jabłka - 25490 przepisów (strona:334/1700)

JABŁKA W CIEŚCIE 226

soli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka masła (stopinionego i schłodzonego)  rodzynki 1 jajko (żółtko+ubite białko) 0,5 szklanki wody 4  jabłka olej do smażenia kilka kropli aromatu cytrynowego Wykonanie: Mąkę, sól, żółtko, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było(...)grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy.  Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie   obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy  z ciastem. Krążki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy

Walijskie Pichcenie
SEROWE CIASTECZKA Z JABŁKAMI 155

ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia! Składniki: 250 g twarogu 250 g prawdziwego masła 250 g mąki kilka łyżek cukru pudru do popudrowania 3-4 jabłka Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy(...)ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna.  Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 247

waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu(...)użyłam 3/4l. Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem.  Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto. Piec

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 121

sposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą.  Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :)) Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami. Składniki: ok 400 g. mąki 1 cukier waniliowy 16g łyżka cukru 2 jajka 0,5 l zsiadłego mleka 400 g. obranych jabłek olej Wykonanie: Jabłka(...)pokroić w drobną kostkę.  Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę ,żółtka, zsiadłe mleko i cukier miksujemy na gładką masę.  Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy ,następnie dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.  Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 113

zwłaszcza, że inne gęsie przysmaki zamierzam degustować na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka ( odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju(...)listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru. Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie

Delicious Titbits
Popołudniowa herbatka i jabłka... 183

więc słodycz musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że tak szybko jak się zrobiła tak szybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu(...)masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto

Przysmaki Karolki
Makaron zapiekany z jabłkami 218

tylko się roześmiała i powiedziała "zrób, a zobaczysz". Zrobiłam więc. I faktycznie, te kilka składników wystarczy. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Polecam gorąco! Składniki: jabłka makaron ugotowany jajka cukier  słodka śmietana lub jogurt Najlepszy makaron to ten "rosołowy" jak mówi mój T., czyli nitki, ale można użyć każdego innego. Wszystkich składników można użyć(...)dowolnych proporcjach. Jabłka kroimy w szóstki, wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy z makaronem. Jajka mieszamy  z odrobiną cukru, zalewamy makaron z jabłkami. Całość mieszamy, nakrywamy przykrywką i zapiekamy w temp. 200 st. C. Podajemy polany jogurtem wymieszanym z cukrem. Smacznego

chwile dla mnie
Jabłkowe crumble 179

Crumble mogłabym jeść codziennie, latem  jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek   60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych(...)laskowych  ( lody waniliowe jak ktoś lubi) Przygotowanie: W misce blendujemy orzechy z migdałami, dodajemy mąkę i miękkie masło - wyrabiamy kruszonkę. W naczyniach do zapiekania wkładamy po obranym jabłku ( jabłko kroimy w kostkę) posypujemy  2 łyżeczkami cukru i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 25-35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z lodami i kawą

Niezły Młynek
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 266

udało się połączyć to wszystko w jedną niebiańsko pyszną i aromatyczną całośc... Zachęcam Was do zrobienia sobie i dzieciakom, Waszym gościom takiego deseru . To będzie strzał w dziesiątkę. Składniki -jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe od Primavika-Doskonały i oryginalny w smaku, słodki krem świetnie pasujący do kanapek czy ciasteczek z miodem, konfiturami lub owocami(...)Wiórki kokosowe nadają niepowtarzalny smak i aromat kokosu a także dodają delikatności masłu. Zawiera cynk, cenne kwasy tłuszczowe, białko roślinne i lecytynę. -ziarenka Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Jabłka obierz i zetrzyj na tarce od użych oczkach. Dodaj miodu. Następnie ziarenek Cynamonowy Raj- Ziarenkowo. Wymieszaj dokladnie. Dodaj soku z cytryny. Dno naczynia do zapiekania bądz kokilek wyłóż połową przygotowanej mieszanki

Z Kuchni Do Kuchni
śliwki z jabłkami ... 146

sztuki jaja, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1,3/4 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg śliwki, 4 sztuki jabłka, - ile potrzeba cukier puder jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić mikserem na "kogel mogel" masa będzie zważona - ale to nie przeszkadza wsypać mąkę z proszkiem(...)wyrobić mikserem na gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm-dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane ciasto rozsmarować w tortownicy i poukładać połowę jabłek na jabłka poukładać połówki śliwek na śliwki resztę jabłek piec w 200C około 40-45 minut ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem smacznie nadziane ciasto..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kisiel jabłkowy z sokiem malinowym... 152

Składniki: jabłka 3 sztuki, woda 3/4 litra, cukier 2 łyżki, sok malinowy - ile potrzeba, jogurt naturalny - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki słodko-winne jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka do garnuszka wlać 1/2 litra wody i dodać jabłka starte, cukier po zagotowaniu gotować ze 3 minuty w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną(...)wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagęścić kisiel przelać do miseczki, talerza i zostawić do wystudzenia podać kisiel polany sokiem malinowym i z jogurtem do smaku...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 152

utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka BUDYŃ: w 150 ml mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru i wlać wymieszany budyń i zagotować, gorący wyłożyć na jabłka resztę ciasta(...)dać na budyń i piec w 200C około 45-50 minut ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne ciasto jest lekkie a jabłka z budyniem smacznie smakują i dzięki kurkumie jest złocisty budyń.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
wątróbka drobiowa z przyprawą shoarma... 151

Składniki: wątróbki z kurczaka 1 kg, mleko - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 3 łyżki, jabłka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki wątróbki kurczaka oczyścić, opłukać i zalać odpowiednią ilością mleka, schować do lodówki na kilka godzin, następnie wątróbki wylać na sito(...)przełożyć do miski, w misce posypać je mieszanką przyprawy "shoarma", nie trzeba już soli czy pieprzu, ta przyprawa jest bardzo smaczna w połączeniu z wątróbką i dodatkiem cebuli z jabłkami jabłka z cebulą podsmażyć na oleju, dodac cukier, kucharka, majeranek wątróbki podać z cebulą z jabłkami do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO!!! przyprawa shoarma Royal Brand - smak: pikantna

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 391

koło 30 min . 1 częścią  ( trochę większą  ) wyłożyć blaszkę , po nakłuwać  i podpiekać koło 10 - 15 min w piekarniku w 180 - 200 stopniach  . 1 kg jabłek ( już obranych bez ogryzków ) pokroić i poddusić z niewielką ilością wody , prawie miękkie - przestudzić dodać cynamon i cukier  do smaku (  ważne żeby w jabłkach nie było(...)dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienienia Gotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami  śmietankowymi , waniliowymi

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 168

było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce.  Poza tym, jednak ciasto jest cudowne.  Kruche ciasto, połączenie śliwek i jabłek plus ogromna ilość bezy.  Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka.      Składniki: 250 g kruchego ciasta 500 g śliwek (mogą też(...)być same jabłka) 500 g jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta suszonego imbiru 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Wykonanie:   Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować.  Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki.  Nakłuć spód widelcem, położyć na ciasto folię i obciążyć na przykład grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Sto kolorów kuchni