Uwielbiam ten deser,mimo że nie przepadam za kawą.Postanowiłam go przygotować wg.przepisu,który dostałam kiedyś od koleżanki-wyszło super (zmodyfikowałam go o domowy ekstrakt kawowy ). Pyszne,dość lekkie jak na tego typu deser i co najważniejsze krem jest bardzo puszysty.Wprost rozpływa się w ustach.Doskonale sprawdzi się na imprezie Sylwestrowej a nawet romantycznej Walentynkowej kolacji. Składniki: 500 g serka mascarpone(...)przez sekundę w ekstrakcie kawowym ( Jeśli przytrzymamy je dłużej to nam się rozpadną) i wykładamy nimi dno foremki.Następnie dajemy warstwę kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Deser schładzamy całą noc w lodówce. W tradycyjnym tiramisu wierzch wykończony jest gorzkim kakao,u mnie ekstrakt nadaje tak intensywny smak,że kakao sobie darowałam. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytmyśl zalane słońcem, wąskie uliczki włoskich miast, zapach lata. Zresztą, kto był choć raz i spróbował – ten sam wie. Ten przepis udowodni, że wcale nietrudno przyrządzić włoski deser w domowym zaciszu i chociaż na chwilę przenieść się w krainę słodkiego dolce vita. Semifreddo , czyli „ na wpół zmrożone” , to deser lodowy. Ma półtwardą konsystencję. Kusi słodyczą bezy(...)sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Wierzch dekorujemy owocami i okruszkami bezy. Zamrażamy. Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach. Buon appetito
Bon Ton ItaliaKurtki, grube swetry chowamy do szaf. A do kuchni wkraczają nowe, bardziej orzeźwiające i chłodne przysmaki. Dziś zapraszam Was na puszyste serniczki z kawałeczkami brzoskwiń i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Deser pyszny, prosty, a do tego w dietetycznej wersji. Możemy zajadać się nim łyżeczką bez większych wyrzutów sumienia. Spróbujcie. ... czyż te serniczki nie wyglądają zachęcająco? Składniki: 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotowujemy cytrynową galaretką. Gdy nasze serniczki zaczną tężeć wyciągamy je i na wierzch nalewamy cytrynową galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia całego deseru. Deser podajemy z ulubionym przybraniem, np. plastrem cytryny lub innymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkikrólestwie własnej dziwaczności szukam chociaż krzty normalności. Osobliwa i nieokiełznana, nie zawsze poukładana. Gdzieś w tym szumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem deser. W imię nietolerancji pokarmowych. Dziś sernik, ale bez sera. Z migdałów. Bez laktozy i glutenu, w 100% wegański. Słodki i kremowy. Dziwny i nietuzinkowy. Niemniej bardzo smaczny! Kto nie spróbował jeszcze czegoś podobnego
W kuchni Karmel-itkiGalaretkowiec, salceson, śmietankowiec i wiele innych. Dużo nazw, a ciasto/deser jedno. Przepis dostałam już baardzo dawno. Łatwy, lecz pracochłonny. W sumie, deser czy ciasto? Raczej stawiałabym, że deser.. bo to nic innego jak galaretka ;) Okej. więc utwierdzam się w przekonaniu, że jest to deser. Dość śmietankowy (bo mleko), owocowy ( bo galaretki owocowe), waniliowy (bo cukier wanilinowy
Garnkowe fanaberieDzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki(...)Carte d'Or Chocolate Brownie, szklanka mrożonych jagód. Wykonanie Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz lody, zmiksować na gładką masę. Rozlać do szklanek, od raz podawać. Zarówno deser, jak i Shake swój niepowtarzalny smak zawdzięczają wysokiej jakoś lodom premium Carte d'Or Chocolate Brownie o nietypowym smaku. pojemność: 900ml sugerowana cena detaliczna : 18,49zł Lody są podane
