Desery to słodkości, których nie potrafię pominąć :) Dzisiaj zachęcam do przygotowania "odchudzonej" wersji czekoladowego deseru. Do przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilku składników. Taki deser przypadnie do smaku osobom będących na diecie jak i fanom lekko galaretowatych/musowych słodkości. Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka mleka (250 ml) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 2,5 łyżki miodu
UgotowaćRolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów. Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów. Zastygnięte ciasto wykładamy z formy, przekładamy na talerz do góry dnem i odrywamy folię. dekorujemy według uznania i posypujemy obficie słodkim kakao. Smacznego. Deser można przygotować
Kulinarne Fantazje MarioliBanany w towarzystwie są świetnym deserem do kawy, czy drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie :) 2 porcje Składniki: 2 banany 1 brzoskwinia klika czereśni suszona żurawina jagody orzechy (migdały, nerkowce) świeża mięta 3 łyżki miodu faceliowego Przygotowanie: banany obierz i przekrój wzdłuż, na każdą połówkę ułóż
Niezły Młynekznacie Tort Szwarcwaldzki inaczej zwany Czarnym Lasem. Jest on jednym z nielicznych tortów, które lubię, ale ostatnio nie mam weny na pieczenie dlatego zrobiłam jego uproszczoną wersję w postaci deseru. Połączenie czekoladowego ciasta, czereśni i bitej śmietany (w tej wersji deseru zastąpiona jogurtem) to coś czemu trudno się oprzeć. DESER BLACK FOREST (Czarny Las) Składniki: 150 g czekoladowych ciastek
Bon appetit mon amiemnie już są, pyszne, słodziutkie borówki. Tym razem postawiłam na deser który świetnie się sprawdzi w ciepłe popołudnia a także na spotkaniach z najbliższymi na świeżym powietrzu. Pana Cotta jest bardzo łatwa do przygotowania, praktycznie robi się sama. Jedynym jej minusem jest czas oczekiwania na jej spożycie. Deser jest delikatny, puszysty i przepyszny a jego całość dopełnią świeże borówki(...)schłodzenia do temperatury pokojowej. Gdy krem będzie już chłodny porozlewać do przygotowanych miseczek (u mnie 10 słoiczków ), włożyć do lodówki na minimum 12 godzin bądź do całkowitego zgęstnienia. Deser udekorować bitą śmietaną i świeżymi borówkami. Smacznego
Krakowskie smaki AniRzutem na taśmę kupiłam truskawki i zrobiłam najprostszy deser na świecie. Do czego i Was serdecznie zachęcam. Jego przygotowanie jest bajecznie proste i zajmie Wam tylko kilkanaście minut. Albo może poproście Wasze pociechy o pomoc ? Na pewno Wam nie odmówią. Najprostszy deser z musem truskawkowym Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki 400 g jogurtu typu greckiego(...)jogurtem. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki. Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy. Do pucharków lub szklanek przekładamy masę jogurtową, na wierzchu wylewamy mus. Wkładamy do lodówki, aby deser się schłodził
Kulinarne przygody GatityFavorite Można do tego deseru dodać dżem agrestowy własnego wykonania. Lub chwilkę przed podaniem ugotować dżem z agrestu. Pamiętając o tym, że dżem musi ostygnąć. Nie jestem pewna czy w Polsce można kupić esencję z kwiatu czarnego bzu. Jeśli tak to można dodać kilka kropli do ubitej śmietany. Dla mnie poezja. Uwielbiam to. Agrest oczyścić. Do garnka wlać wodę, podgrzać
Kuchnia Pokoleńjogurtu z miodem firmy Zott (lub jogurtu naturalnego), 6 ciastek BelVita musli z owocami. Opcjonalnie: cukier do dosłodzenia owoców. Jeżeli lubicie letnie owoce (tak jak ja :)) polecam wyśmienity deser, który może stanowić również wspaniałe, energetyczne śniadanie. Trzy owocowe musy przełożone warstwą jogurtu naturalnego i pokruszonymi ciasteczkami BelVita, to nie tylko pyszne, proste ale i zdrowe urozmaicenie każdego dnia. Jeżeli(...)lubicie bardziej słodkie desery, wystarczy każdą z warstw owocowych lekko dosłodzić. Owoce umyć. Brzoskwinie i kiwi obrać ze skórki. Przygotować 3 wysokie naczynia. Do każdego z osobna włożyć owoce i za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować. Ciasteczka BelVita pokruszyć na drobniutkie kawałki. Układać warstwami: - mus malinowy, - jogurt, - mus z kiwi, - ciasteczka BelVita - jogurt, - mus brzoskwiniowy. Wierzch deseru można dodatkowo udekorować
Świat Domowej KuchniJest lato i upały nie zachęcają do stania przy piekarniku dlatego pomyślałam, że zrobię deser typowo na taką pogodę . Deser jest lekki ,orzeźwiający i delikatnie słodki idealny na każdą porę upalnego dnia. Do tego jest bardzo łatwy ,nawet dziecko sobie poradzi z jego zrobieniem :) Składniki na 8 salaterek(...)zalewamy pomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie układamy po plasterku ananasa i zalewamy galaretką ananasową ,odstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin . Ubijamy bitą śmietanę ,przed podaniem dekorujemy desery bita śmietaną i listkami mięty
Wypieki ReneClaufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu
Kulinarne Fantazje Mariolirème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa(...)cudowną niespodziankę oraz to uczucie, gdy karmel miesza się w ustach ze śmietankowym kremem. Uważam, że to jeden z najbardziej sensualnych deserów, który nigdy nie może się znudzić. Crème brûlée można przyrządzać na wiele sposobów: aromatyzować go kawą, skórką pomarańczy i cynamonem (tak, jak to robią w Katalonii) oraz podawać z zapieczonymi owocami. Ta ostatnia wersja jest moją ulubioną, szczególnie
Food Squaredzieci i dorosłych to kolorowe sorbety z owoców. Można je z robić z truskawek, kiwi, moreli, malin, jeżyn, jagód czy porzeczek. Mieszanka wody, owoców i cukru jest idealnym deserem, dla osób dbających o linię. Są przepyszne i proste w wykonaniu, idealne na upalne dni. składniki na 6 lodów 2 kiwi 8 moreli lub 3 brzoskwinie 8 truskawek
Smakowite Daniadzisiejszy meczyk zamówcie koniecznie PIZZĘ z GARNIEC MAGALIE! :) Dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis idealny na letnie upały. Po wytrawnych daniach kolej na desery ... :) Arbuzową pizzą rozpoczynam na blogu cykl przepisów na fantazyjne wykorzystanie owoców w deserach. :) W ciągu najbliższych dni spodziewajcie się zatem kolejnych! Mam nadzieję, że już nigdy Wasz deser z arbuza nie będzie nudny
Garniec MagalieDzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki
Mała CukierenkaWino Monte Santi ...to symfonia delikatnej i wysublimowanej słodyczy. Zachwyca i kusi zdecydowanym, owocowym bukietem oraz świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego wina. Wino Monte Santi
Gotowanie jest łatwe