Dziś naszła mnie nieodparta ochota na coś słodkiego. W moim życiu mnóstwo zmian, te najbliższe dni będą pełne pracy... Dlatego przyrządziłam sobie i najbliższym szybki, pyszny i pożywny deser. Połączenie płatków ryżowych i słodkości zawsze sprawdza się u mnie w 100%. Spróbujcie. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)dlatego tak lubię wykorzystywać je w moich słodkich deserach. * przepis i pomysł własny ... i jak, czyż na sam widok nie ma się ochoty od razu zjeść takiego pucharka? Składniki: 2 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka (u mnie 2%) 3 czubate łyżki masy kajmakowej 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki gorącej wody 3 łyżeczki (płaskie) żelatyny
Słodkie okruszkiDeser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno(...)wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser można przygotować w pucharkach, szklankach, szklanej misce… PORCJE: 4 (duże
zabawa smakiemDeser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań. Ugotowane w mleku kokosowym są delikatne i pyszne. Owocowy, kwaskowy dodatek dobrze z nimi kontrastuje i całość jest niezwykle pyszna. Taki deser pokochają go nie tylko dzieci - daję Wam słowo! Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam ksylitolu. Cukier brzozowy ma prawie połowę
Smaczna Pyzaciasteczka :) Któregoś dnia smażyłam dżem malinowy (przepis wkrótce) naszła mnie ochota na pychotkę mniamniuśną! :D miałam akurat w domu orito i tak od pomysłu do pomysłu powstał ten deser. Po zrobieniu (dokładnie 2 duże sztuki z tych proporcji) tak mi się spodobał z wyglądu, że siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem do powrotu Męża i zjedliśmy razem. Dokładniej - pochłonęliśmy(...)opcjonalnie: kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wrzątku, dodajemy łyżkę likieru (*likier można pominąć w wersji dla kierowców:) aczkolwiek nie jest mocno wyczuwalny w całym deserze). 4 ciasteczka orito kruszymy w drobniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy na najwolniejszych obrotach. Potem dodajemy kawę zmieszaną z likierem i miksujemy
Kolorowy PrzepisownikOchh uwielbiam takie desery. Ten można zaliczyć do tych, które uwielbiam najbardziej. Truskawki zaczynają swój sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn
Niezły MłynekDziś mam propozycję dla waszych pociech, choć oczywiście dorośli również nie gardzą takimi deserami ;) Zapraszam na mlecznego króliczka z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem *. Wygląda uroczo, a w smaku jest tak delikatnie mleczny. Do tego owocowe nadzienie i... trudno mu się oprzeć. Znikł ze stołu bardzo szybko. Moja pociecha od razu zabrała się za króliczkowe uszka ;) Spróbujcie. Mleko i przetwory mleczne(...)oraz witamin A i D - dlatego tak często tworzę dania z ich udziałem. * przepis i pomysł własny ... czyż nie wygląda zachęcająco. Moja pociech bardzo się ucieszyła na widok takiego deseru. Składniki: 1 3/4 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 2 3/4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody sok z 1 mandarynki (słodkiej) 1 świeża brzoskwinia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie
Słodkie okruszkiUdało mi się zakupić galaretkę o smaku Pina colada i ponieważ bardzo mi zasmakowała postanowiłam ją dodać do deseru lodowego. W rezultacie powstał pyszny deser i zachęcam do zrobienia. Lody których użyłam są według tego przepisu [ klik ] A teraz zabieramy sią za pyszny deser, zapraszam. Lody śmietankowe z musem z mango i galaretką Pina colada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmak dzieciństwa - malinowa pianka... deser do którego chętnie wracam za słodko - kwaśny smak. Z żadnym innym owocem nie jest tak dobry jak z malinami. Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki czerwone maliny (użyłam mrożonych) Sposób Mleko schłodzić. Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody, aby deser nam się dobrze stęgł. Galaretki odstawiamy(...)miksujemy do czasu aż zwiększy swoją objętość. Do tak ubitej piany dodajemy porcjami galaretkę, cały czas miksując, na koniec wrzucamy owoce. Całość można w razie potrzeby dodatkowo osłodzić. Gotowy deser przekładamy do salaterek, schładzamy w lodówce. Jeśli zostało Wam trochę malin możecie nimi przyozdobić górę
