deser - 61894 przepisów (strona:267/4127)

PYSZNY DESER Z PRZYPADKU 176

przypadku" , ponieważ pierwotnie miało to być coś zupełnie innego. Ale to coś nie wyszło i w taki sposób powstał ten deser. Z jednej strony dobrze, że tak się potoczyło bo odkryłam prze-prze-pyszny deser, który zaspokaja mój cukrowy głód na długo (no, jeden dzień :p). Jest bardzo słodki i sycący, czasem mam problem ze zjedzeniem całego, ale jest(...)pyszny, że nie mogę się oderwać! :D PRZYPADKOWY DESER przepis własny // 1 porcja (lub dwie :)) ~250g mleka w proszku TEGO , zawsze robię z tego, więc nie ręczę, że z innego wyjdzie ~160 ml wody ~2 czubate łyżeczki ciemnego kakao Mleko wsypać do głębokiej miski i dolać ciepłą wodę, wymieszać, dodać kakao i ponownie wymieszać. Przełożyć do pucharka i odstawić

chili & sugar
Deser budyniowy a'la szarlotka 192

domu. Są dania, które zawsze wzbudzają w nas sentyment i kojarzą się z dzieciństwem. Z babcinymi wypiekami. Spacerami do lasu. Z zupą mleczną gotującą się każdego ranka... Ten deser jest dla mnie w pewien sposób sentymentalny. Przyrządzała go moja babcia tylko w sobotę. I o ile kiedyś nie wzbudzał we mnie większego zainteresowania, tak właśnie ostatnio nabrałam ochoty(...)królował na naszych stołach. Sama nie wiem, dlaczego został zepchnięty w kąt... Zatem, kto lubi budyń? Do tego herbatniki? I mus jabłkowy? A jeśli lubicie wszystkie trzy to ten deser jest dla Was:) Deser można przygotować w dwóch smakach - waniliowym i czekoladowym. Ja osobiście preferuje wersję waniliową, ale męska część mojej rodziny zawsze domaga się tej czekoladowej:) Dla niektórych budyń

My simple kitchen
Deser budyniowy z sosem truskawkowym 144

następny właśnie wykonać. Ale co począć z niefortunnym ciastem? Przecież wypiek należał do jak najbardziej udanych, szkoda aby się zmarnował. W ten oto sposób zrodził się pomysł na ten deser. Ciasto przełożone budyniem i podane z gorącym sosem truskawkowym. W zasadzie możecie użyć do tego herbatników, biszkoptów czy właśnie resztek ciasta. Czasami z niczego można wyczarować "coś" :) Podobny deser(...)znowu ułożyć ciasto i zalać resztą budyniu. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość odłożyć w chłodne miejsce. Truskawki rozmrozić i zmiksować na puree. Posłodzić wedle uznania. Całość zagotować. Gotowy deser polać gorącym sosem truskawkowym

My simple kitchen
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 184

promenadą  nad jeziorem. Po czym skierowaliśmy się w stronę Poznania, szukając po drodze jakieś uroczego zacisznego miejsca na piknik.      Nie mogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu

W kuchni Karmel-itki
Deser z truskawkami. 288

Byliśmy ostatnio u znajomych na Śl... tzn. Zagłębiu :D.  Damian przygotował dla nas wspaniałą tortille na kolację, a Kasia pyszny deser z brzoskwiniami i truskawkami. I to właśnie ten deser zamierzam Wam dziś przedstawić - był po prostu obłędny. Kasiu dziękuję za przepis. Odrobinkę go zmodyfikowałam i już zdążyłam zaproponować go domownikom. Deser z mascarpone z truskawkami. Składniki

Miksturownik
Kieszonki z borówkami 247

Czerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego   200 g borówek  1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: W rondelku podsmaż

Niezły Młynek
Creme brulee z truskawkami 239

Pyszny deser Creme Brulee zapiekany z brązowym cukrem i całymi owocami truskawek. Pyszności! Trzeba na niego długo czekać ale definitywnie warto. Niebawem na blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru(...)koniec pieczenia około 10-15 minut posypać wierzch cukrem brązowym i piec z funkcją grilla by wytworzył się karmel. Można również piec całe 40 minut i użyć po ostudzeniu deseru, palnika spożywczego. 6. Po wyjęciu z piekarnika, studzić w lodówce przez około 4-5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki Podawać schłodzone Smacznego