Z miłości do słodkościPrzepis wygrzebałam gdzieś w internecie. Pomysł moim zdaniem genialny, zaskakujący i niesamowicie prosty z przygotowaniu. Galaretka jest według mnie jednym z najfajniejszych deserów - nie wymaga dużego nakładu finansowego, poświęconego czasu (no poza tym, który potrzebuje na stężenie) oraz zawsze smakuje :) Te "piwne" galaretki są świetną niespodzianką dla maluchów. Po pierwsze - na pewno będą im smakować, a po drugie(...)chciały spróbować prawdziwego piwa co niestety spotykało się z odmową pod tytułem "musisz być troszkę starszy/a". Ten deser pozwoli im mieć swoje własne piwo ! (oczywiście bezalkoholowe :) A... no i mina facetów, którzy licząc na piwo dostają galaretkę... bezcenne :) Składniki (na około 8 porcji) 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka pomarańczowa lub truskawkowa (z truskawki wyjdzie ciemniejszy kolor, jednak ja taką wersję
JedzeniomaniaSezon na truskawki jeszcze się nie zaczął, ale na szczęście są truskawki mrożone, z których możemy zrobić pyszny mus i użyć go do tego pysznego deseru. Deser jest lekki za sprawą serka homogenizowanego i delikatnego musu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków. Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków. Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała. Najlepiej smakują schłodzone
ZofianaProste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe pralinki na większą ilość gości. Sprawdziło się i wszyscy byli zadowoleni. Składniki: 300 g cukierków irysów 140 g ryżu preparowanego Wszystkie dodatki kupuję tutaj Przygotowanie: Irysy wyciągamy z papierków i rozpuszczamy
Niezły MłynekSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy
Kuchnia po mojemujakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to, że nie ma w nim surowizny. Wprawdzie lato już minęło i zagrożenie zakażenia salmonellą i innymi świństwami zmalało. Jednak jeśli ma się w domu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko twarogu(...)się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy przez noc w lodówce - jeśli mamy tyle cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę
Kuchnia po mojemuCranacha to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują. Składniki (na 2 desery) 300g truskawek 300ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki miodu wielokwiatowego 4 łyżki whisky Granola lub 50g płatków owsianych i 25g brązowego cukru Listki melisy Sposób przygotowania Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery(...)granoli lub jeśli takową nie dysponujemy podpiekamy płatki owsiane z brązowym cukrem na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobina granoli
Pyry na Gazdzieciaki lubią najbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser, który możemy zabrać z sobą, do szkoły czy pracy. Nie ma co się rozpisywać trzeba działać. przygotowanie jest bardzo proste i szybkie ok 15 minut. Jednak baton gotowy jest dopiero po 2 godzinach, tyle chyba poczekacie
Niezły MłynekPyszny deser miętowo-czekoladowy, który już kiedyś prezentowałam na swoim poprzednim blogu. Smak tego deseru jest obłędny. Założę się, że ta słodkość posmakuje każdemu fanowi mięty i czekolady:) Przepis z książki Jacqueline Bellefontaine "Czekolada" z moimi zmianami. Składniki na 6 porcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt(...)pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. 4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Każdy deser przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce
In my kitchenDzisiaj proponuję pyszny i bardzo efektowny deser. Przygotowanie tego cuda jest troszkę pracochłonne, ale wierzcie mi, warto poświęcić się:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: Truskawkowy mus: 250 g świeżych truskawek; 50 g cukru pudru; 3+2 łyżki soku pomarańczowego; 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%); 100 ml śmietany 30%; 10 g żelatyny w proszku; 3 łyżki(...)truskawek dodać, łyżka po łyżce, kwaśną śmietanę, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno 30% śmietankę i delikatnie wymieszać. Mus rozlać do czterech pucharków na desery i odstawić do lodówki, by stężał. Truskawkowa galaretka: 200 g świeżych truskawek; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny; Żelatynę (1 łyżka) zalać 3 łyżkami zimnej
In my kitchen