szaszłyki - 3147 przepisów (strona:61/210)

Grillowany boczek na patyku – hit 113

kości w długim kawałku lub w plastrach długich, niezbyt cienkich sól kłodawska pieprz czarny świeżo mielony mieszanka przypraw gyros – zobacz przepis na domową przyprawę gyros oregano patyczki do szaszłyków Jak zrobić grillowany boczek na patyku: Najpierw patyczki do szaszłyków moczymy ok godziny w wodzie (zapobiegnie to ich paleniu przy grillowaniu). Następnie boczek jeśli mamy w kawałku chłodzimy w lodówce

Dorota Smakuje
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami 116

warzyw: cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, filet z kurczaka w lekko pikantnej marynacie. Dla odmiany szaszłyki zapiekane w piekarniku, a nie grillowane   - także można przyrządzić je bez względu na pogodę za oknem. Składniki: duża cukinia, mały bakłażan, 5-6 dużych pieczarek, 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta, duża cebula, 500 g filetów z kurczaka, sól marynata: 5 łyżek(...)plastry 1 cm grubości, bakłażana w pół plastry, cebulę w większe kawałki, pieczarki w zależności od wielkości na 4 lub kawałków, paprykę w większą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i kurczaka, najlepiej jest zacząć i zakończyć od cukinii albo bakłażana. Całość układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy delikatnie solą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez

Lena Gotuje
Sos do warzyw i dań z grilla 111

warzyw i dań z grilla Lubicie grillowane warzywa lub szaszłyki? Ja uwielbiam. Ale takie dania smakują jeszcze lepiej w towarzystwie domowych sosów. Dziś polecam Wam prosty i naprawdę pyszny sos do warzyw i dań z grilla. Mocno bazyliowy, lekko czosnkowy i… tak właściwie w wersji light, bo oparty na naturalnym jogurcie i łyżce oleju. Proste połączenia, które(...)się sprawdza. Taki sos podaję do szaszłyków, grillowanych lub smażonych warzyw, a nawet pieczonych ziemniaków. Tu znajdziecie przepis na pyszne pieczone ziemniaki ( klik ) Uwaga! 15% rabatu na zakupy na stronie https://zielonyolej.pl Kod rabatowy: slodkieokruszki15 Kod ważny do 03.05.2020 Składniki: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka oleju lub oliwy z oliwek – od jakiegoś czasu u mnie kompozycja

Słodkie okruszki
Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 84

można więcej, ale u nas dzieci nie lubią ostrych przypraw) świeże zioła (pół pęczka bazylii, kilka listków mięty, natka pietruszki, kolendra) sól i pieprz do smaku 8 patyczków do szaszłyków 2 łyżeczki oliwy 160 g białej komosy ryżowej 400 g jogurtu naturalnego 3% 10 listków mięty łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Dodatkowo do podania garść mixu sałat, pomidorki koktajlowe(...)razem z przyprawami. Wymieszać mięso z przyprawami, ziołami i ostygniętymi cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne posmarować drugą łyżeczką oliwy. Z masy mięsnej formować podłużne kotlety nabite na patyczki od szaszłyków. Układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z piekarnikiem ustawionym na grillowanie od góry, następnie odwrócić i znów piec 10-15 minut do równomiernego zrumienienia

Dietolog
Sałatka z domowym kebabem drobiowym 161

łyżki majonezu 2 ząbki czosnku szczypta przyprawy Vegeta Natur do grilla sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 ziemniak lub cebula (jako podstawa kebaba) 3-4 patyczki do szaszłyków kawałek folii aluminiowej Przygotowanie: Jak przygotować domowy kebab drobiowy? Olej mieszamy w miseczce z przyprawami. Mięso kroimy na kształt cieńszych kotletów (można je dodatkowo lekko rozbić). Wkładamy je do większej miski(...)lodówce całą noc. Cebule lub ziemniaka kroimy na pół. Ja używam cebulę. Połówkę układamy płaską stroną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków, na patyczki ostrożnie nabijamy kawałki mięsa, jeden po drugim. Teraz na szczypty patyczków nabijamy drugą połówkę cebuli. Rada: Górną cebulę/ziemniaka warto przykryć kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła

Słodkie okruszki
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej z curry / Yogurt and Curry Chicken Skewers 68

Dziś zapraszam na aromatyczne szaszłyki drobiowe, do przygotowania na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. Mięso kurczaka marynuje się tutaj w jogurcie, soku z cytryny i przyprawach. Na patyczki oprócz mięsa możemy tez nałożyć ulubione warzywa do szaszłyków, na przykład kawałki papryki. Smacznego:) 500 g piersi z kurczaka, opcjonalnie 2 czerwone cebule i inne warzywa, na marynatę: 1/3 szklanki jogurtu

