Dżem jabłko-kiwi

Dżem jabłko-kiwi

Dżem jabłko-kiwi

Banalnie prosty przepis na pyszną marmoladę z jabłek i kiwi. Świetna do deserów,ciast czy na kanapkę. Będzie stał i czekał w spiżarce na długie jesienne wieczory. Składniki: 1 kg jabłek 400 g kiwi cukier żelujący 2:1 Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Przekładamy do garnka. Kiwi obieramy ,kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do jabłek.Wsypujemy cukier żelujący,mieszamy aż zacznie wrzeć.Gotujemy ok.5 minut i  gorące nakładamy do wyparzonych słoików.Zakręcamy i ustawiamy do góry nogami aż ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy mojej mamy

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.