Jeśli zaglądacie na mój blog już jakiś czas to wiecie doskonale, że ze słodyczy najbardziej lubię sałatkę ;) ale nawet ja mam czasami ochotę na jakiś deser. Jest tylko jeden warunek - musi być zdrowy! Dlatego raczej nie znajdziecie tu białego cukru, niezdrowych tłuszczy, a już na pewno białej mąki, która ze względu na celiakię jest dla mnie zupełnie zakazana(...)znaczy to wcale, że nie może być smacznie. Deser, który Wam dziś przedstawię jest obłędnie pyszny i ekstremalnie zdrowy. Nie zawiera glutenu, laktozy, białego cukru, jeśli zamienicie jedną łyżeczkę miodu która jest w przepisie na syrop z agawy, będzie to deser wegański, a do tego wszystkiego przygotowany jest bez obróbki termicznej. To wszystko oznacza, że możecie go bezkarnie jeść
Quinoa Raz!Czekoladowe lody z prażonymi orzechami laskowymi i skruszonym wafelkiem. Wszystko to znajduje się pomiędzy chrupiącymi warstwami z nugatowych wafelków. Tworzą swoiste semifreddo, które kroi się na grube plastry. Deser lodowy, który swój wspaniały smak zawdzięcza przede wszystkim wafelkom Lusette :) 4 wafelki z nadzieniem nugatowym Lusette 100 g czekolady białej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 50 g orzechów laskowych 1/2 wafelka(...)taki sposób, aby po odwróceniu czekolada była na wierzchu. Wyłożyć masę czekoladową i ułożyć pozostałe połówki wafelków, lekko wciskając w masę. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Zmrożony deser kroić nożem na grube plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , orzechy laskowe
https:KKuchniaMniamczwartku pełnym tłuściutkich, ale jakże pysznych pączków mam dla Was jeszcze trochę słodyczy... Ale nie próbujcie nawet zliczyć tych wszystkich kalorii, które w tym deserze się znajdują, szkoda na to czasu ;) Pucharki " Lusette " powstały zdecydowanie na potrzeby konkursu i skłamałabym, gdybym powiedziała, że więcej ich nie zrobię. Intensywny smak gorzkiej czekolady równoważy słodycz wafelków mlecznych Lusette. Wnętrze kryje w sobie
Kuchnia w czekoladzieSemifreddo czekoladowo-kawowe „Zebra” na spodzie z pokruszonych wafelków. Ten deser lodowy pochodzący z Włoch jest niezwykle puszysty, delikatny i łatwo się go kroi. Dosłownie rozpływa się w ustach… Muszę nieskromnie przyznać, że jest obłędnie pyszny! Polecam! Składniki: 500 g śmietany kremówki 30% 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 wafelki czekoladowe „Lusette
Oryginalny smaksię karmelu. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną galaretkę wlać do dwóch półkulistych pucharków. Wstawić do lodówki na czas stężenia. Przygotować spód deseru: Wafelki pokroić nożem na drobno, dodać orzechy, bardzo miękkie masło, cukier puder, likier, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Na stężałe galaretki toffi wykładamy masę z wafelków, delikatnie dociskając i wyrównując(...)powierzchnie. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie stężały deser wyjmujemy z pucharków, aby dobrze wyszedł, pucharki należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, uważając aby woda nie wlała się do środka pucharka. Gotowe desery dekorujemy np. nitkami z karmelu
Jadło i czytadłoMini torciki o smaku cappuccino polecają się na deser :) Na specjalne okazje, jak i bez okazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy naszła nas ochota na tort, jeszcze o tym nie pamiętałam i pomyśleliśmy, że w zasadzie nie było co świętować. Dlatego zrobiłam deser w wersji miniaturowej. Klasyczny biszkopt, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone(...)kupowane słodycze jem niezwykle rzadko. Ani jakoś specjalnie nie przepadam, ani nie odczuwam takiej potrzeby. Ale smak tych wafelków bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i bez nich ten deser nie byłby nawet w połowie tak smaczny. Co ciekawe, to gdy ich spróbowalam, to ich smak przypomniał mi wafelki które kupowałam w sklepiku szkolnym w podstawówce ;D Nie mam pojęcia jaka
Mienta blogMocno pomarańczowy deser z odrobiną nuty mandarynki dla tych którzy uwielbiają cytrusy. Składniki: - 2 galaretki pomarańczowe - 200 ml soku pomarańczowego Hortex - 1 puszka mandarynek w zalewie - 125 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki 30 % Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody a drugą w 450 ml. Gdy pierwsza przestygnie dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i po przelaniu do pucharków(...)wstawiamy do lokówki. Mandarynki odcedzamy. Na zastygniętą warstwę deseru wykładamy mandarynki i zalewamy drugą galaretką, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem miksujemy śmietanę do zgęstnienia i dodajemy powoli serek mascarpone. Przekładamy na wierzch galaretki i tak przygotowany deser podajemy
