szaszłyki - 3186 przepisów (strona:88/213)

Babka piaskowa z różowym lukrem 85

blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra/dół) przez 50- 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone, wsuwając drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Babki nie wyjmujemy od razu- uchylamy lekko piekarnik i pozwalamy jeszcze ochłonąć jej ok 10 minut Wystudzoną

Latosiowydom
Babka majonezowa 88

babki przez 45 minut przy formie małej, lub tej z kominem i 60 min przy dużej formie. Najlepiej sprawdzać stopień upieczenia ciasta w środku za pomocą patyczka do szaszłyków. Wyjmij ciasto z piekarnika, odwróć formę i wyjmij babkę. Babkę studź na kratce, po czym lukruj i ozdabiaj. LUKIER: wymieszaj cukier puder i sok z cytryny. Powstałym lukrem udekoruj babkę, która

nietylkopasta.pl
Pomidorki z mozzarellą w bukiecie 83

solą i pieprzem, odstawić odwrócone na kilka minut. ? Kiwi obrać, pokroić w plastry i wyciąć z nich foremką gwiazdki. ? Delikatnie wkładać kulkę mozzarelli do pomidorka. ? Nabijać na patyczek do szaszłyków najpierw gwiazdkę kiwi, potem pomidorka z serem. ? Do doniczki włożyć pęczek zieleniny – użyłam kolendry i pietruszki. ? Szpadki wbijać do doniczki układając bukiet. ? Mozzarellę posypać odrobiną czarnego sezamu lub nasionami

To co kocham
Mięsne smakołyki 80

sztywno, dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i jeszcze ubijać z 30 sekund. – Przyprawione solą i pieprzem fileciki maczać w białku i posiekanych orzechach, i smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju. Szaszłyki z boczku: – 10 plastrów wędzonego boczku – 10 drewnianych szpadek Wykonanie: – Każdy plaster boczku nawinąć na drewnianą szpadkę szaszłykową. – Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym

To co kocham
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 90

st.C i zapiekać przez 10 minut. ? Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy i posiekaną bazylią. ? Wyłożyć makaron do metalowych obręczy i ugnieść. ? Podawać z szaszłykami. Udekorować kleksem z keczupu

To co kocham
Smażone banany po chińsku 108

młynku do kawy. ? Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. ? Rozgrzać olej w metalowej misce. ? Przygotować 2 patyczki drewniane – szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju. ? Smażyć na złoty kolor, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. ? Ponownie nabijać usmażonego banana

To co kocham
Szaszłyki z łososia z cytryną 74

cienkie plastry. ? Nabijać kawałki łososia na metalowe lub drewniane patyczki, na przemian z plastrami cytryny złożonymi na pół. ? Upiec na grillu z obu stron (zamiast na grillu można szaszłyki upiec w piekarniku

To co kocham
Szaszłyki z białej i ciemnej kiełbasy 81

papryka słodka do smaku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć nóżki. ? Szalotki i cukinię pokroić w plastry. ? Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę i szalotkę. ? Szaszłyki posypać solą, pieprzem i papryką. ? Grillować z obu stron

To co kocham
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 105

Masę przełożyć do przygotowanych foremek i wygładzić wierzch. – Piec 2 godziny w temp. 150 st.C. – Wyjąć gorące ciasto z piekarnika, nakłuć w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem do szaszłyków i polać każde 2-3 łyżkami brandy. – Następnie szczelnie zawinąć w wystający pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. U mnie tak leżakowało przez całą noc. – Następnego dnia wyjąć

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 105

obie mąki i dokładnie roztrzepać. Przyprawić solą. Ciasto ma być dość gęste. – Rozgrzać ok. 3/4 litra oleju w misce lub garnku. – Pieczarkę nabić na drewniany patyk od szaszłyka i zamoczyć całą w cieście, osączyć z nadmiaru ciasta i włożyć do gorącego oleju. – Smażyć po kilka sztuk przez ok. 5 minut. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

To co kocham
Sataye z kurczaka z imbirowym sosem 94

Sataye to nic innego jak orientalne szaszłyki, a te są niezwykle proste do wykonania – paski mięsa z piersi kurczaka nabite na drewniany patyczek. Dopełnieniem dania jest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – sól

To co kocham
Christmas cake II 102

formie. – Masę przełożyć do przygotowanych foremek i wygładzić wierzch. – Piec 2 godziny w temp. 150 st.C. – Wyjąć gorące ciasto z piekarnika, nakłuć w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem do szaszłyków i polać każde 2-3 łyżkami brandy. – Następnie szczelnie zawinąć w wystający pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. U mnie tak leżakowało przez całą noc. – Następnego dnia wyjąć ciasto z keksówek

To co kocham
Sernik gotowany 97

połowie do czekolady. Dokładnie mieszamy czekoladę, aż całkowicie się rozpuści i będzie jednolita. Na zmianę ciasto polewamy mleczną i białą czekoladę. Na sam koniec przy pomocy patyczka do szaszłyków możemy wymieszać polewę robią „esy floresy”. Jak sernik przestygnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin, najlepiej aby spędził tam całą noc. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka majonezowa 103

dół. Ciasto pieczemy przez 35 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy tzw. „suchym patyczkiem”. W tym celu uchylamy drzwi i wbijamy w ciasto długi, cienki patyczek od szaszłyków. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy, a to znaczy, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak ciasto przez 5 minut, następnie uchylamy jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki jabłkowe bez cukru 184

gałki lodów nakładamy ciasto do foremek na muffiny, mozna posypać odrobiną orzechów i pieczemy muffiny w piekarniku przez około 25-30 minut. Możesz również wykonać test patyczkiem do szaszłyków jeśli nie jesteś pewien, czy babeczki są już gotowe. Jeśli po wyciągnięciu na patyczku nadal pozostanie ciasto, muffiny należy jeszcze dopiec w piekarniku. Oczywiście czas pieczenia będzie się różnił, jeśli użyjesz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię