lubię szwendać się po lesie i łąkach, nazbierać po drodze czegoś dobrego i przetworzyć to w coś jeszcze lepszego! Ten dżem powstał z owoców dziko rosnącej czeremchy i jabłek ze zdziczałej jabłonki, na którą trafiłam wędrując między okolicznym polami podczas mojego podlaskiego urlopu. Czeremcha jak czeremcha za to jabłuszka to takie zwyczajne "psiary" czyli małe, kwaśne(...)zjadły wszystkich owoców to koniecznie nabierajcie ich sobie. Można z nich zrobić np. kisiel, który pokazywałam niedawno . Był bardzo smaczny i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Jabłek możecie użyć "normalnych", byle były kwaskowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapraszam :) Składniki : 2 woreczki brązowego ryżu 1 łyżka Oleju kokosowego Olejowy Raj 3 słodkie jabłka 1 łyżeczka stewii lub ksylitolu 1 łyżka cynamonu. Jogurt naturalny 1 cukier waniliowy 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa(...)Wykonanie : Ryż gotujemy all dente i mieszamy z 1 łyżką oleju kokosowego. Jabłka obieramy , myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka , dodajemy cukier waniliowy , cynamon i 1 łyżeczkę oleju kokosowego.Dosładzamy ewentualnie do smaku ) Wszystko dusimy około 12 minut. Następnie odsączmy na sitku z nadmiaru soku. Kokilki smarujemy olejem kokosowym . Nakładamy po 1,5 łyżki ryżu
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 1 kg jabłek cynamon 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masłem, żółtkami, jajkiem, cukrem oraz śmietaną, zagnieść ciasto. Podzielić(...)dwie części, schłodzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posypać cynamonem i ułożyć pokrojone jabłka. Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto lub zetrzeć na tarce . Piec w temperaturze 190° przez
magiczna kuchnia Kasijuż został spałaszowany z pasztetem :) Polecam, bo smak jest niebanalny, z lekką goryczką, przełamany słodyczą jabłek. Pyszności! Składniki: (na 5 malutkich słoiczków) 1 kg przebranej jarzębiny 1 kg jabłek 1/2 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki czarnego, młotkowanego pieprzu Przygotowanie: Jarzębinę włożyć do garnka, zalać wodą. Jabłka obrać(...)zetrzeć na grubej tarce, dodać do jarzębiny. Zasypać cukrem i gotować około 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż jabłka całkowicie się rozpadną a jarzębina zmięknie. Doprawić obydwoma rodzajami pieprzu i imbirem. Pogotować jeszcze 15 minut, cały czas mieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem
Cakes By Kejtcukier waniliowy - 3-4 jabłka (u mnie antonówki) - mielony cynamon (opcjonalnie) Dodatkowo: - 2 łyżki soku cytryny Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka(...)wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam
Smaczne Zdrowetych metod i zaprezentować rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty(...)trzy minuty, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na 12-15 minut. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso. Do jabłek dodajemy masło, szczyptę majeranku i żurawinę ( jeżeli takową posiadamy). Całość smażymy
Miód i pieprzDziś zapraszam Was na serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem. Takie małe serniczki są doskonałym rozwiązaniem, gdy musimy coś szybko podać na stół lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu na długie przygotowania. Do tego składniki na te serniczki łatwo znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Ja moje serniczki przygotowałam na późny(...)wilgotny. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie wbijamy całe jajko. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę mleka, mieszamy ręcznie do połączenia składników. Kroimy 1/2 jabłka w kostkę. Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przekładamy po 2 łyżki masy serowej. Następnie kładziemy kawałki jabłka i po łyżeczce dżemu truskawkowego. Wykładamy resztę masy serowej
Słodkie okruszkirozmrożeniu zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę wycinając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż jabłka będą miękkie, a następnie dodać zmiksowaną żurawinę i gotować ok 10min. Całość zblendowałam, ale nie jest to konieczne. Bulgoczącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Jeżeli się nie zamkną należy jeszcze poddać(...)pasteryzacji. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: jabłka , żurawina
https:KKuchniaMniamciasta wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika(...)podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego 0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blat lekko posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na prostokąt 38*22cm. Na cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona. Każdą muffinkę posmarować mlekiem, blachę
Ala piecze i gotujepochodzi z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek cynamon cukier wanilinowy Mąkę, cukier, proszek i kaszę manną mieszamy razem. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach- jeśli mają dużo soku odciskamy nadmiar. Na spód blaszki(...)wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy szklankę wymieszanych składników suchych. Na wierzch kładziemy połowę jabłek, posypujemy je cukrem wanilinowym i cynamonem, na to drugą szklankę suchych składników, resztę jabłek- cynamon i cukier i ostatnią szklankę składników suchych. Na górę ścieramy na tarce najlepiej wcześniej zamrożone masło, lub kroimy je w cienkie plasterki. Ciasto pieczemy w temperaturze
Słodka Kraina Wypiekówmąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka lub 4 małe (około 300 g w sumie) rodzynki łyżką maki ziemniaczanej (ja użyłam z tapioki) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru(...)syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki
greenscarfCiasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki(...)kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy
W kuchennym oknie Ewykażdego łasucha. Najlepsze są zaraz po upieczeniu póki skorupka jest chrupiąca :) Składniki: 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki szczypta soli 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 jabłka 100 g masła 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy 1 łyżeczką(...)łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut
Na Ciasteczkowych Papierachprzepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek dodatkowo cukier do posypania ciasta(...)ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie).Z winąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 10 części
Moje domowe kucharzenie