danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne! Składniki: 4-5 filetów śledziowych (około 400 g) 3 łyżki octu 10% 80 g rodzynek 2 cebule 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 listki laurowe
Pyry na Gazśledziowych. Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki. Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Lena Gotujeczerwonej cebuli 3-4 kawałki marynowanej papryki 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa odsączyć z zalew. 2. Śledzie pokroić w większe kawałki. 3. Cebulkę drobno posiekać, jajka i ogórki kiszone pokroić w kostkę. 4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać musztardę i majonez, ewentualnie doprawić pieprzem do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aniobrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami
Qchnia po prostukawy. Jako że Kaszuby to region pełen ryb, warto wspomnieć również o tradycyjnej miejscowej przystawce jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego, posiekana cebula, kilka śliwek oraz odpowiednie przyprawy. Gdzie można spróbować lokalnych przysmaków? Jeżeli ktoś chce poczuć faktyczną moc kaszubskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roku. Jajka faszerowane to takie danie, które można przygotować na wiele innych okazji, a nie tylko na Wielkanoc, więc mam nadzieję, że pomysł się przyda. Takie jajeczka ze śledziem i ziemniakami sprawdzą się na prywatce, małym przyjęciu albo po prostu na domowej kolacji. Są pyszne i ciekawe w smaku. Mam nadzieję, że Wy też jesteście w dobrej formie po wielkanocnym
Smaczna Pyzamatias 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka grzybów marynowanych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe zalać wodą i ostawić na noc do … Czytaj dalej Śledzie w sosie tatarskim
czarrna od kuchniczasie pokroić w kostkę filety śledziowe a'la matjas i posiekać szczypior. W salaterce lub na półmisku ułożyć warstwę buraków z cebulą i fasolą, na wierzch wyłożyć pokrojone śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować posiekanym szczypiorem
babka w formieŚledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie dodajemy
chleba naszegoTakie chrupiące śledzie możemy podawać do obiadu lub jako ciepłą przekąskę . 30 dag.płatów śledziowych 100ml.mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka 10dag.masła **************************** 1. Filety śledziowe wypłukać w zimnejzwodzie , a nastepnie namoczyć 2-3godz.w mleku.Osaczyć i osuszyć. 2. Filety obtoczyć najpierw w mące , następnie w roztrzepanych jajkach , a na końcu w bułce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiolej, ocet i sok z cytryny, również odstawić. Płaty śledziowe przełożyć na deskę lub talerz, na każdym po środku położyć śliwkę i kilka piórek cebuli. Zwinąć i przekłuć wykałaczką. Śledzie przełożyć na półmisek, zalać pozostałym po marynowaniu cebuli sosem. Na wierzchu rozrzucić pestki granatu i rodzynki. Przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego
Gosia gotujeryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi
Życie ze smakiemTARCE O DUŻYCH OCZKACH 5 MAŁYCH BURAKÓW-- LUB MAŁY SŁOICZEK GOTOWYCH-UGOTOWAĆ I ZETRZEĆ 2 CEBULE-SPARZYĆ I DROBNO POSIEKAĆ MAJONEZ SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W SZKLANEJ MISCE UKŁADAĆ WARSTWOWO: -ŚLEDZIE -NA NIE MAJONEZ -STARTE ZIEMNIAKI -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE BURACZKI - fasola -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE JAJKA -MAJONEZ Przystroić jak kto lubi i wstawić do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikwaskowe jabłko 2 ogórki konserwowe pieprz Przygotowanie : Filety do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby tzn. zrobić je na ostro tzn. w occie albo w oleju Tak przygotowane śledzie kroimy w paseczki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i cebulę oraz starty na grubych oczkach tarki ogórek konserwowy Składniki mieszamy, posypujemy ewentualnie pieprzem czarnym mielonym Płaty śledziowe w occie
Proste Potrawy