czekoladowe z cukrem
gotuj ze mnąSłodki spód i intensywnie cytrusowy i kremowy ser. Całość rozpływa się w ustach i naprawdę świetnie smakuje. Zmodyfikowałam dostępne w sieci przepisy gdyż pojawiający się w wielu recepturach czekoladowy spód ciasta był dla mnie zbyt intensywny w smaku i zbytnio odwracał uwagę od kremowego i limonkowego sera. Pierwszy raz też piekłam sernik w kąpieli wodnej. Lubię serniki ciężkie
sierotka maRysia w kuchniznalazłam ostatnio w kajecie podczas mozolnego szukania między starymi zapiskami z przepisami. Do przepisu cioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny(...)masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem : to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedno z moich ulubionych ciast, obłędnie czekoladowe z pyszną, lekko procentową polewą. Koniecznie spróbujcie, a gwarantuję Wam, że na jednym kawałku się nie skończy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka pijaczka Składniki 1 ½ kostki masła 1 ½ szklanki cukru pudru 5 jajek 5 łyżek kakao 5 łyżek wody 5 łyżek spirytusu 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Instrukcje(...)sztywną pianę i delikatnie wymieszać do czasu, aż składniki się dobrze połączą. Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta na środku formy wstawiamy „chudy”, wysoki słoik (lub jeśli mamy tzw. formę z grzybkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, studzimy, kroimy na pół
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki 100 g gorzkiej czekolady 150 g masła 3 jajka 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g mąki szczypta soli 100 ml śmietanki 30
Gotujemy i jemyTen przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak
Smakowy Raj