szaszłyki - 3147 przepisów (strona:74/210)

Poro - tort 185

wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa * 2 sztuki toffifee * 2 patyczki do szaszłyków * 1  baton bounty Sposób wykonania   Zanim przystąpimy do robienia tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco skrócone

Mix smaku
Co na grilla 176

zapach grillowanych potraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół

codojedzenia
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 143

tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie z kolorowym pieprzem. Pycha! SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe papryka czerwona papryka pomarańczowa papryka żółta(...)cerwone cebule patyczki do szaszłyków marynata z kolorowym pieprzem 3-4 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka) łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku marynata ziołowa 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka oliwy truflowej 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu listki świeżej szałwi (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli

DefinicjaSmaku
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 230

powietrzu, co bedzie widać na kolejnych filmikach pokazujących tworzenie ciekawych wzorów na piernikach. Poza papierowymi rożkami i woreczkami strunowymi niezbędne będą przyrządy takie jak wykałaczki oraz patyczki do szaszłyków. Świetnie przy ich pomocy rozporwadza się lukier na pierniczkach i "dociąga" go do konturów oraz są niezastąpione w momencie, gdy wzorek narysuje nam się koślawo i chcemy go poprawić. Jednym słowem(...)która będzie głową reniferka, a pod nią tak w połowie małej, robimy dużą owalną plamę, która będzie tułowiem naszego reniferka. Teraz najtrudniejsze! Bierzemy do łapki wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka ( w zależności od tego jak duży jest nasz renifer) i zaczynamy z czubka głowy renifrea wyciągać lukier ku górze, tak aby narysować rogi renifera. Zabieramy wykałaczką trochę lukru z głowy

DefinicjaSmaku
Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 143

Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej(...)sosu: Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków

Tradycyjna Kuchnia
Kofta z domową pastą ajwar 124

myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych regionów. Zresztą mniejsza z tym skąd się wywodzą, jak dla mnie to i z Radomia mogłyby być(...)taki ziarnisty czerwony pieprz to go zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką 156

Warzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe.  Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju(...)przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej grillować na aluminiowej tacce

Ugotować
Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 115

oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego momentu. Składniki na szaszłyki: kilkanaście pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem(...)lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-30 minut, w zależności od tego, czy chcesz, aby szaszłyki były bardziej chrupiące czy miękkie. Przepis dodaję do akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami oraz penne

Qlinarnie i Qlinarnie
szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku... 2411

przeciąć je na połowę pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać(...)blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem i szybko się zjadają................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SZASZŁYKI Z ZIOŁOWYMI KOTLETAMI 129

Wczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami. Inspirowałam się kolorową kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie bardzo popularne są grillowane kebaby z mięsa mielonego. Szaszłyki podałam z sosem czosnkowym: przepis . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Koktajlowe szaszłyki z mięsnymi kuleczkami 96

Kotleciki mielone w wersji pieczonej w formie szaszłyków, przekładane pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 40 dag mięsa mielonego 30 dag pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku chilli mielona papryka Wykonanie: Bułkę tartą zalać mlekiem i 2 łyżkami oleju. Cebulę obrać, pokroić i wszystko razem włożyć do mielonego mięsa. Masę doprawić zmiażdżonym czosnkiem(...)odrobiną chilli, mieloną papryką , solą oraz pieprzem. Wyrobić dokładnie i formować kuleczki wielkości pomidorków koktajlowych. Następnie nabijać na szpadki na przemian z pomidorkami. Piec szaszłyki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni w międzyczasie smarujemy olejem

Tradycyjna Kuchnia
Grillowana cukinia z kurczakiem 295

nieoczekiwanych gości lub zaskoczenie. Na ostatniej imprezie była hitem, a to dlatego, że skończyło się jedzenie i nikt nie wiedział co ma zrobić. Powstały takie oto szybkie szaszłyki, które przygotowaliśmy wspólnie, świetna zabawa i smakowite zakończenie.  Składniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia  do smaku bazylia,  sól,  słodka papryka odrobina oliwy(...)stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy na kostkę 2cm x 2cm doprawiamy. Z grillowaną cukinię smarujemy serkiem, układamy kurczaka zawijamy i nadziewamy na wykałaczkę. Po 3 cukinie na wykałaczce. Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 C przez 20 minut. Podajemy z jogurtem greckim, możemy go delikatnie osolić. Smacznego

Niezły Młynek
Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie 174

Sezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki

My Culinary Art
Schab z musem borówkowo-czekoladowym i szaszłykiem z sera pleśniowego i banana 152

mieszamy i odstawiamy z ognia. Schab: Mięso lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera pleśniowego oraz banana

upichcona
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 226

żeby masa nie była zbyt słodka po prostu miękkie masło. Do przygotowania dzisiejszych lizaków oprócz babeczek i kremu potrzebne będą: patyczki na lizaki (można zastąpić je patyczkami do szaszłyków). Polewa czekoladowa lub waniliowa (ja kupiłam swoją w Lidlu – ma idealną konsystencję i można maczać lizaki prosto z pudełeczka, w którym jest sprzedawana). Masa cukrowa na ozdoby (można zrobić(...)samemu z dowolnego pudełka. Ja wykorzystałam kartonik po dziecięcych butach i spisał się lepiej niż kupna podstawka. Kartonik obracamy do góry dnem i robimy w nim dziurki patyczkiem do szaszłyków, gotowe lizaki wbijamy w dziurki. Kwiatuszki z masy możemy przyczepiać na jeszcze mokrą polewę (jest to ryzykowna opcja, bo czasem zjeżdżają nie tam, gdzie bym sobie życzyła) lub zaczekać

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania