szaszłyki - 3028 przepisów (strona:65/202)

Domowe krakersy serowe 163

szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli ziołowej; 1/4 łyżeczki soli; 3 łyżki bardzo zimnej wody; Szczypta pieprzu cayenne. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Nóż do pizzy; Patyczek (u mnie do szaszłyków); Papier do pieczenia. Szklanka = 1 cup = 240 ml.   Sposób przygotowania: Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić w kostkę.  Blachę(...)pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez

Gospodyni Miejska
Koreczki serowe 158

Absolutnym hitem imprez w PRL były koreczki serowe. Jak sama nazwa wskazuje jednym ze składników był ser żółty. Reszta stanowiła całkowitą dowolność. Można było przerobić na mini szaszłyki ser pleśniowy, winogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co miało się w domu. Moja wersja jest z kabanosem, oliwkami, śliwkami z octu, ogórkami kiszonymi(...)czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej 7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych na pół 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na małe kawałki   8 patyczków do szaszłyka przełamanych na pół lub 15 wykałaczek   Jak przygotować koreczki serowe?   Na wykałaczkę nabijamy po jednym kawałku sera, kabanosa, ogórka, oliwkę, kawałek papryki i śliwki. Kolejność dowolna, zabawa gwarantowana

Ugotowane pozamiatane
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 213

Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować na większą ilość osób i można zrobić to wcześniej.  Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi(...)grubości. Każdy filet kroimy na 3 podłużne paski, nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do zamarynowania (można na noc). Nadziewamy, zwijając w harmonijkę,  na bambusowe patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone), polewamy pozostałą marynatą i odkładamy na talerz. Patelnię grillową mocno nagrzewamy i układamy kurczaka. Grillujemy 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Przewracamy na drugą stronę

cool and minty
Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków 439

ciekawy i atrakcyjny. Dlaczego więc nie zrobić ich w nieco inny, a zdecydowanie zdrowszy sposób, zachowując jednocześnie to, co w nich najlepsze? Ziemniaki Masło Przyprawa Tarty parmezan Patyczki do szaszłyków Wybieramy ziemniaki, mniej więcej jednakowej wielkości, by czas, w którym będą przygotowywane był dla nich równy. Nie obieramy – ale bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórkę. Dobrym rozwiązaniem jest kupno już(...)oczyszczonych, przygotowanych do pieczenia ziemniaków. Każdego ziemniaka nakłuwamy na długą wykałaczkę, taką, jakie używamy do szaszłyków. Nabijemy tak, by górna część wykałaczki wystawała ok 2cm., na dole zostawiamy więcej miejsca, bo ziemniaczki będziemy „rozwijać”. Przechodzimy do najważniejszej rzeczy do wykonania w całym przepisie. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem się nie uda. Potrzebny będzie ostry nóż. Nacinamy od góry

MarcinChef
Szaszłyki z wołowiny 127

mięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne(...)miejsce co najmniej na godzinę. W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu

Kulinarne przemyslenia
Grillowanie z Sokołowem i magazynem Kukbuk 148

się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili owoce do sałatek, nadziewali szaszłyki, mieszali, siekali ucierali... Szefowie Dominik i Dariusz Łęczycki pomagali, dzieli się wiedzą i podpowiadali, którą potrawę jak lepiej doprawić i upiec. Pierwsze dania powoli ustawiano na stole i już(...)nazwać to degustacją, to jak nazwać Stadion Narodowy orlikiem:) To była prawdziwa uczta!   Grillowane grzanki z masłem czosnkowym, sałatka tajska, sałatka w arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki, salsa z grillowanej papryki, dip rzodkiewkowy, grillowane warzywa, ziemniaczki z boczkiem i serem, i mnóstwo pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło zabraknąć też deseru. Wymyślone przez Dominika

Obiad gotowy
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 125

choć tradycyjnie się przyjęło, że mieszamy go z makaronem, to również z mięsem lub na kanapkę pesto z liści rzodkiewki też smakuje pysznie. A jak doskonale dopełnia smak grillowanych szaszłyków lub warzyw! Wyśmienite! Składniki : pęczek liści rzodkiewki pęczek rukoli pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu sok z połowy limonki(...)suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony 140

Osobiście nie znam dziecka, które by nie lubiło naleśników. Ale takie kolorowe szaszłyki z owocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na papkę młode listki szpinaku, różowy kolor daje sok z buraków. Dzieciaki będą zachwycone! Składniki (na 8 naleśników): 150ml śmietanki 30% 150ml mleka 50ml wody gazowanej 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru(...)Serek wymieszać z cukrem. Każdy naleśnik posmarować serkiem, zwinąć w rulonik. Truskawki umyć, kiwi obrać, owoce pokroić w grube plasterki. Naleśniki pokroić na 2cm kawałki, nadziać na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Smacznego

Obiad gotowy
Rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą 140

kolacji. Minimum składników, a maksimum smaku. Żeby rollsy ładnie się prezentowały na stole i nie rozwijały, a przez to też były wygodniejsze w jedzeniu, warto je przebić patyczkami do szaszłyków . Można porcje przebić jednym patyczkiem – wystarczy wówczas podczas jedzenia po prostu zsuwać poszczególne rollsy (taka forma ładnie prezentuje się na stole, gdy przygotowujemy dużą ilość rollsów, każdy może wziąć(...)liście sałaty rzymskiej (mają pokryć całą placek), na wierzch układamy ulubioną wędlinę. Ostrożnie zwijamy tortillę w rulon. Tniemy ją następnie na mniejsze części. Nabijamy wszystkie na jeden patyczek do szaszłyków lub kilka mniejszych. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sylwestrowe przekąski - moje propozycje 216

propozycje na smaczne przekąski na Sylwestra Mini kanapki na przekąskę Paszteciki drożdżowo-kruche z pieczarkami Barszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki   Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki z cukinii Pomidorki koktajlowe z mini mozarellą Pieczarki faszerowane   Sałatka

Kuchnia u Krysi
Szaszłyki z mielonego mięsa drobiowego 115

delikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏 Składniki na 8 sztuk: 600g mielonego, drobiowego mięsa 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem oleju z pestek(...)dyni, jajkiem, natką pietruszki i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej formujemy szaszłyki, obtaczamy w bułce tartej i nabijamy na patyczek. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony. Podajemy od razu, na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z kaczki z jabłkami 260

skóry, po czym przewracamy i smażymy jeszcze 5 minut. Kaczkę zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut. W tym czasie kroimy jabłko w nieduże kawałki, by pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy

MarcinChef
Pomidorowa po włosku 140

łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii

wesoła kuchnia
Naleśnikowe szaszłyki z gruszkami 143

Naleśniki w wersji z grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów . ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko(...)śliwki też z łyżką miodu. Usmażone naleśniki smaruję serem, zwijam. Przekładam na patelnię grillową i chwilę podsmażam. Po zdjęciu z patelni kroję na kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Podaję z gruszką i śliwkami

wesoła kuchnia