Szaszłyki z piekarnika, nie z grilla, ale w niczym nie ustępują tym drugim. Patyczki kupione w realu, chyba z przeznaczeniem do wschodnich potraw, bo na dziale kuchni orientalnej, za to posiadające idealną długość :) Czytaj więcej
bistro mamaBardzo proste i bardzo smaczne. Do tego efektowne. Myślę, że w tym towarzystwie mile widziane byłyby również wędzone plastry boczku :) Szaszłyki idealne na obiad dla rodziny i wieczorną kolację dla znajomych :)Czytaj więcej
bistro mamadopiero w ten weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami. Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku! Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa) Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków Składniki: 500 g mięsa(...)lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy na kawałki nieco większe niż kurczaka. Nakłuwamy na patyczki na przemian brzoskwinie i kurczaka. Gotowe szaszłyki wkładamy w koszyk do grillowania i kładziemy na przygotowany wcześniej grill. Grillujemy dość krótko często przewracając. Przepis został przez nas zaczerpnięty jakiś czas temu z portalu przepisy.pl
Kolizje Smakówzobowiązuje. My zdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger (19,90 zł) był dostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się na żebro św. Michała (19,90 zł). Po raz kolejny(...)spalenizny raczej pamięta się przez jakiś czas. Porcje są spore i z powodzeniem można wybrać się tam na obiad. Damy im jeszcze jedną szansę i może tym razem spróbujemy szaszłyka, który marzy nam się od pierwszej wizyty
Pasja Smakugniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone. Uwagi: Podawać z ryżem i sosem jogurtowym
Gorący kąsekKofty to po prostu mielone mięso na szaszłykach przyprawione w orientalnym stylu. Zazwyczaj używa się do ich wykonania mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, którą ja właśnie wykorzystałam. Najważniejsze w całym daniu jest doprawienie mięsa, które nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku . Kofta kebab z bułką pita Składniki: 400 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny/baraniny 1 mała cebula 2 ząbki(...)kostkę, szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi warzywami. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku, najlepiej najpierw posmarować je lekko wodą
Mania GotowaniaPost Szaszłyki z kurczaka w jogurcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Szaszłyki z papryką i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewcześniej na to nie wpadłem. Tak jak większość wynalazków powstał z lenistwa – jak sama przyznała nie chciało jej się nadziewać składników na patyczki i postanowiła spróbować jak wyjdą szaszłyki upieczone w folii. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu zabiegowi nic się nie spiecze i nie wysuszy na grillu, wszystkie składniki dobrze przejdą aromatem, jako bonus dostajemy sosik, który
Gotuj z MisiemSzaszłyki można przygotowywać nie tylko latem, ale przez cały rok na domowych grillach elektrycznych lub w piekarniku. To szybkie danie podawaj z różnymi sosami (mój ulubiony to czosnkowy ) i kolorowymi sałatami. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło
Przepisy AleksandryPrzepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka. Mam nadzieję, że na najbliższym grillu spróbujecie szaszłyków w trochę innym wydaniu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy AleksandrySZASZŁYKI: 1 filet z piersi kurczaka marynata Mięso pokroić w kostkę, zalać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 40 minut. MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka musztardy łyżeczka miodu łyżeczka estragonu Dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano. Można usmażyć na grillu. PUREE
kolorowotorcikowoplastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej, lub cieńko krojonego boczku) -sól i pieprz -1-2 łyżeczki majeranku -oliwa z oliwek -1/2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina Dodatkowo na jabłkowe szaszłyki: -1 jabłko obrane i pokrojone na cząstki -10-14 suszonych śliwek -wykałaczki -5-7 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej) Tuszkę ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć wewnątrz solą(...)naczynia wlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki
Smaczne Zdroweponiżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna do tych szaszłyków i ryżu. Dla każdego chcącego poznać kuchnie indyjska te produkty mogą być dobrym pierwszym krokiem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUmieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Nadziewać na każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne szaszłyczki przewracać a i składniki są zabezpieczone przed odpadaniem(...)składniki są tak drobno pokrojone. Jedynym elementem który pozostaje lekko twardy jest rzodkiewka- ale tak ma być. Na osobnej patelni lekko uprażyć sezam . Zdjęte z grilla szaszłyki posypywać sezamem( przyklei się do marynaty). Jeśli ma to być danie obiadowe proponuję podawać z ryżem zmieszanym po ugotowaniu z odrobiną masła . * ja robiłam na zwykłej patelni bo nie ruszałam się z domu
Buniabaje w kuchni