Lekcje w kuchni
Biała kiełbasa w cieście francuskim 146

pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić na około 1,5 cm plasterki i ponakłuwać na patyczki do szaszłyków. Żółtko wymieszać z mlekiem. Piekarnik nagrzać do temp. 200° C. Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej szaszłyki i posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić blachę do piekarnika

Świat Domowej Kuchni
Szaszłyki z białej kiełbasy i ciasta francuskiego 108

samo ciasto się nie wybiorę. Jeśli jednak Wy zakupy macie w planach albo- co lepsze zrobiliście je uwzględniając zakup ciasta francuskiego, to polecam zużyć je do przygotowania prostych, smacznych szaszłyków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ciasta zlepiamy ze sobą. Kroimy na 1,5 centymetrowe krążki i nabijamy na leżąco na patyczek z delikatnym odstępem pomiędzy jednym a drugim. Tak samo postępujemy z pozostałymi. Przygotowane szaszłyki wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim 78

Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim – to super pomysł na prosty dodatek, np. do wielkanocnego żurku lub barszczu białego. U nas sprawdza się także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza w towarzystwie sosu chrzanowego na bazie majone The post Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowy kebab 136

dużych udek z kurczaka ze skórą  ok. 1 kg 300 gr Przyprawa do kebaba /gyrosa pół szklanki oleju 2 duże ziemniaki/bataty 5 szt grubych patyczków do szaszłyków Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeżeli mamy uda z kością należy kostki wyciąć. Udka rozbijamy tłuczkiem do mięsa, większe kawałki kroimy na połowę. Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Każdy kawałek(...)pojemnika ,zamknąć i pozostawić najlepiej na noc lub minimum 1-2 godziny. Po tym czasie na blaszce do pieczenia ułożyć koło siebie dwie połówki ziemniaka, wbijamy pionowo patyczki do szaszłyków ostrą stroną do góry. Następnie nabijamy zamarynowane wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając. Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję. Piekarnik nagrzać

Andzia Pichci
Przepis dnia: Zdrowy shish kebab z orkiszu 81

budki. Tu znajdziesz przepisy jak zrobić kebab w domu. Z tym, że robimy kebaby w różnych wersjach, nie tylko ze sprasowanego mięsa. Rodzina kebabów jest bardzo liczna i obejmuje szaszłyki, kofty i shish kebaby, robione z mielonego mięsa nadziewanego na szpadelki. Dzisiaj proponujemy super przepis na zdrowy kebab: z kaszy orkiszowej oraz indyka. Obydwa składniki po zmiksowaniu (kasza jest gotowana(...)stopni. Weź dłońmi kawałek masy, wielkości kotleta, włóż do misy z płatkami kukurydzianymi, dokładnie obtocz w nich mięsno-orkiszową masę, a następnie nałóż na drewniany szpadelek do szaszłyków i uformuj zgrabną koftę. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania masy. Z podanych składników powinno powstać sześć średniej wielkości kebabów. Przełóż kebaby na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Obróć

Niedzielny kucharz
Bezowe choinki 106

drobnego cukru. Przepis podaję jednak jak w oryginale. 4 białka 200 g drobnego cukru szczypta soli barwnik spożywczy zielony opcjonalnie cukrowa posypka do dekoracji patyczki do szaszłyków Białka (najlepiej w temp. pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę ( z doświadczenia wiem, że najlepiej ubijać pianę w szklanej lub metalowej misce) . Pod koniec stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier. Miksujemy(...)cukrową posypką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg)  na około 90-100 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem możemy delikatnie nadziać choinki na patyczki do szaszłyków

Smaki Na Talerzu
Choinki z gotowego ciasta francuskiego 67

gotowe świeże ciasta francuskie (każde w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie : przecier pomidorowy oliwki ser żółty wegański ogórek świeży (opcjonalnie) kukurydza z puszki (opcjonalnie) patyczki do szaszłyków Wykonanie: Jedno gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy. Ja zwykle wyciągam je około 15 minut przed przystąpieniem do pracy z nim. Smarujemy(...)Następnie, nakładamy je na posmarowane wcześniej przecierem pomidorowym ciasto. Kroimy wzdłuż długiego boku – jak na zdjęciu. Potem każdy z kawałków zwijamy na kształt choinki i przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut (ja używam termoobiegu) lub do momentu jak będą lekko

Lamarida.pl
Babeczki z Olafem 151

łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie). Babeczki z Olafem – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem(...)worka cukierniczego z okrągłą tylką. Jeśli nie mamy tylki, można obciąć końcówkę jednorazowego worka cukierniczego, żeby otrzymać okrągły otwór. Na grubym papierze drukujemy sylwetki bałwanków, przyczepiamy do patyczków do szaszłyków. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestudzenia. Ja nasączyłam wierzch babeczek sokiem brzoskwiniowym. Można pominąć ten krok, ale dzięki nasączeniu babeczki są delikatne i lekko wilgotne. Kiedy babeczki

Ciastkozercy