Pamiętam czasy, kiedy największym problemem dla mnie było przygotowanie imprezy. Nigdy nie chcialam by było banalnie i zawsze miało być orginalnie - czytaj nie tak samo
Smaki Edytylekką nutą pikanterii za sprawą chili i imbiru. Składniki na 3 porcje: 400 g dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory 2 listki bazylii czosnek zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie
NaKońcuJęzykaSery układamy w kierunki wskazówek zegara. Zaczynamy od łagodnych i przechodzimy do pikantnych. Do serów dobrze podać dodatki typu: morele , orzechy, suszoną żurawinę,rodzynki.Moja deska serów, przepleciona salami i kabanosem powstała przy okazji urodzin trzylatki
W kuchennym oknie EwyPrzepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja CIASTO
Moje Kuchenne Rewelacjeceny miał podane w euro;) Jego 2 miesięczne Pecorino w wersji naturalnej i z peperoncino (bardzo ostre) podbiło nasze serca. A, miał też w sprzedaży włoskie salami. Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu
Chilli Czosnek i OliwaPolsce chorizo staje się coraz bardziej popularne i widuję je obecnie w wielu sklepach. Niestety nie zawsze jest dobrej jakości (czasem to po prostu chorizo-podobne suche salami). Kupując chorizo zawsze weźcie pod uwagę, do czego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć
Chilli Czosnek i Oliwadania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego, jak lasagne alla Bolognese, cannelloni
Chilli Czosnek i Oliwaczasem już w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, ponieważ wierzy się, że im więcej soczewicy zostanie spożyte, tym więcej pieniędzy można zyskać w nowym roku. Cotechino przypomina salami tylko, że zrobiona jest z surowego mięsa. Swój łagodny smak i delikatną konsystencję zawdzięcza sporej zawartości wieprzowego tłuszczu i skórek. Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem
Marta Gotujepapryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki
Moja smaczna kuchniapomidory. Sos pomidorowy zaserwowałam z makaronem świderki. Sos jest błyskawiczny, bo wykonuje się go w przeciągu ok. 15 minut. Wystarczy tylko pokroić w paski kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej, salami pepperoni, kawałek słoniny i 1/2 cebuli w kostkę, podsmażyć to wszystko na rozgrzanej patelni, dodać 200 ml dobrego gatunkowo przecieru pomidorowego, doprawić do smaku solą, chili i odrobiną tymianku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębzdur nie czytam dalej. Pozwolę sobie zacytować: "Jeśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką czy nawet delikatesowym chudym indykiem oraz żółtym serem – przemyśl swój wybór jeszcze raz. Salami, szynka i inne wędliny to pożywienie wyjątkowo złej jakości. Nafaszerowane sodem, zrobione z mięsa zwierząt hodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby tego było mało, może dodatkowo
Słodka sielankamomencie można nastawić piekarnik na 200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem.Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie.Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory.Wierzch polałam resztą beszamelu i zapiekłam w 200st. przez 15min
bastalenawłaśnie o to chodzi? Im prościej, tym bardziej tostowo. Pierwsza, zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce chleba ułożyłam kolejno: ser, suszone pomidory, salami, cebulę, ser. Całość zapiekłam do rozpuszczenia sera. Podałam z bazyliowym pesto.Kawą z mlekiem.Prawie do łóżka ;) Ciągle się staram wspiąć na Misiowy poziom, ale ciągle mi do niego daleko
bastalena