szaszłyki - 3186 przepisów (strona:67/213)

Szaszłyki 173

dzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula, papryka, filet z kurczaka, pieczarka + zioła.  Całość była pieczona, nie smażona więc lżej i zdrowiej dla naszych brzuszków. Z podanych składników wyszło mi około 17 sztuk. Samo przygotowanie jest czasochłonne, ale dla takiej mieszanki(...)części. Bakłażana wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym z soku, który nam się puścił od soli i kroimy na połówki/ ćwiartki.  Wszystkie składniki nabijamy w dowolnej kolejności na patyczki do szaszłyków. Układamy je na dużej blaszce. Można jeszcze obsypać trochę ziołami.  Pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej około 25-30 min. Potem ściągamy folię i zostawiamy jeszcze na około

Justa próbuje gotować
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 378

się nie przewrócił ani nie rozpadł. Czyli robimy ukryte piętro.  Potrzebujemy podstawkę, która jest idealnie rozmiaru ciasta  ( nie może wystawać).  W środek ciasta wbijmy patyczek do szaszłyków i oznaczamy wysokość. Przycinamy pięć patyczków i pięć słomek do napojów na pożądaną wysokość. Następnie delikatnie wbijmy (w kręcając), przyciętą na odpowiednią wysokość słomkę a w środek wkładamy patyczek(...)szaszłyków. W ten sam sposób wbijmy pozostałe słomki tak, aby każda z nich podtrzymywała część ciasta.  Na tak przygotowaną konstrukcję kładziemy podstawkę do tortu, delikatnie smarujemy kremem, aby ciasto się nie przesunęło i układamy czwarty krążek ciasta czekoladowego. Nasączamy, smarujemy kremem i układamy 1/2 części frużeliny wiśniowej. Przykrywamy kolejnym ciastem i ponownie, nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy frużelinę wiśniową

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Szaszłyki z marynatą słodka papryka z ziołami 197

Dawno nie było, a bardzo lubimy, przy okazji przetestowaliśmy kolejną marynatę Kujawski. Tym razem słodka papryka z ziołami. Jak poprzednia idealna i do mięsa i do warzyw. Szaszłyki były bardzo aromatyczne i smaczne. Polecam i udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 300 g filetu z indyka marynata słodka papryka z ziołami 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 większa czerwona cebula oliwki(...)zamarynowałam w marynacie. Odstawiłam do lodówki. 2. Warzywa pokroiłam, dodałam 2 łyżki marynaty i wymieszałam. Na wykałaczki nakładałam po kolei mięso i warzywa. 3. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Szaszłyki piekłam około 30 minut. Po upieczeniu możemy podać z ulubionym sosem :-). Smacznego

kruche babeczki
Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 228

zamierzam właśnie Wam opowiedzieć. Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? Na pierwszego wege grilla położyłam ser halloumi, bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym oraz plastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej(...)kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze nie całkiem miękkie). Szaszłyki skropiłam oliwa i posypałam przyprawami. Grillowaliśmy też nadmiar chleba. Niestety grzanki szybko się paliły bo kromki były cienkie a cheddar, który próbowałam na nich położyć nie rozpuścił się. I tak było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mielone z grilla 193

Kiełbaski, szaszłyki, kaszanki z grilla... wszystko smaczne, ale czasami chciałoby się czegoś nowego spróbować. Mielone na patyku okazały się hitem ostatniego grilla i ... obiadu. Bo można je zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Składniki: ok 500 g mięsa mielonego - najlepiej wieprzowina z łopatki, mięso nie może być za chude 1 jajko 1 mała cebulka natka pietruszki tymianek słodka(...)mielona papryka szczypta mielonej papryki ostrej sól, pieprz Mięso ze wszystkimi dodatkami dokładnie wymieszać.  Formować wałeczki i nabijać na patyczki od szaszłyków. W zależności od tego czy będą pieczone w piekarniku czy na grillu należy formować cieńsze lub grubsze wałeczki. Do piekarnika robiłam trochę grubsze, na grilla robiłam cieńsze.  Na grillu najlepiej piec na tacce, w wysokiej temperaturze

Ze smakiem bez glutenu
SZASZŁYKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI 451

Majówka trwa. Grzechem byłoby nie skorzystać i nie rozpalić grilla, by wrzucić coś pysznego na ruszt. Jeśli pogoda nie sprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona(...)bazylia, papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaki pieczone 183

formie i o każdej porze. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w zupie, gulaszu czy też sałatce. Wszystkim fanom tej fantastycznej bulwy polecam też ziemniaki pieczone na patyczkach od szaszłyków. Są smacznym, fajnym i efektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, czosnek, można(...)posypać tymiankiem lub papryką Dodatkowo: patyczki do szaszłyków Ziemniaki obieramy i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Nakłuwamy patyczkiem środek ziemniaka i przekłuwamy na wylot. Tniemy nożem naokoło tak by stworzyć spiralę. Smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 35-40 minut. Podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Lizaki czekoladowe. 134

kukurydziane i biszkopty. Lizaki czekoladowe sposób przygotowania. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej. Owoce, chrupki i biszkopty kroimy na małe kawałki, a następnie nabijamy na wykałaczki.  Tak powstałe szaszłyki polewamy czekoladą i zdobimy wedle uznania. Szaszłyki najlepiej wbić do ziemniaka i włożyć do lodówki. Wtedy po stwardnieniu będą ładne z każdej strony, można je też położyć na pergaminie

