Już dawno zabierałam się za zrobienie tego niezwykle efektownego deseru. Do szkoły mieliśmy zrobić rzeźbę z nietypowych materiałów. Do samego końca nie miałam pomysłu, aż przypomniałam sobie o tej ptysiowej piramidzie. Z poniższych proporcji otrzymujemy ok. 90 ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny(...)Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki, nie mówię już o samym składaniu Croquembrouche, które powinno być wykonywane maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Ptysie z czasem miękną, a karmel się topi, weźcie to pod uwagę, ważne jest tutaj wcześniejsze zorganizowanie pracy ;). Inspiracją
Nastoletnie Wypiekaniewww.restauracjakarma.pl/ ) . Klimat, obsługa a przede wszystkim jedzenie było wyborne, i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu Misiek pokochał kuchnię indyjską równie mocno jak ja. Mi najbardziej w pamięć zapadł niesamowity deser marchewkowy, który był podany w malutkim pucharku, ale uwiercie mi, to jest tak dobre i sycące, że ta miniaturowa porcyjka była cudownym zwieńczeniem obiadu. Postawiłam sobie za cel go odtworzyć. Nakupowałam(...)nazwę ciasta, ale to raczej pudding. Dziś padł mi piekarnik, więc musiałam zmienić swoje plany kucharzenia i ten właśnie przepis uratował naszą niedzielę, no bo jakże to tak bez deseru. ps. Misiek potwierdził, że to ten smak co w Karmie na 100 %, no wiadomo kto robił Składniki na 4 porcje: 400 g marchwi 150 ml mleka roślinnego 100 g oleju
greenscarfJeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i śmietankowego serka. Numerem jeden w tym ciastku jest bazylia w postaci pudru. Dodany do kremu i wykańczający wierzch sprawia, że deser jest niebiański. Ilość bazylii nie jest przesadzona - jest jej na tyle wystarczająco(...)jest wyczuwalna w każdym kęsie. Schłodzony dość mocno jest jeszcze delikatniejszy w smaku. A świeże owoce sprawiają, że deser jest orzeźwiający. Kto się skusi na deserową eksplozję smaków? Bezowe gniazdka (8 szt): 6 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% Bazyliowy puder: 2 czubate łyżki cukru pudru 10 listków Bazyli (świeżej) Krem
VioletoweKucharzenieKolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo :-). Zrobiłam dwie wersje, dla niego bez kawy, a dla nas warstwa z kawą. Deser wyszedł pyszny, smaku dodała kawa o smaku orzecha laskowego ze sklepu tommycafe.pl. Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje
kruche babeczkiDeser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :) PIECZONA OWSIANKA: 125 g serka ricotta 1 małe jajko 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego(...)czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl zniżka 5% na produkty Agnex! Rabat obowiązuje do 30.04.2017 r. Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Desery , Dla dzieci , Na wynos Tagged: len , migdały , płatki owsiane , żelatyna , żurawina
https:KKuchniaMniamKarmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić. Wszelkie zagwozdki z tym związane z pewnością rozwiąże poniższy poradnik. Istnieją bowiem dwa sposoby na przygotowanie karmelu. Jakie i na czym polegają? Sucha – w przypadku metody „suchej
PysiaGotuje.plSłynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery. Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min Chłodzenie: 12 godz. Dla 6 osób: Panna cotta
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPodczas meczu reprezentacji potrzebna jest dawka pozytywnej energii :) Owocne kibicowanie = pyszny biało-czerwony deser ! Składniki na 3 porcje: galaretka malinowa 0,5 szkl. malin 0,5 szkl. truskawek ok. 350 ml. śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki płatków migdałów 3 szt. ulubionych pralinek (np. Ferrero) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odstaw(...)przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem aby uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce
Alutka-Gotujeegzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby z alergią pokarmową. Używana jest do przygotowywania między innymi deserów, puddingów, bubble tea, sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami. Jest prosty do zrobienia, a konsystencją
Oryginalny smakJuż od dawna robię galaretki sama, wystarczy sok (ja użyłam 100% sok z firmy Hortex) trochę żelatyny i gotowe. Bardzo lubię jadalne kwiaty, które wspaniale pasują do takich deserów. Mimo, że na razie jeszcze nie mamy zbyt dużego wyboru, to zachęcam, żeby wraz z nadejściem wiosny włączyć je do swojego menu. Tu idealnie będą pasować fiołki, stokrotki i bratki(...)czasochłonny. Ja mam na to swój sposób - robię pierwsze dwie warstwy dzień wcześniej wieczorem, wtedy następnego dnia pozostają nam tylko galaretki do zrobienia. Poza tym to bardzo zdrowy deser, bez nadmiaru tłuszczu i cukru, bez glutenu i bez laktozy, więc nie musicie się ograniczać, gdy macie ochotę na dokładkę. Podaję przepis na formę (tortownicę) o średnicy
Quinoa Raz!czyli c repes suzette z jabłkami w cynamonie to naleśniki zapalane alkoholem bezpośrednio przed podaniem. Będąc w Paryżu dwa lata musiałam spróbować crepes suzette. Nie rozczarowałam się. Kelner przyniósł deser po czym go podpalił, mówiąc coś łamaną angielszczyzną. Pewnie ostrzegał mnie, że muszę poczekać aż alkohol się ulotni. Mój angielski jest nie byle jaki… Francuzi to nogi z angielskiego(...)bądź razie naleśniki zjadłam bez bezproblemowo. Crepes suzette zazwyczaj podaję się z sosem pomarańczowym i zapalam likierem cointreau z dodatkiem wódki. Ale…jak zwykle jest wiele wersji klasycznego deseru. Jedną z nich jest płonące naleśniki z jabłkami w cynamonie. Rytuał zapalania naleśników to nie lada sensacja, na którą czeka większość domowników, oprócz mojej połowy, która naleśników nie lubi
codojedzeniaPrzedstawiam deser, który bardzo, ale to bardzo przypadnie Wam do gustu. Wasze dzieci będą prosiły o dokładkę na 100%! U mnie tak było! Deser robiłyśmy z moją grupą na warsztatach kulinarnych Sokołów. Składniki 500 g kaszy manny 1 litr mleka migdałowego 100 g cukru 2 szt.pomarańczy owoce w zalewie u mnie wiśnie w syropie mięta do dekoracji Mleko wlać(...)sparzonych pomarańczy.Podgrzewać mieszając. Dodać kaszę mannę, pamiętając o tym, by podczas gotowania kaszy z mlekiem cały czas mieszać, by składniki nie przypaliły się. Po 8-10 minutach deser jest już gotowy! Przelać go do mniejszych naczyń, na górę położyć owoce w syropie, udekorować listkiem mięty .Dodatkowo starłam trochę skórki po wierzchu przed podaniem. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSzybki, prosty i zdrowy deser powinien zaspokoić chęć na słodkości u każdego łakomczuszka ;) Wystarczy wymieszać kilka składników, odstawić deser na 1-2 godziny do lodówki i gotowe. Na zdrowie! 3 porcje: puszka śmietanki kokosowej 40 g chia 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki syropu klonowego duża czerwona pomarańcza skórka starta z pomarańczy Śmietankę koksową mieszamy z kakao, chia i syropem
Mienta blogpodaniem posypałam je cukrem pudrem. Jeżeli pokroicie bułeczki tak jak ja, jedna porcja będzie miała 380 kcal. A jeżeli pokroicie bułeczki na 12 porcji, jedna będzie miała 255 kcal. Deser dla gości: orzechowe scones Szybkie bułeczki orzechowe Proste ciastka z białą czekoladą Deser dla gości: scones Smacznego!!! Źródło wpisu: blog BaBy z kuchni Zapisz Zapisz
Relaxtimenapisać. „1Q84” Murakamiego trzeba po prostu koniecznie przeczytać. Bardzo polecam! http://www.empik.com/1q84-murakami-haruki,prod58615723,ksiazka-p A u nas na blogu coś całkiem wyjątkowego. Pyszny i zdrowy, eko specjał. Deser z chia na mleku kokosowym. Poniżej przepis. Deser z chia na mleku kokosowym Składniki: 2 łyżki nasion chia 1 szklanka(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru . Przygotowanie: · Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Jeżeli deser przygotowujesz na drugi dzień to wszystko wymieszaj i włóż do lodówki. Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu. Jeżeli masz mało czasu, podgrzej wszystko razem i gotuj na małym ogniu około
Moja Mama Gotuje