Osobiście nie znam dziecka, które by nie lubiło naleśników. Ale takie kolorowe szaszłyki z owocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na papkę młode listki szpinaku, różowy kolor daje sok z buraków. Dzieciaki będą zachwycone! Składniki (na 8 naleśników): 150ml śmietanki 30% 150ml mleka 50ml wody gazowanej 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru(...)Serek wymieszać z cukrem. Każdy naleśnik posmarować serkiem, zwinąć w rulonik. Truskawki umyć, kiwi obrać, owoce pokroić w grube plasterki. Naleśniki pokroić na 2cm kawałki, nadziać na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Smacznego
Obiad gotowykolacji. Minimum składników, a maksimum smaku. Żeby rollsy ładnie się prezentowały na stole i nie rozwijały, a przez to też były wygodniejsze w jedzeniu, warto je przebić patyczkami do szaszłyków . Można porcje przebić jednym patyczkiem – wystarczy wówczas podczas jedzenia po prostu zsuwać poszczególne rollsy (taka forma ładnie prezentuje się na stole, gdy przygotowujemy dużą ilość rollsów, każdy może wziąć(...)liście sałaty rzymskiej (mają pokryć całą placek), na wierzch układamy ulubioną wędlinę. Ostrożnie zwijamy tortillę w rulon. Tniemy ją następnie na mniejsze części. Nabijamy wszystkie na jeden patyczek do szaszłyków lub kilka mniejszych. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkipropozycje na smaczne przekąski na Sylwestra Mini kanapki na przekąskę Paszteciki drożdżowo-kruche z pieczarkami Barszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki z cukinii Pomidorki koktajlowe z mini mozarellą Pieczarki faszerowane Sałatka
Kuchnia u Krysidelikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏 Składniki na 8 sztuk: 600g mielonego, drobiowego mięsa 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem oleju z pestek(...)dyni, jajkiem, natką pietruszki i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej formujemy szaszłyki, obtaczamy w bułce tartej i nabijamy na patyczek. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony. Podajemy od razu, na ciepło
Kuchnia w czekoladzieskóry, po czym przewracamy i smażymy jeszcze 5 minut. Kaczkę zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut. W tym czasie kroimy jabłko w nieduże kawałki, by pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy
MarcinChefłyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii
wesoła kuchniaNaleśniki w wersji z grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów . ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko(...)śliwki też z łyżką miodu. Usmażone naleśniki smaruję serem, zwijam. Przekładam na patelnię grillową i chwilę podsmażam. Po zdjęciu z patelni kroję na kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Podaję z gruszką i śliwkami
wesoła kuchniaSataye to nazwa szaszłyków popularnych w południowo-wschodniej Azji, głownie w Tajlandii i Malezji. Są to małe, pikantne kawałki kurczaka na drewnianych patyczkach. Można je upiec w piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz(...)kropla oleju sezamowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/3 łyżki wody Wykonanie: • Zamarynować polędwiczki w posiekanym czosnku, imbirze, sosie teriyaki, soli i pieprzu. • Nabijać każdą polędwiczkę na drewniany szaszłyk. • Obrać z przypraw i zgrillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Sos • Imbir i czosnek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na maśle. • Dodać
To co kochamsię jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych • 1 mała cukinia • 1 cebula • 4 listki szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól(...)zbytnio się nie rozgotowały. • Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, • Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. • Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera
To co kochamPrzepyszne SZASZŁYKI z pastą , którą możemy sami sobie zrobić , pełnej aromatu kuchni orientalnej.Nie musimy już czekać do lata na grilla, wystarczy patelni lub blaszka i gotowe , aby ze smakiem spałaszować wspaniałe , delikatne piersi kurczaka.Zapraszam. 3 filety z piersi kurzej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki pasty Tikka przepis Tu 1 łyżka soku z cytryny ********"*************************** Filety z kurczaka umyć(...)PAŚCIE Tikka zmieszanej z jogurtem naturalnym.Wstawić do lodówki na całą noc.Przed smażeniem lub zapiekaniem w piekarniku( ja zapiekałam w naczyniu żaroodpornym) wyjmujemy kurczaka i nabijamy na patyczki od szaszłyków.Smażymy na patelni grillowej lub zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach do miękkości na złoty kolor.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipatelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki chilli opcjonalnie Bułki przekrajamy. Górną część - koronę smarujemy majonezem, kładziemy poszarpane sałatę, pomidory i krążki cebuli. Dolną część - podstawę smarujemy ostudzonym sosem bbq, kładziemy mięso z serem(...)serze układamy ogórka i skąłdamy całość. Wbijamy patyczki do szaszłyków i gotowe. Można dołożyć ostrych papryczek - świezych lub marynowanych, ogórka świeżego można wymienić na konserwowego. W przypadku warzyw marynowanych, zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką. Skrapiamy olejem
Kuchnia od dwojgaspodobał i zasmakował mnie i moim przyjaciołom.Dodałam jeszcze startego świeżego imbiru i mrożonych kostek szpinaku bo niestety nie było u nas w sklepie mrożonych liści szpinaku.A do szaszłyków dodałam cukinię i użyłam pikantnej panierki , ale nie musowo. 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 30dag. mrożonych liści szpinaku(u mnie 0.5 kg.kostek szpinaku) 150g.kremówki 1.5 litra(...)gotujemy ok 10-15 min.( kostki szpinaku gotujemy tylko 5 min.)i zmniejszamy gaz na malutki ogień.Wlewamy kremówkę.Przyprawiamy solą i pieprzem,curry do smaku i gotowe.Podajemy z szaszłykami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikawałki, jeśli cebulki są małe lepiej pozostawić je w całości. Boczek i paprykę pokrój na kawałki. Wszystkie składniki nabij na przemian by było kolorowo na szpikulce do szaszłyków. Piecz około 5 minut, obracając i smarując oliwą. Dopiero po upieczeniu można posypać solą i pieprzem do smaku. Porada: Jeśli szpikulce do szaszłyków są drewniane, należy je wcześniej namoczyć
Z notatnikamasła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej rzepakowy -patyczki do szaszłyków Do mięsa dodajemy: Jedną cebulę i korniszony pokrojone w bardzo drobną kostkę, surowe jajko, sos sojowy, odrobinę pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy(...)czasu mieszamy. Jeżeli uznamy, że jest odpowiednio gęsty zestawiamy z ognia. Wyciągamy mięso z lodówki. Mokrymi rękami formujemy małe wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz
Kulinarne przemyslenia