Tradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie(...)moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin
Tradycyjna Kuchniaangielski, zwany też kremem custard , jest jednym z klasycznych dodatków do deserów. Znany był już w średniowiecznej Anglii, z czasem jego receptura przedostała się na drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto(...)żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze jest zapanowanie nad temperaturą i konsystencją składników. Niestety nie jest dietetyczny, ale fantastycznie podkręca letnie desery. Składniki: 125 ml mleka 3,2% 125 ml śmietany 30% 3 żółtka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru Przygotowanie: D o rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier
Smakowity Blog Kulinarnydeser bez wątpienia do dietetycznych nie należy. Jest też bardzo słodki, gdyż upieczone banany wydają się jeszcze słodsze niż zazwyczaj :) Te słodycz przełamuje nieco gorzka czekolada i orzechy, które są ... solone. Tak tak, solone :) I naprawdę takie połączenie jest trafione, gdyż kontrastujące smaki wzajemnie się podkreślają. A jak ktoś nie wierzy, to musi sam sprawdzić ;) To co, rączki umyte? zapraszam(...)suchej patelni na złoty kolor. Upieczonego banana posypać orzeszkami. Podawać jeszcze gorące. Miąższ z czekolada i orzechami jeść łyżeczką prosto ze skórki. Dla porównania jak smakuje taki deser z różnymi rodzajami czekolady, przygotowałam go zarówno z mleczną, jak i gorzką. Zdecydowanie polecam gorzką, gdyż zapieczony w piekarniku banan nabiera jeszcze większej słodyczy niż surowy. Gorzka czekolada równoważy
Codzienna kuchnia niecodziennalistków wrzuconych do owocowego smoothie. Zdziwisz się, że tam idealnie pasuje. Nabierzesz ochoty na więcej. Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese to tylko namiastka jej cudowności. A potem pewnego razu wejdziesz do kuchni, spojrzysz na to samo okno po raz nie wiadomo już który i patrząc(...)porcje/ Po pierwszej porcji doszłam do wniosku, że bazylia rośnie wyłącznie po to, by robić z niej panna cottę. Już dawno przekonałam się, że jest stworzona do deserów, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Musicie się koniecznie odważyć! 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 1 duża garść bazylii /ok. 1 szklanki
KUCHARNIADziś naszła mnie nieodparta ochota na coś słodkiego. W moim życiu mnóstwo zmian, te najbliższe dni będą pełne pracy... Dlatego przyrządziłam sobie i najbliższym szybki, pyszny i pożywny deser. Połączenie płatków ryżowych i słodkości zawsze sprawdza się u mnie w 100%. Spróbujcie. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)dlatego tak lubię wykorzystywać je w moich słodkich deserach. * przepis i pomysł własny ... i jak, czyż na sam widok nie ma się ochoty od razu zjeść takiego pucharka? Składniki: 2 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka (u mnie 2%) 3 czubate łyżki masy kajmakowej 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki gorącej wody 3 łyżeczki (płaskie) żelatyny
Słodkie okruszkiDeser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno(...)wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser można przygotować w pucharkach, szklankach, szklanej misce… PORCJE: 4 (duże
zabawa smakiemDeser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań. Ugotowane w mleku kokosowym są delikatne i pyszne. Owocowy, kwaskowy dodatek dobrze z nimi kontrastuje i całość jest niezwykle pyszna. Taki deser pokochają go nie tylko dzieci - daję Wam słowo! Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam ksylitolu. Cukier brzozowy ma prawie połowę
Smaczna Pyzaciasteczka :) Któregoś dnia smażyłam dżem malinowy (przepis wkrótce) naszła mnie ochota na pychotkę mniamniuśną! :D miałam akurat w domu orito i tak od pomysłu do pomysłu powstał ten deser. Po zrobieniu (dokładnie 2 duże sztuki z tych proporcji) tak mi się spodobał z wyglądu, że siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem do powrotu Męża i zjedliśmy razem. Dokładniej - pochłonęliśmy(...)opcjonalnie: kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wrzątku, dodajemy łyżkę likieru (*likier można pominąć w wersji dla kierowców:) aczkolwiek nie jest mocno wyczuwalny w całym deserze). 4 ciasteczka orito kruszymy w drobniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy na najwolniejszych obrotach. Potem dodajemy kawę zmieszaną z likierem i miksujemy
Kolorowy PrzepisownikOchh uwielbiam takie desery. Ten można zaliczyć do tych, które uwielbiam najbardziej. Truskawki zaczynają swój sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn
Niezły MłynekDziś mam propozycję dla waszych pociech, choć oczywiście dorośli również nie gardzą takimi deserami ;) Zapraszam na mlecznego króliczka z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem *. Wygląda uroczo, a w smaku jest tak delikatnie mleczny. Do tego owocowe nadzienie i... trudno mu się oprzeć. Znikł ze stołu bardzo szybko. Moja pociecha od razu zabrała się za króliczkowe uszka ;) Spróbujcie. Mleko i przetwory mleczne(...)oraz witamin A i D - dlatego tak często tworzę dania z ich udziałem. * przepis i pomysł własny ... czyż nie wygląda zachęcająco. Moja pociech bardzo się ucieszyła na widok takiego deseru. Składniki: 1 3/4 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 2 3/4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody sok z 1 mandarynki (słodkiej) 1 świeża brzoskwinia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie
Słodkie okruszkiUdało mi się zakupić galaretkę o smaku Pina colada i ponieważ bardzo mi zasmakowała postanowiłam ją dodać do deseru lodowego. W rezultacie powstał pyszny deser i zachęcam do zrobienia. Lody których użyłam są według tego przepisu [ klik ] A teraz zabieramy sią za pyszny deser, zapraszam. Lody śmietankowe z musem z mango i galaretką Pina colada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmak dzieciństwa - malinowa pianka... deser do którego chętnie wracam za słodko - kwaśny smak. Z żadnym innym owocem nie jest tak dobry jak z malinami. Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki czerwone maliny (użyłam mrożonych) Sposób Mleko schłodzić. Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody, aby deser nam się dobrze stęgł. Galaretki odstawiamy(...)miksujemy do czasu aż zwiększy swoją objętość. Do tak ubitej piany dodajemy porcjami galaretkę, cały czas miksując, na koniec wrzucamy owoce. Całość można w razie potrzeby dodatkowo osłodzić. Gotowy deser przekładamy do salaterek, schładzamy w lodówce. Jeśli zostało Wam trochę malin możecie nimi przyozdobić górę
Kuchenne aromatyKremowe, słodkie i bardzo delikatne - tiramisu bez dodatku śmietany i alkoholu. Idealne do popołudniowej kawy. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, więc poniższy deser bardzo przypadł mi do gustu. Warto dodać, że tiramisu jest bardzo sycące, więc za jednym razem raczej nie będzie w stanie zjeść 2 kawałków :) Składniki na 6 dość dużych porcji: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso(...)kropelkami aromatu migdałowego. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej masy i posypać odrobiną gorzkiego kakao. Ponownie namaczać biszkopty i wylać resztę masy. Wierzch oprószyć gorzkim kakao. Przygotowany deser umieścić w lodówce na co najmniej 12 godzin. Tiramisu najlepiej smakuje na drugi dzień. Umyte jajka zaparzyć we wrzącej wodzie (około 15 sekund) Warstwy: namoczone biszkopty, masa kremowa, kakao, namoczone
Ugotowaćtego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego to ważne by podawać je dzieciom. Ja przygotowując(...)desery myślę też o moim maluchu a ten deser w wersji bez czekolady podałam córeczce bez wyrzutów sumienia :) Polecam! Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm: 3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) jajko 180 g pełnoziarnistej mąki teff 70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (jeśli dziecko
Mienta blogDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)kuchni arabskiej oraz tureckiej, nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Swoją pokazywałam Wam na Instagramie . Nie jest droga, szczególnie, że nie potrzeba jej wiele na raz - ot 1-2 łyżki na deser. Warto się w nią zaopatrzyć, bo w tym roku mam zamiar pokazać Wam jeszcze inne przepisy z jej wykorzystaniem, np. na orzeźwiający rabarbarowy napój. Migdałową tartę z rabarbarem
Chilli Czosnek i Oliwa