Pani domowa
Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem 200

plasterków żółtego sera szczypta czarnuszki 150 g mąki 150 ml mleka szczypta rozmarynu jajko 100 g pokruszonych płatków kukurydzianych pół litra oleju ryżowego do smażenia 6 patyczków do szaszłyków koperek do posypania Jak przygotować corn doga z czarnuszką i rozmarynem? Parówki i kroimy na pół. Ser posypujemy czarnuszką. Owijamy parówki serem, tak żeby czarnuszka była w środku. Z mąki, mleka(...)rozmarynu i jajka robimy gęste ciasto. Parówkę maczamy w cieście i obtaczamy w drobno pokruszonych płatkach. Smażymy w rozgrzanym oleju w małym garnku. Po wyjęciu nabijamy na patyczki do szaszłyków (chyba że smażymy większą ilość w dużym garnku, to możemy wcześniej ponabijać na patyczki). Jemy póki ciepłe z keczupem i koperkiem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku

Ugotowane pozamiatane
Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 161

Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre? Zaczęłam od zupy, całkiem dobrej i podawanej z cytrynką. Porcja jest dość mała, ale soczewica(...)menu ze stekami, to Samar mogłaby mu zaproponować nawet całe jagnię z rusztu i nie zrobiłoby to na nim żadnego wrażenia. Dla tradycjonalistów w nowym menu Samar są jednak szaszłyki z kurczaka z frytkami, więc jeśli przyjdziecie z kimś, kto ma takie gusta jak mój mąż, to też będzie miał coś dobrego dla siebie z nowego menu. Kiedy przyjdę kolejny

Ugotowane pozamiatane
Domowe krakersy serowe 205

szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli ziołowej; 1/4 łyżeczki soli; 3 łyżki bardzo zimnej wody; Szczypta pieprzu cayenne. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Nóż do pizzy; Patyczek (u mnie do szaszłyków); Papier do pieczenia. Szklanka = 1 cup = 240 ml.   Sposób przygotowania: Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić w kostkę.  Blachę(...)pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez

Gospodyni Miejska
Koreczki serowe 233

Absolutnym hitem imprez w PRL były koreczki serowe. Jak sama nazwa wskazuje jednym ze składników był ser żółty. Reszta stanowiła całkowitą dowolność. Można było przerobić na mini szaszłyki ser pleśniowy, winogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co miało się w domu. Moja wersja jest z kabanosem, oliwkami, śliwkami z octu, ogórkami kiszonymi(...)czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej 7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych na pół 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na małe kawałki   8 patyczków do szaszłyka przełamanych na pół lub 15 wykałaczek   Jak przygotować koreczki serowe?   Na wykałaczkę nabijamy po jednym kawałku sera, kabanosa, ogórka, oliwkę, kawałek papryki i śliwki. Kolejność dowolna, zabawa gwarantowana

Ugotowane pozamiatane
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 258

Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować na większą ilość osób i można zrobić to wcześniej.  Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi(...)grubości. Każdy filet kroimy na 3 podłużne paski, nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do zamarynowania (można na noc). Nadziewamy, zwijając w harmonijkę,  na bambusowe patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone), polewamy pozostałą marynatą i odkładamy na talerz. Patelnię grillową mocno nagrzewamy i układamy kurczaka. Grillujemy 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Przewracamy na drugą stronę

cool and minty
Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków 550

ciekawy i atrakcyjny. Dlaczego więc nie zrobić ich w nieco inny, a zdecydowanie zdrowszy sposób, zachowując jednocześnie to, co w nich najlepsze? Ziemniaki Masło Przyprawa Tarty parmezan Patyczki do szaszłyków Wybieramy ziemniaki, mniej więcej jednakowej wielkości, by czas, w którym będą przygotowywane był dla nich równy. Nie obieramy – ale bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórkę. Dobrym rozwiązaniem jest kupno już(...)oczyszczonych, przygotowanych do pieczenia ziemniaków. Każdego ziemniaka nakłuwamy na długą wykałaczkę, taką, jakie używamy do szaszłyków. Nabijemy tak, by górna część wykałaczki wystawała ok 2cm., na dole zostawiamy więcej miejsca, bo ziemniaczki będziemy „rozwijać”. Przechodzimy do najważniejszej rzeczy do wykonania w całym przepisie. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem się nie uda. Potrzebny będzie ostry nóż. Nacinamy od góry

MarcinChef
Szaszłyki z wołowiny 162

mięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne(...)miejsce co najmniej na godzinę. W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu

Kulinarne przemyslenia