równowagę kwasowo - zasadowa w naszym organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny. Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże) 1 łyżeczka ksylitolu(...)kasza ładnie "doszła". Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy również zblendować , będzie bardziej delikatna. Nakładamy do pucharków, polewamy sosem owocowym, dekorujemy owocami. Polecam również inny deser z użyciem kaszy jaglanej: Kasza jaglana z bakaliami
W kuchennym oknie Ewynowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania. Sylwestrowe menu – top lista : Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki. Tartinki z łososiem i serkiem(...)będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiem A deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję: deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym Tartaletki z musem czekoladowym, oraz bezową roladę z malinami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj bez czosnku, cebuli i kolendry a co najważniejsze bez mięsa. Tak wegetariańska brazylijska potrawa się zdarza.... jeśli mówimy o deserze. Deser jest banalny i prosty i nie do końca dietetyczny. Składniki: - mleko słodzone zagęszczone i śmietana do deserów (36% tłuszczu), proporcja 1:1, np. opakowanie 200 g. - sok z cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany
Smaki BrazyliiDesery są okazją do wykorzystania pozostałości kremów, galaretek… i nie tylko. Kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego wystarczy przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami. Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek) - truskawki (kilka sztuk) - czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego(...)rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk, między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy ciasteczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez. Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami, to deser nieskomplikowany, bardzo smaczny, nie wymagający wielkiego nakładu sił i środków. Zaspokoi apetyt na słodkości każdego łasucha… i nie tylko. Masę możemy przygotować (zwiększając proporcje) z całej puszki mleka kokosowego. Przez
mojewypiekiinietylkokawy, herbaty, na podwieczorek… i nie tylko – desery. Odwieczny dylemat łasuchów – zjadłabym (zjadłbym) coś słodkiego, tylko co? Przygotowanie deseru wcale nie musi być trudne, czy pracochłonne. Na początek – foremki z białej czekolady. Resztę pozostawiam Waszej inwencji. Składniki na ok. 19 foremek: - 250g białej czekolady - 1 łyżka oleju z pestek winogron Dodatkowo: - foremki silikonowe lub papierowe papilotki - masa śmietanowa(...)ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe będą również kolorowe. Smak zależy od upodobań, możemy je wypełnić ulubioną masą i dodatkami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Foremki z białej
mojewypiekiinietylkoJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie! Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto. Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco. GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM
W kuchni Karmel-itkiPonoć pierwszy raz ten australijski deser był przygotowany dla rosyjskiej, światowej sławy baletnicy Anny Pawłowej gdy poprosiła o coś "lekkiego". Lekki to ten deser jest ale jeśli chodzi o gramaturę, ale nie jest lekki od kalorii :) Powrócę do tego deseru latem, gdy w ogrodzie będę miała sezonowe owoce. Ten torcik bezowy nie smakuje jak typowa sklepowa sucha beza
Bon Appetit Małgorzatykawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów ;) Dziś deser, który wszyscy uwielbiają. Kawa i czekolada rozpalą Wasze zmysły :) Składniki: 250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky 200 g podłużnych biszkopcików (języczki) 2 jajka(...)ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo
Bon Appetit MałgorzatyDeser ten idealny jest na każdą okazję. Od karnawałowych zabaw po romantyczne wieczory we dwoje. Pierwszy raz zrobiłam galaretkę z napoju herbacianego Nestea i jestem zachwycona! Galaretki nie trzeba nawet niczym specjalnym doprawiać, jest dobra sama w sobie. Ma bardzo uwodzicielski smak. A p opcorn karmelizowany na miodzie w pełni uzupełnia się ze smakiem Zimowej Nestea, która także ma posmak(...)miodowy. Na drugi dzień na wniosek mojej rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości. Składniki na 2 porcje galaretki: 250 ml Nestea Zimowa Śliwka* 100 ml słodkiego, wina musującego 2-3 łyżeczki żelatyny Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru
Bon Appetit Małgorzatykasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe czy blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie(...)tylko macie chęć!) w sosie z malin i jagód. Deser zrobiłam w kształcie dużej babeczki (można zrobić kilka wersji mini-w zależności od sytuacji oraz jakimi foremkami dysponujące) dobrze się kroi i nie rozlatuje się, bardzo prosto i błyskawicznie się go przygotowuje, no i- nieskromnie dodam- prezentuje się dosyć atrakcyjnie, prawda? :))) * kasza kuskus- 1 szklanka * mleko- 1,5 szklanki
Kraina Miodem Płynącakolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest(...)super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce. Deser ten jest przyjemnie orzeźwijący, znakomicie sprawdzi się jako słodka przekąska, jest lekki i można go zjeść naprawdę sporą porcję:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWO-SEROWĄ: 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka kremowego (użyłam "Delfiko") 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka cukru pudru
Słodko-Słony Świat IlonyCrumble - tradycyjny deser kuchni angielskiej, to nic innego jak zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką. Jeden z moich ulubionych deserów, który serwuję Rodzinie przez cały rok, ale jesienią jest przez nas szczególnie porządany, bo robię go z jabłkami z naszego ogrodu:) Moje crumble to warstwa krojonych jabłek z cynamonem i orzechami włoskimi, zapieczona razem z pyszną maślaną kruszonką z dodatkiem(...)lody i zimną bitą śmietanę, a kruszonka rozkosznie chrupie w tle... Mmmm... Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych) 1,5 łyżeczki cynamonu garść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie) SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam krem z mlecznej(...)gorzkiej czekolady. Alkohol jest tylko delikanie wyczuwalny ( bo nie przepadam, gdy czuć go mocno) , nie dominuje nad smakiem czekolady, więc nie pomijajcie go w przepisie (no chyba, że deser serwujecie dzieciom:)) Dodatek truskawek doskonale równoważy słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje
Słodko-Słony Świat Ilonymrożonej mieszanki owoców leśnych 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 70 g cukru trzcinowego szczypta cynamonu Panna cotta po włosku oznacza gotowana śmietanka. Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych. Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (trzeba uważać, żeby nie zagotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekroić i tępą stroną(...)wyjąć z mleka laskę wanilii. Mieszać bardzo dokładnie. Następnie całość przestudzić i przelać (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem, żeby później bez problemu wyjąć nasz deser. Wszystkie foremki wstawić do lodówki na mniej więcej 1 – 1½ godziny. W międzyczasie przygotować sos. Gotową mieszankę z owoców lasu, czerwone wino oraz cukier trzcinowego wsypać na patelnię
Świat Domowej Kuchniposypania Mus czekoladowy: 400 g śmietanki 30% 4 żółtka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :) Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany(...)mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach. Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami. Źródło: KuchniaLidla linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni