Naleśniki w wersji z grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów . ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko(...)śliwki też z łyżką miodu. Usmażone naleśniki smaruję serem, zwijam. Przekładam na patelnię grillową i chwilę podsmażam. Po zdjęciu z patelni kroję na kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Podaję z gruszką i śliwkami
wesoła kuchniaSataye to nazwa szaszłyków popularnych w południowo-wschodniej Azji, głownie w Tajlandii i Malezji. Są to małe, pikantne kawałki kurczaka na drewnianych patyczkach. Można je upiec w piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz(...)kropla oleju sezamowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/3 łyżki wody Wykonanie: • Zamarynować polędwiczki w posiekanym czosnku, imbirze, sosie teriyaki, soli i pieprzu. • Nabijać każdą polędwiczkę na drewniany szaszłyk. • Obrać z przypraw i zgrillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Sos • Imbir i czosnek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na maśle. • Dodać
To co kochamsię jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych • 1 mała cukinia • 1 cebula • 4 listki szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól(...)zbytnio się nie rozgotowały. • Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, • Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. • Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera
To co kochamPrzepyszne SZASZŁYKI z pastą , którą możemy sami sobie zrobić , pełnej aromatu kuchni orientalnej.Nie musimy już czekać do lata na grilla, wystarczy patelni lub blaszka i gotowe , aby ze smakiem spałaszować wspaniałe , delikatne piersi kurczaka.Zapraszam. 3 filety z piersi kurzej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki pasty Tikka przepis Tu 1 łyżka soku z cytryny ********"*************************** Filety z kurczaka umyć(...)PAŚCIE Tikka zmieszanej z jogurtem naturalnym.Wstawić do lodówki na całą noc.Przed smażeniem lub zapiekaniem w piekarniku( ja zapiekałam w naczyniu żaroodpornym) wyjmujemy kurczaka i nabijamy na patyczki od szaszłyków.Smażymy na patelni grillowej lub zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach do miękkości na złoty kolor.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipatelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki chilli opcjonalnie Bułki przekrajamy. Górną część - koronę smarujemy majonezem, kładziemy poszarpane sałatę, pomidory i krążki cebuli. Dolną część - podstawę smarujemy ostudzonym sosem bbq, kładziemy mięso z serem(...)serze układamy ogórka i skąłdamy całość. Wbijamy patyczki do szaszłyków i gotowe. Można dołożyć ostrych papryczek - świezych lub marynowanych, ogórka świeżego można wymienić na konserwowego. W przypadku warzyw marynowanych, zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką. Skrapiamy olejem
Kuchnia od dwojgaspodobał i zasmakował mnie i moim przyjaciołom.Dodałam jeszcze startego świeżego imbiru i mrożonych kostek szpinaku bo niestety nie było u nas w sklepie mrożonych liści szpinaku.A do szaszłyków dodałam cukinię i użyłam pikantnej panierki , ale nie musowo. 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 30dag. mrożonych liści szpinaku(u mnie 0.5 kg.kostek szpinaku) 150g.kremówki 1.5 litra(...)gotujemy ok 10-15 min.( kostki szpinaku gotujemy tylko 5 min.)i zmniejszamy gaz na malutki ogień.Wlewamy kremówkę.Przyprawiamy solą i pieprzem,curry do smaku i gotowe.Podajemy z szaszłykami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikawałki, jeśli cebulki są małe lepiej pozostawić je w całości. Boczek i paprykę pokrój na kawałki. Wszystkie składniki nabij na przemian by było kolorowo na szpikulce do szaszłyków. Piecz około 5 minut, obracając i smarując oliwą. Dopiero po upieczeniu można posypać solą i pieprzem do smaku. Porada: Jeśli szpikulce do szaszłyków są drewniane, należy je wcześniej namoczyć
Z notatnikamasła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej rzepakowy -patyczki do szaszłyków Do mięsa dodajemy: Jedną cebulę i korniszony pokrojone w bardzo drobną kostkę, surowe jajko, sos sojowy, odrobinę pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy(...)czasu mieszamy. Jeżeli uznamy, że jest odpowiednio gęsty zestawiamy z ognia. Wyciągamy mięso z lodówki. Mokrymi rękami formujemy małe wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz
Kulinarne przemysleniasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową Składniki – 5 sztuk: Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka Papryka czerwona – 2 sztuki Cebula czerwona – 2 sztuki Pieczarki – 5-6 sztuk Marynata: Olej sezamowy – 3 łyżki(...)przyprawami, sosem sojowym i olejem. Następnie mięso i warzywa kroimy w równe kawałki i marynujemy w marynacie przez kilka godzin. Po tym czasie nadziewamy kawałki mięsa na patyki do szaszłyków (warto wcześniej patyki natłuścić) i grillujemy z obu stron
Kuchnia Bon Appetitchociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych(...)dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy
karmelowyPozostały jogurt naturalny doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, posiekaną kolendrą, sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy - powstanie nam dip do gotowego dania :) 5. Zamarynowanie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Kładziemy na blaszce do pieczenia posmarowanej delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie(...)parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce podajemy sos jogurtowo-kolendrowy. Smacznego
W kuchni KatieFrancji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek(...)Wkładamy krewetki – ponownie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić marynatę. Woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki minimum na godzinę lub na noc. Wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę
mojewypiekiinietylkowytapiający się pod wpływem żaru węgla drzewnego tłuszczyk spowoduje ich zarumienienie, a przede wszystkim – powstanie chrupiącej skórki. Przed wrzuceniem na grill, kiełbasę posyp mieszanką przypraw grillowych. Efekt – doskonały. Warzywne szaszłyki w kilka chwil Chcesz zaproponować gościom przekąskę wegetariańską? Grillowane warzywa to strzał w dziesiątkę. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula – to wystarczy, by stworzyć fenomenalne szaszłyki. Wszystkie składniki pokrój dość grubo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste i niewymagające szaszłyki:) Samo mięso, bez dodatków. Zrobiłam je na krótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy. 500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę(...)Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem i nadziewamy na patyczek. 3. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut
Szefowa kuchni