Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem na Wigilii. Zwyczaj podawania kutii dotarł do nas z Kresów – taką kutię właśnie prezentuję. Na pszenicy, z dużą ilością miodu i bakalii. Ja kutię wzbogacam dodatkowo domową, kandyzowaną skórką z pomarańczy i ziarenkami(...)wanilii – kiedyś ich nie używano (nie były one dostępne), ale teraz nie ma problemu by ich użyć i wzbogacić deser. Obecnie najtrudniejszym elementem może być dostanie pszenicy. Na szczęście w okolicach Świąt i Nowego Roku coraz częściej można spotkać pszenicę nawet w delikatesach. Kutia bożonarodzeniowa: 400 g ziaren oczyszczonej pszenicy (ewentualnie pęczaku) 400 g niebieskiego, zmielonego maku
Poezja smakuprzepis na mus piernikowy. Nie pamiętam dokładnie składników. Wiem, że był tam serek mascarpone, śmietana kremówka i przyprawa do piernika. Resztę sama dodałam. I powiem Wam, że smak tego deseru mnie zaskoczył. Jest bajecznie korzenny, nie za słodki, po prostu niebo w gębie :-). Frużelina wiśniowa z mielonym kardamonem doskonale uzupełnia ten mus. Taki deser będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego świątecznego obiadu(...)Szczerze i gorąco polecam piernikowy mus z frużeliną wiśniową. Spróbujcie i Wy zrobić ten pyszny deser. Pozdrawiam. MUS PIERNIKOWY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: Mus: 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki
Zakątek rozkoszy kulinarnychwcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych 500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru
Kuchnia w czekoladziezwiązać z tym miejscem. Dlatego powracam. Powracamy - w duecie, ze zdwojona siłą. Na co dzień działamy na http://karmel-itka.pl/ - zapraszam gorąco po pyszne przepisy na ciasta i desery dla alergików pokarmowych ( i nie tylko!). Tutaj z kolei królujemy na wytrawnie. Od następnego postu. Dziś po prostu chciałam się z Wami ponownie przywitać :) Cały przepis znajdziecie
W kuchni Karmel-itkipodnieś mnie, unieś'. Kawa w takiej postaci zdecydowanie pobudzi każdego do życia :-) Tiramisu ma wiele odmian. Nie ma jednej, bo co region, co rodzina to przepis na ten wspaniały deser może nieco się różnić. Jest jednak jeden wspólny dla wszystkich przepisów warunek: musi być włoski serek mascarpone, kawa i lekkie jak piórko biszkopty. Alkohol to nie zawsze Amaretto, może(...)mojego męża największego fana tiramisu jakiego znam ;-) Włosi zaś, z racji klimatu raczą się tiramisu szczególnie latem by jakoś przetrwać żar lejący się z nieba. W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie. Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje
maniapieczeniaŻywiąc się paleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości(...)chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych i daj do lodówki. Gotowe! Prawda, że proste? Ten deser paleo jest pyszny w wersji podstawowej, ale możesz go zmodyfikować na kilka sposobów, w szczególności, że zależnie od proporcji składników i ich wilgotności możesz uzyskać gęstszą lub rzadszą masę. dodaj
PaleoSMAKAwokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. Nigdy wcześniej nie myślałam by wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak awokado jak dla mnie był mało kojarzący się ze słodyczami. Jakże się myliłam, owoc ten jest wprost stworzony by dodawać go do kremów i pałaszować nie myśląc ile to złego tłuszczu się zjada. Wszak(...)powinni je spożywać chorzy na miażdżycę i nadciśnienie jako substytut np. masła. Krem z awokado jest delikatny, wprost aksamitny, a smakuje wyśmienicie sam lub jako dodatek do innych deserów, w których wykorzystuje się kremy. Dodam jeszcze tylko to, że wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Składniki
Kuchcik gotujecytryny. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i dodać do malaksera. Całość zmiksować, dodając stopniowo jogurt i cukier. Wyłożyć do tortownicy. Równo rozsmarować. Tu jedna uwaga: trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu deserowi wygrzebałam z tyłu szafki dawno nieużywaną(...)ostygnięcia i stężenia. Ja wystawiłam po prostu na balkon na 2 godziny. Obecna pogoda ma swój urok - balkon zwiększa nam powierzchnię do przechowywania żywności w niskich temperaturach :) ------ Podobne desery bez pieczenia: Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Roladki kawowo-serowe "Serniczek" truskawkowo-miętowy