KreatywnePiny
Torcik z masą z kaszy manny 307

Torcik z masą z kaszy manny to kolejny przepis bez pieczenia z cyklu Przepisy z PRL . Ciasto / deser z torcikiem nie miało nic wspólnego, ale tak się na to mówiło, gdyż masa z kaszy manny znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto(...)pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin’sa i suszonej żurawiny, które dostępne były

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini serniczek z miętą amerykańską i kwiatem z czarnego bzu pod czekoladową kołderką 136

łyżeczki żelatyny 6 dużych liści mięty amerykańskiej 2 kwiatostany czarnego bzu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Goplana 3 łyżki mleka 8 ciastek typu petitki Potrzebujemy również obręcz do przygotowania deseru, wystarczy pasek zwykłego kartonu, złożony i sklejony w kwadrat, o wymiarach odpowiadającym wymiarom ciastek. Obręczy przytrzyma ciastka w ryzach, dopóki masa się nie stężeje.     Kwiaty(...)kroimy w drobną kostkę, tak aby wypuściła swoje aromaty.   Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklance wrzątku. Serek miksujemy z cukrem pudrem dodajemy żelatynę, kwiaty i miętę.   Deser przygotowujemy na talerzykach, na których będą podane gościom. Na środku talerza nakładamy kopiastą łyżkę masy, układamy obręcz z tektury a do środka wkładamy ciastka, taką "konstrukcję" wypełniamy masą do około

Jadło i czytadło
Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem 116

Dziś kolejny deser z truskawkami. Ale tym razem dodatki do truskawek to serek mascarpone, jogurt naturalny i śmietana. Takie desery zawsze smakują małym i tym dużym łasuchom. Sezon na truskawki niestety trwa krótko, więc trzeba się nimi cieszyć póki są i tworzyć z nimi pyszności. A do deseru użyłam galaretek, które dostałam w ramach współpracy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 101

Tiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ deser ten podaje się zazwyczaj bardzo mocno schłodzony, zazwyczaj w towarzystwie kawy espresso- szczególnie w upalne dni. Składniki: 100 gram petit beurre 250 gram serka mascarpone 100 gram śmietany 30% 50 gram cukru pudru(...)między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser odstawić do lodówki na około 3 godziny

Tradycyjna Kuchnia
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 113

Tradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie(...)moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin

Tradycyjna Kuchnia
Krem angielski 152

angielski, zwany też kremem custard , jest jednym z klasycznych dodatków do deserów. Znany był już w średniowiecznej Anglii, z czasem jego receptura przedostała się na drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto(...)żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze jest zapanowanie nad temperaturą i konsystencją składników. Niestety nie jest dietetyczny, ale fantastycznie podkręca letnie desery. Składniki: 125 ml mleka 3,2% 125 ml śmietany 30% 3 żółtka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru Przygotowanie: D o rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier

Smakowity Blog Kulinarny
Banany zapiekane z czekoladą, z dodatkiem prażonych solonych orzechów nerkowca 200

deser bez wątpienia do dietetycznych nie należy. Jest też bardzo słodki, gdyż upieczone banany wydają się jeszcze słodsze niż zazwyczaj :) Te słodycz przełamuje nieco gorzka czekolada i orzechy, które są ... solone. Tak tak, solone :) I naprawdę takie połączenie jest trafione, gdyż kontrastujące smaki wzajemnie się podkreślają. A jak ktoś nie wierzy, to musi sam sprawdzić ;) To co, rączki umyte? zapraszam(...)suchej patelni na złoty kolor. Upieczonego banana posypać orzeszkami. Podawać jeszcze gorące. Miąższ z czekolada i orzechami jeść łyżeczką prosto ze skórki. Dla porównania jak smakuje taki deser z różnymi rodzajami czekolady, przygotowałam go zarówno z mleczną, jak i gorzką. Zdecydowanie polecam gorzką, gdyż zapieczony w piekarniku banan nabiera jeszcze większej słodyczy niż surowy. Gorzka czekolada równoważy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 246

listków wrzuconych do owocowego smoothie. Zdziwisz się, że tam idealnie pasuje. Nabierzesz ochoty na więcej.  Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese to tylko namiastka jej cudowności. A potem pewnego razu wejdziesz do kuchni, spojrzysz na to samo okno po raz nie wiadomo już który i patrząc(...)porcje/  Po pierwszej porcji doszłam do wniosku, że bazylia rośnie wyłącznie po to, by robić z niej panna cottę. Już dawno przekonałam się, że jest stworzona do deserów, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Musicie się koniecznie odważyć!  2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 430 ml śmietany kremówki  1 duża garść bazylii /ok. 1 szklanki

KUCHARNIA