Szybkie desery, to właśnie to co najbardziej lubię. Myślę, że większość z Was lubi takie proste przepisy. Tapioka. .. leżała u mnie w kuchennej szufladzie dobrych kilka miesięcy, i zabierałam się do niej jak przysłowiowy "pies do jeża". W sumie to nie wiedzieć czemu tak się działo. Może wewnętrzny strach przed tym co nowe i nieznane ? Bo na pewno nie sposób(...)przypominające rozkruszony styropian lub co gorsza ... nawóz do roślin ogrodowych ( ! ), po przyrządzeniu przeistaczają się w perliste kuleczki,zabierając smak tego, w czym je ugotujemy. Jako, że pierwszy raz przygotowywałam deser z tapioki, nie kombinowałam bardzo. Postawiłam na prostotę i wybrałam roślinny napój migdałowy. Fakt, w głowie miałam jeszcze prostszą drogę - mleko, ale to akurat wyszło ;) Tak oto ugotowałam kuleczki tapioki
kolorowotorcikowogłowach i sercach zrodziły się cudowne projekty, które uda Wam się zrealizować. Powodzenia! A tym czasem przychodzę z nowym przepisem. Propozycja dobra zarówno na śniadanie jak i na deser. U mnie to małe danie wjechało na stół w formie deseru. Jak wiecie cukru u nas niewiele , ale czasem, ma się ochotę na coś do popołudniowej herbatki. Na długi(...)szklanek przekładam warstwowo ananasa i jogurt, Na wierzch posypuję prażonymi pestkami migdałów, dyni, słonecznika i sezamu. Wy możecie użyć w tym celu swojej ulubionej granoli. Przed podaniem schłodziłam swój deser
Przysmaki KarolkiPyszna i bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek. Cenos wprowadził do swojej oferty nowe płatki orkiszowe i powiem Wam, że są rewelacyjne! Na pierwszy ogień deser z prażonymi jabłkami ale mam już pomysły na inne pyszności z tymi płatkami ;) A Wy lubicie takie słodkie i zdrowe smakołyki? Wersja eleganckiego deseru: Na 2 porcje: 1 szkl jogurtu
Smakołyki Asikroić (gorszy jest tylko kopiec kreta) i że ma się ochotę zjeść całe. Odpowiedzią na to jest banoffee podzielone na indywidualne porcje. Jeśli chcesz oszukiwać się, że taki deser jest zdrowy możesz zamiast bitej śmietany użyć jogurtu i posypać go orzechami. Ciastka miksujemy na proszek szatkownicą podłączoną do blendera. Nie ma sensu kruszyć ich ręcznie, bo zajęłoby to tyle czasu(...)konsystencji mokrego piasku, którym wykładamy każdą szklankę lub miseczkę. Na to idą banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny. Kolejna warstwa to kajmak z puszki. Jeśli deser będzie podawany dopiero za kilka godzin możemy schować miseczki do lodówki i śmietanę ubić przed samym podaniem. Jeśli zostanie nam kilka porcji możemy je zamrozić i po kilku dniach zjeść
Ugotowane pozamiataneDeser z nasionami chia jest niskokaloryczny i zawiera mnóstwo witamin. Nasiona chia zawierają ogromne ilości wapnia oraz kwasów omega-3. Wspaniale wpływają na układ nerwowy. Chia zalecane są dla kobiet w ciąży. Doskonały deser dla osób dbających o linie. Cukru w deserze jest tylko pół łyżeczki, ale owoce zawarte w deserku nadają naturalnej słodkości. Składniki: kiwi
kulinarne odsłony patiWaniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową – pyszny deser, wykwintny, ze śmietanki, wanilii i różowego wina musującego. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Jest aromatyczny, nie za słodki i ładnie się prezentuje. Do jego przygotowania użyłam wina półwytrawnego, jeśli użyjemy słodkiego, to proszę uważać, żeby nie przesłodzić śmietanki, można wtedy dodać trochę mniej cukru. Bardzo polecam(...)dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Śmietankę odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać wino musujące i wymieszać. Deser rozlać do szklaneczek lub pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 4. Konfiturę zagotować i mieszając, trzymać na małym ogniu przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia
Mała CukierenkaIstnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie tiramisu i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą przepisu na tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de’ Medici, który zwykł(...)Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle
mojewypiekiinietylkoodżywcze, czyli bogate w kwasy Omega-3, żelazo, magnez i witaminy - to ogromna ich zaleta. Pudding jest więc zdrowy, ładnie wygląda i super smakuje. Idealna propozycja na śniadanie, deser lub lunch. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 4 łyżki nasion chia 8g cukru waniliowego 5 brzoskwiń z puszki - 10 połówek 1 owoc granatu - mały Przygotowanie: Do dużego kubka wlej(...)miseczki wlej mleko z chia i powoli nakładaj mus z brzoskwiń. Granata przekrój na pół - wydrąż pestki i rozsyp na musie.. Połówkę brzoskwini pokrój w plastry i udekoruj deser. Pudding można zajadać od razu lub odstawić do lodówki i czekać na gości :) Uwaga: Jeżeli lubicie bardziej na słodko, to wierzch deseru można posypać cukrem pudrem
Alutka-GotujeSmażone banany to niesamowicie prosty, ale efektowny deser. Do jego przygotowania możecie użyć zwykłych, łatwodostepnych bananów, ale ja chciałam spróbować czegoś innego, więc postawiłam na plantany (banany warzywne). Czym dokładnie są? Do złudzenia przypominają dobrze nam znane banany, ale jest parę rzeczy, którymi się różnią: są większe mają grubszą skórkę i bardziej kanciasty kształt po przekrojeniu mają więcej skrobi(...)powinny być spożywane na surowo, ale za to po obróbce termicznej świetnie sprawdzają się w daniach wytrawnych. Z kolei żółte, czyli te bardziej dojrzałe i słodkie pasują do deserów, stąd też dzisiaj użyłam właśnie takich. smażone plantany 2016-11-17 17:55:48 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 dojrzałe (żółte z ciemnymi plamkami) plantany 4 łyżeczki oleju
Powiedz dietom nieZdrowy dietetyczny deser bez cukru, za wyjątkiem ciasteczek która mają w sobie cukier. Dojrzałe owoce są same w sobie już słodkie. W połączeniu z jogurtem greckim tworzą orzeźwiający deser do zrobienia w 10 minut. 1 mango 1 szklanka jagód 100 g malin 300 g jogurtu greckiego 1 opakowanie ciasteczek petit beurre mięta świeża listki czekoladowe do dekoracji Na dno pucharków(...)łyżce jogurtu, następnie dodaję obrane i zblendowane mango. Ciasteczka przekładam do worka i kruszę wałkiem. Dodaję na warstwę mango. Połowę jagód miksuję z połową jogurtu który został. Nie słodzę deseru ale jak ktoś lubi może dodać cukier. Na to warstwa pozostałego jogurtu, maliny i jagody. Dekoruję miętą, ciasteczkiem, i listkiem czekoladowym
wesoła kuchniasklepach, telewizji i prasie czuć już świąteczny szał, w niektórych domach już czuć zapach pierwszych pieczonych pierniczków, a u mnie kolejny piernikowy deser ( poprzednią wersję znajdziecie tu ) Prosty i smaczny, do zrobienia w kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka pierników (lub pozostałe po świętach ciasto(...)Przygotowanie: Pierniki ścieramy na tarce lub rozkruszamy w melakserze. Przekładamy na dno miseczek. Jogurt grecki mieszamy z miodem i przyprawą do piernika, a następnie wlewamy na piernikowy spód deseru. Wierzch posypujemy odrobiną piernika i orzeszkami w czekoladzie
Bon appetit mon amiedzień, Dzień Matki. Ja matka i moja Mamusia ze wzgledu na dietę nie mogłyśmy się obżerać się mnóstwem kalorii,tak jak to kiedys bywało, więc obchody były skromne. Deser dietetyczny z tak lubianym przez nas rabarbarem. Szybko i pysznie. Deser ryżowy z rabarbarem 4 łodygi rabarbaru 8 łyżek ryżu ugotowanego na mleku 2 łyżki miodu 2 łyżki masła(...)pucharków włóż po łyżce ryżu, łyżce rabarbaru, oprósz starta czekoladą. Na górę rozłóż drugą łyżkę ryżu. Połóż plasterki banana. Na środku wyłóż rabarbar, polej powstałym rabarbarowym syropem. Oprósz desery startą czekoladą i udekoruj listkami mięty
Gotuj Sam!nasionkach w których się zakochałam. Chia - szałwia hiszpańska. Nie będę wam przepisywała info o cudownych właściwościach tych małych ziarenek, a jest ich sporo. Zajrzyjcie do Wikipedii . Wykonanie deserów na bazie chia jest banalnie proste, jeśli komuś nie przeszkadza lekka galaretkowatość nasion po ich napęcznieniu - na pewno je polubi. W ostatnim czasie przygotowałam kilka deserów z chia najzdrowszych(...)słój i wstrząśnij wielokrotnie . Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Przełóż masę do kieliszków. Ułóż na górze filety mandarynek. Udekoruj gałazkami mięty. Podawaj desery od razu póki masa jest schłodzona
Gotuj Sam!nadzieję, że nie zanudzę Was deserami z szałwią hiszpańską. To już jak na razie ostatni jaki jedliśmy w poprzednim tygodniu. Dziś planuję koktajl truskawkowy z dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki(...)wlej mleko, dodaj jeżyny razem z syropem i nasiona Chia. Zakręć słój i wstrząsaj mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem przełóż deser do salaterek. Polej deser śmietanką kokosową. Posyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj gałązkami mięty
Gotuj Sam!zawsze, także i w tym roku, to ja jestem odpowiedzialna za przygotowanie świątecznych smakołyków w słodkim wydaniu :) Zazwyczaj staram się robić sprawdzone desery, na naszym stole nie może zabraknąć typowych, śląskich słodkości. Tym razem wybór padł na szpajzę bakaliową. Pycha! Słodka, delikatna, z mnóstwem pijanych bakalii i kokosowymi ciasteczkami;) Smakuje niesamowicie, Wasze kubki smakowe oszaleją. Uwielbiam sięgać do tradycyjnych przepisów(...)próbować, udoskonalać, modyfikować, to sprawia, że jeszcze bardziej lubię przygotowywać świąteczne desery a widzieć, że innym smakuje to dopiero radość ;) Polecam! Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 5-6 kokosanek 25 g migdałów 15 g orzechów włoskich 2 opakowania Delecta Decorada płatki czekoladowe 25 g rodzynek wódka/likier kokosowy aromat migdałowy Delecta 1,5 łyżeczki żelatyny 275 ml śmietany kremówki
Domowa cukiernia Ewy