ostatnim czasie moją kuchnię opanowały cudowne, sezonowe jabłka. Pieczone, miksowane, świeże… a tym razem w formie mini deseru, który przygotowuje się błyskawicznie, a wygląda i smakuje obłędnie. Szarlotki w słoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka(...)trzy herbatniki. Na herbatniki nałożyć karmelizowane jabłka razem ze sosem. 7) Całość udekorować za pomocą szprycy cukierniczej kremem z bitej śmietany oraz mascarpone i posypać prażonymi płatkami migdałów. 8) Deser podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później to krem nałożyć na wystudzone jabłka, żeby się nie rozpuścił). #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant Artykuł Szarlotka
Fitsweet.meBatoniki orzechowe to deser, który bardzo przypadł nam do gustu. Idealnie zastępuje sklepowe batoniki więc moja córka z chęcią zabiera je do szkoły. Jest w nich wszystko to, co lubimy czyli orzechy pecan, słonecznik, masła orzechowe, czekolada i olej kokosowy. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. W dodatku nie zawierają cukru i słodzików, więc można śmiało dodać sobie
Ola la LCHFDesery bez pieczenia są tymi, przy których nie musimy się martwić czy ciasto urośnie, a także nie musimy czekać, aby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Orzechowe ciasto, które chcę Wam dzisiaj pokazać ma wiele zalet – jest bez pieczenia, jego przygotowanie zajmuje nam jedynie nieco ponad pół godziny, jest odpowiednie dla bezglutenowców i wegan. Jedynym minusem jest fakt, że zawiera
Via GustoSzybki deser serowy o smaku truskawkowym a'la domowy serek homogenizowany. W odróżnieniu od kupnego serka homogenizowanego, ten domowy zawiera same naturalne składniki i jest bez konserwantów, barwników oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Nie zawiera również cukru, a słodzony jest miodem. Dlatego idealnie nadaje się dla dzieci na deser, drugie śniadanie czy podwieczorek. Z pewnością dzieci go pokochają bo jest delikatny(...)sypiemy odrobinę musli, następnie wykładamy 1/4 porcji serka, ponownie sypiemy musli, kolejną warstwę serka (1/4 porcji) i na wierzch również posypujemy musli. To samo powtarzamy z drugim deserem. Możemy podać od razu po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenydługie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis, który umieściłam poniżej jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki na nadzienie, wydrążyć środek jabłek, napełnić je nadzieniem, włożyć do piekarnika i gotowe! Przepis jest wegański i nie zawiera cukru. Zapraszam do obejrzenia
Via GustoDzisiaj będzie szybko i konkretnie. Dokładnie jak ten błyskawiczny czekoladowy deser. Macie też tak, że zjedlibyście coś fajnego, ale nie chce Wam się nic przygotowywać? To ten deser jest dla Was! Nie dość, że nie trzeba do jego przygotowania żadnych wymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję(...)szkodzi zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach. Serwujemy z owocami, bitą śmietaną, puddingiem waniliowym albo wszystkim innym co lubicie Smacznego! Artykuł Błyskawiczny deser czekoladowy (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifestron na złoty kolor. Po usmażeniu banany położyć na ręczniczkach papierowych, dla osączenia nadmiaru tłuszczu. Do pucharków włożyć banany i serwować z gałką lodów. Pycha polecam, szybki i pyszny deser
Kuchnia Pokoleńkaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną (przepis podam wam wkrótce), a na deser kremowy budyń jaglany, który poza tym że zdrowy, ma jeszcze kilka zalet. Przede wszystkim jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować według własnych zachcianek. Ze wszystkimi dodatkami(...)wspaniale, a może to być gorący sos malinowy, jabłko z cynamonem lub czekolada. Mnie tym razem zamarzyła się egzotyka, pewnie przez niską temperaturę i wiatr za oknem, stąd mój deser ma smak kokosa, banana i ananasa ze słodką nutą wanilii. Macie ochotę na taki deser? Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki
Smakowity Blog KulinarnyPyszny, łatwy i przede wszystkim dietetyczny deser, idealny na sezon truskawkowy. Nasiona wsypujemy do miski lub wysokiego kubka i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu lub płaską łyżeczkę cukru pudru i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy co 20 minut, aż zrobi się z tego gęsta masa (zajmuje to około 40-60 minut). 13 truskawek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny(...)skórką z cytryny. 5 truskawek kroimy na cienkie plastry, które później układamy pionowo w naszym naczyniu. Przeczytaj cały przepis - Deser z nasionami chia i truskawkami at AleTorcik
AleTorcikcheese.” Eugene Field (1850-1895) Wydaje się nieco ekscentryczne, ale jeśli raz spróbujesz, to nigdy już nie pomyślisz, że takie zestawienie jest dziwne. Znalazłam artykuł na temat tego deseru ( link tutaj ), gdzie popularność tego deseru tłumaczy się tym, że w XIX wieku lody i przyprawy korzenne były kiepsko dostępne, więc szarlotka była dość mdła w smaku i ratowano(...)ciepło, ser najlepiej jest dodać przed samym podaniem podgrzewając ciasto. W ten sposób otrzymasz też klasyczną szarlotkę bez sera dla tych domowników, którzy się nie zdecydują na pyszne wykończenie deseru. Macie odwagę się sami przekonać? Składniki Spód do tarty: 2 szklanki mąki łyżka cukru łyżeczka soli 200 g masła (zimne z lodówki) pół szklanki zimnej wody forma
Ugotowane pozamiatanekątem konkursu Przepis na Kopernika! zorganizowanego przez toruńską fabrykę pierników. Toruńskie pierniki są słynne na całym świecie, a Fabryka Cukiernicza Kopernik dzielnie strzeże tradycyjnych receptur wypieku. Do dzisiejszych deserów wybrałam dwa rodzaje pierników: Katarzynki oraz Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie z serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują(...)tarce o dużych oczkach pierniczki katarzynki wymieszać z roztopionym masłem. Kruszonkę nałożyć na wierzchu owoców i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 25 minut. Na gorący deser nałożyć gałkę ulubionych lodów i natychmiast podawać. Oba przepisy zgłaszam do konkursu organizowanego przez FC Kopernik: Przepis na Kopernika! Artykuł Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką
Pieguskowa KuchniaTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów najlepiej posypać kakao tuż przed podaniem, desery najlepiej smakują lekko schłodzone
Bajeczna KuchniaRozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza. składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych
Smakowite Daniacottą zostałem oczarowany trzy tygodnie temu podczas targu OKO na Wrocław , organizowanym przez magazyn USTA i hotel Puro. Przechadzając się między stanowiskami z lokalnym rzemiosłem, ujrzałem ten cudnie pomarańczowy deser, któremu wprost nie mogłem się oprzeć. Przygotowana przez wrocławską restaurację ŻYZNA kremowa dyniowa panna cotta, gotowana na mleku kokosowym z gryką, podana z pieczoną figą i karmelizowanym orzechem włoskim(...)razu zdobyła moje serce i wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny
Food Squarenajgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych widełkach piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150-155 C i pieczemy deser przez ok. 40-45 min, aż wierzch będzie ścięty. Upieczone desery studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Wierzchy schłodzonych deserów posypujemy grubo brązowym cukrem. Za pomocą palnika karmelizujemy
Raj dla Podniebienia