Kulinarne życieSkładniki: gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25 cm (dno będzie(...)herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę wyjąć z lodówki, delikatnie poodchylać-poruszać brzegi, formę nakryć talerzem i obrócić, zdjąć formę z deseru - deser jest przepysznie pyszny i można go jeść i jeść...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Deser ten w wersji cytrynowej prezentowałam już Wam wcześniej - klik i dosyć niedawno przygotowywałam go do sesji okładkowej w piśmie "Przyślij przepis". Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem, przygotowaną podobnie do panna cotty - klik . Myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną(...)ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami. Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać. Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina. Kieliszki powoli napełnić deserem i odstawić do lodówki, aby całkowicie stężał. (Szpajzę można także udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - obie wersje na zdjęciach.) (*) U mnie był to pojemnik do przechowywania żywności
Di gotujesię jakoś złożyło publikowanie tego deseru w walentynki :-). No czerwony jest, pyszny też i oczywiście może jak najbardziej być. My walentynek nie obchodzimy, bo to żadne Święto, szanować się i okazywać miłość powinno się bliskiej osobie codziennie, nie tylko od święta he. Warstwa dolna, to śmietanka, mleko, żelatyna i syrop truskawkowa poezja od Ogórdka Dziadunia , wierzch mus truskawkowy i starta(...)Śmietanę 30% i mleko dajemy do rondelka, gotujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Jak mleko i śmietana nam się zagotują, dodajemy do nich syrop (jeśli chcemy, żeby deser był bardziej słodki, to możemy syropu dać więcej), mieszamy, zdejmujemy z gazu. 3.Dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu, aż ładnie nam się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, żeby nam wszystko się
kruche babeczkiCześć. Dziś mam dla Ciebie deser, który pokochałam od pierwszej łyżeczki. Gwarantuję, że Ty też go pokochasz. Połączenie domowej granoli z orzechami i cynamonem w towarzystwie musu owocowego z truskawek, malin, wiśni i porzeczek oraz jogurtu waniliowego. Można podać jako śniadanie lub deser. Podobny deser przygotowała jedna z ekip na warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział jakiś czas temu
Moja pasja smakuPropozycja na zdrowy deser, cudownie kremowy, rozgrzewający, aromatyczny, słodki dzięki rodzynkom lub żurawinie, bezglutenowy. Czego chcieć więcej od deseru w takie mroźne dni? Jest obłędnie pyszny tuż po wyjęciu z piekarnika, ale możecie zrobić trochę więcej jabłuszek i rano odgrzać je na śniadanie. I wiecie co? Czasem dobrze jest po prostu zjeść coś prostego, o smaku idealnie dopasowanym i sprawdzonym(...)jabłko + cynamon + orzechy i taki jest właśnie ten deser. A użyte składniki zawierają dodatkowo potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy: E, C, B1, B2, B6. Czego chcieć więcej? Wartość odżywcza jednej porcji: 270 kcal, białko: 6,7 g, tłuszcz: 8,8 g, węglowodany: 40 g Wykonanie Opłucz porządnie kaszę pod gorącą wodą. Ugotuj ją w mleku z cynamonem, tak aby wchłonęła
Eat me! Fit me!prawdziwa bomba witaminowa. Więcej przeczytaj tutaj . Szczególnie teraz zimą warto wykorzystać potecjał kiwi, bo jeden owoc zaspokoi dzienne zapotrzebowowanie na witaminę C. Przeważnie występuje jako dodatek do sałatek, deserów czy owsianki, dzisiaj jest gwiazdą. Galaretka jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje i jest bardzo zdrowa, ponieważ kiwi w deserze nie zostało poddane obróbce cieplnej. Galaretka z kiwi stanowi smaczną(...)agarem, wymieszać i rozlać do naczyniek. Dodatkowe kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć po 2 plasterki z boku każdego naczyńka delikatnie zsuwając trzonkiem łyżeczki. Odstawić do lodówki, by deser stężał przed podaniem na górę pucharków wyłożyć jogurt grecki wymieszany z 1 łyżeczką zmielonego na puder ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w prosty sposób, bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. składniki na około 15 sztuk 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki kakao 200 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Do szklanki wsypujemy kawę
Smakowite Daniarozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie(...)odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą śmiało połasić się na dużą porcję – to danie pełne zdrowych węglowodanów
Even Better Food