Weekendy w domu i ogrodzieodliczam godziny :) Muszę Was jednak zmartwić, przez mój wyjazd nie będę mogła opublikować przepisów.. mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe! A dzisiaj... jeden z deserów, który należy do najulubieńszych mojego mężczyzny. Można porównywać go do owocowego musli. Mus jest bardzo pożywn y i obfituje z witaminy B, C i E . Dodatkowo d ynia wpływa korzystnie(...)odpornoś ć organizmu. Jabłka , a dokładniej błonnik w ni ch zawarty poprawia perystaltykę jelit, a pomarańcz e obniżają ciś nienie krwi i poziom cholesterol u. Pamiętajcie, że naj lepsze deser y to te pełne wartościowych makro i mikroskładników oraz zdrow ia! Przepis na 3 porcje. Składniki na mus: - 100g puree z dyni - 1 banan - 1 jabłko/nektarynka - 1 pomarańcza Dodatki
Be Fit Be StrongNiedawno byłam na proszonym obiedzie u koleżanki. Obiad był bardzo dobry i oryginalny ale najbardziej zaskoczył mnie deser. Były to figi zapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny i zdrowy (można
Pyza i Surówkabędzie Wam odpowiadał. Wystarczy wejść na stronę multikurs.pl , wybrać kurs i aktywować okres próbny. Na wstępie posta pisałam Wam o dwóch zaproszeniach. Drugie związane jest z pysznym, klasycznym włoskim deserem, który przygotowałam w oparciu o pierwszy ebook pobrany przez stronę smakjezyka.pl . "Klasyczna panna cotta z kokosowo-truskawkowym musem" Składniki: 500 ml tłustej śmietany 150 g cukru pudru(...)cukier puder. Gotujemy na małym ogniu, dokładnie mieszając. Ważne, by nie doprowadzić masy do wrzenia. Następnie łączymy żelatynę ze śmietaną, cały czas mieszając do dokładnego połączenia. Przekładamy nasz deser do wybranych szklaneczek (dobrze jest przetrzeć masę przez sitko), zostawiając miejsce na kokosowo-truskawkowy mus. Panna cottę wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 4-5 godzin). Przed podaniem przygotowujemy
Słodkie okruszkiWyciągamy zapasy mrożonych owoców, kupujemy cydr i rozgrzewamy się troszkę, wykonując taki cudny, smakowity deser z chia. Mogą być owoce świeże również. Chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej - to dla niewtajemniczonych które są bombą witamin i mikroelementów. Deser jest pyszny, zdrowy i kolorowy, zachęcam do wykonania. Brzoskwiniowo - jeżynowy deser z chia na cydrze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedziała przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Poza tym genialnie smakuje, jest orzeźwiające, delikatne i wyjątkowe. Dlatego bez wyrzutów sumienia możemy się nim objadać i stworzyć sobie pyszny i lekki deser:) Jeśli nigdy nie mieliście okazji go próbować, to nie zwlekajcie. Będzie Wam smakować!:) Porcja dla 4 osób: 3 sztuki mango 1 cytryna 250ml jogurtu naturalnego 500g twarogu śmietankowego 2 łyżki(...)skórkę. Następnie wyciskamy sok z połowy cytryny. Do miski przekładamy mango, dodajemy sok i skórkę z cytryny, jogurt naturalny, twaróg i miód. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy deser do pucharków i dekorujemy czekoladą. Deser wkładamy na 2-3h do lodówki. Po schłodzeniu jest już idealny:) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj fajny deser typowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :) ok 8 pancakes Składniki: 2 gruszki 1 szklanka mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu ok 0,5 szklanki mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej olej kokosowy
Niezły MłynekJako że zapowiedziałem tu i ówdzie, że biorę się za desery, bo generalnie ich nie jadam, tym samym nie piekę, to postanowiłem coś w tej materii uczynić. Jednak wkurza mnie ta dokładność w przepisach deserowych, co do grama tego, tyle mililitrów tamtego, dokładnie tyle minut piec to, następnie coś innego. Tak wszystko cholernie uporządkowane, tak procedurami tu zalatuje(...)tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego ulubiony deser i trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda
Right Behind The Kitchen