Kuchenne aromatyKremowe, słodkie i bardzo delikatne - tiramisu bez dodatku śmietany i alkoholu. Idealne do popołudniowej kawy. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, więc poniższy deser bardzo przypadł mi do gustu. Warto dodać, że tiramisu jest bardzo sycące, więc za jednym razem raczej nie będzie w stanie zjeść 2 kawałków :) Składniki na 6 dość dużych porcji: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso(...)kropelkami aromatu migdałowego. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej masy i posypać odrobiną gorzkiego kakao. Ponownie namaczać biszkopty i wylać resztę masy. Wierzch oprószyć gorzkim kakao. Przygotowany deser umieścić w lodówce na co najmniej 12 godzin. Tiramisu najlepiej smakuje na drugi dzień. Umyte jajka zaparzyć we wrzącej wodzie (około 15 sekund) Warstwy: namoczone biszkopty, masa kremowa, kakao, namoczone
Ugotowaćtego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego to ważne by podawać je dzieciom. Ja przygotowując(...)desery myślę też o moim maluchu a ten deser w wersji bez czekolady podałam córeczce bez wyrzutów sumienia :) Polecam! Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm: 3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) jajko 180 g pełnoziarnistej mąki teff 70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (jeśli dziecko
Mienta blogDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)kuchni arabskiej oraz tureckiej, nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Swoją pokazywałam Wam na Instagramie . Nie jest droga, szczególnie, że nie potrzeba jej wiele na raz - ot 1-2 łyżki na deser. Warto się w nią zaopatrzyć, bo w tym roku mam zamiar pokazać Wam jeszcze inne przepisy z jej wykorzystaniem, np. na orzeźwiający rabarbarowy napój. Migdałową tartę z rabarbarem
Chilli Czosnek i OliwaDziś przedstawiam deser, który nazwałam BOOM. Dlaczego? Ponieważ jest to bomba kaloryczna zawierająca kiwi, czyli bombę witaminową :) Deser przyrządza się ekspresowo i super smakuje. Polecam! Składniki: Około 44 małych bez, 200 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 6 kiwi, 4 gałki lodków. Wykonanie: Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder. Do miseczki wkładamy(...)obrane i pokrojone w kostkę kiwi, które przykrywamy kolejną warstwą śmietany. Na bitą śmietanę nakładamy gałkę lodów i 3 bezy. Z podanych składników możemy przygotować 4 desery. Smacznego
paapilotkaaChyba nie ma już osoby, która nie znała by tego wspaniałego deseru! Połączenie śmietany, bezików i truskawek jest po prostu genialne! Niesamowicie pyszne! Składniki: 330 g śmietanki kremówki, kilka / kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji(...)łyżkami cukru pudru. *Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu - jak widzicie na zdjęciach - kilka udekorowałam czerwonym
Plate of JoyUwielbiam ten deser,mimo że nie przepadam za kawą.Postanowiłam go przygotować wg.przepisu,który dostałam kiedyś od koleżanki-wyszło super (zmodyfikowałam go o domowy ekstrakt kawowy ). Pyszne,dość lekkie jak na tego typu deser i co najważniejsze krem jest bardzo puszysty.Wprost rozpływa się w ustach.Doskonale sprawdzi się na imprezie Sylwestrowej a nawet romantycznej Walentynkowej kolacji. Składniki: 500 g serka mascarpone(...)przez sekundę w ekstrakcie kawowym ( Jeśli przytrzymamy je dłużej to nam się rozpadną) i wykładamy nimi dno foremki.Następnie dajemy warstwę kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Deser schładzamy całą noc w lodówce. W tradycyjnym tiramisu wierzch wykończony jest gorzkim kakao,u mnie ekstrakt nadaje tak intensywny smak,że kakao sobie darowałam. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytmyśl zalane słońcem, wąskie uliczki włoskich miast, zapach lata. Zresztą, kto był choć raz i spróbował – ten sam wie. Ten przepis udowodni, że wcale nietrudno przyrządzić włoski deser w domowym zaciszu i chociaż na chwilę przenieść się w krainę słodkiego dolce vita. Semifreddo , czyli „ na wpół zmrożone” , to deser lodowy. Ma półtwardą konsystencję. Kusi słodyczą bezy(...)sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Wierzch dekorujemy owocami i okruszkami bezy. Zamrażamy. Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach. Buon appetito
Bon Ton Italia