Mango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)słodkiego ryżu i nie pomyliłam się. Tak powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy
Smakowity Blog KulinarnyWiśnie można zastąpić innymi drobnymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też morele lub śliwki. Ciasto z wiśniami to doskonała propozycja dla amatorów wypieków z owocami i kruszonką, szczególnie na deser lub podwieczorek. składniki na tortownicę 26 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania wiśni 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku
Smakowite Daniadomu do końca tygodnia. No i jak tak to kombinuję jak tu ten czas urozmaicić :) zabawowo to wiadomo, ale jeszcze kulinarnie jakieś malutkie przyjemności nam się należą. Na pierwszy deser w domu zaproponowałam Miśce bezową rozpustę. Beza kupna, ale przepyszna. Truskawki i jogurt też w domu były więc deser sam się zrobił. Składniki : 1 duża beza kilka truskawek kilka łyżek(...)jogurtu naturalnego szklanka mleka Przygotowanie do naczynia, w którym będziemy podawać deser łamiemy bezę dodajemy pokrojone truskawki polewamy jogurtem i posypujemy resztą bezy Smacznego
Gotowanie z pasjąSemifreddo wymyślił ponoć w XVI wieku, chemik, architekt i rzeźbiarz włoski, Bernardo Buontalenti. Deser jest przepyszny i warto go serwować na letnich stołach ale nie tylko, zimą też smakuje wyśmienicie. Wystarczy zmieniać owoce, zamiast bez dodać herbatniki, dodać rodzynki czy bakalie a deser i tak będzie pyszny. Nie potrzeba do niego maszynki do lodów tylko zamrażarkę albo zamrażalnik, nie może(...)się nie udać. Polecam gdyż to wyśmienity, włoski deser. Semifreddo - rolada lodowa z truskawkami i malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekońcu moje upragnione maliny. Dziś obowiązkowo na śniadanie kefir z malinami, a na deser lekkie tiramisu malinowe. Smakuj obłędnie mimo, że w smaku różni się prawdziwego. Składniki: opakowanie biszkoptów długich ok 140 g 1 galaretka malinowa 0,5 szklanki wrzątku szklanka świeżych malin + do dekoracji 400 ml śmietany 30% 2 śmietanfix szklanka cukru wiórki czekolady
Niezły MłynekStaram się wtedy nadrabiać zaległości, także w kulinarnym rozpieszczaniu swoich bliskich. Tak jest i tym razem. Ponieważ mam trochę oddechu, przygotowuję różne dania, które potem podaję na obiad lub deser. Preferujemy to, co jest jadalne podczas upałów. No i lubimy desery. Szczególnie ten, który zrobiłam wczoraj i dzisiaj Wam proponuję. Znów wykorzystałam w nim letnie owoce, te, które miałam(...)melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce. 4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić. 5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak. Smacznego
W mojej kuchniProsty, szybki do przygotowania, lekki i bardzo smaczny deser składający się z pszenicy ekspandowanej, malin i jogurtu naturalnego. Uwierzcie mi na słowo, że jest to idealne połączenie smaków 💗 Jeżeli lubicie chrupiące dodatki to deser najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki pszenicy ekspandowanej 1 mały jogurt naturalny (200 g) 250 g malin(...)umyć, osuszyć, przełożyć do kielicha blendera (kilka sztuk zostawić do dekoracji!), wsypać cukier puder i zmiksować. Do pucharków nałożyć: pszenicę, mus malinowy, jogurt naturalny i ponownie mus malinowy. Wierzch deseru posypać pszenicą i udekorować świeżymi malinami oraz listkiem mięty
UgotowaćDzisiejszy deser powstał na bazie przepisu Anny Olson na pudding waniliowo-malinowy z tapioki. Ten oryginalny pewnie też zrobię, ale jestem właśnie po lekturze "Historii pszczół" Mai Lunde, więc nabrałam smaku na miód :) To deser mleczny, który gotuje się kilkanaście minut, więc warto przygotować go w dobrym garnku, by mleko i skrobia z tapioki nie przywarły do dna i się(...)malin. Wyłożyć na nie pudding. Odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. "Historię pszczół" napisaną przez norweską pisarkę Maję Lunde otrzymałam od magdalenardo (Magdo, jeszcze raz bardzo dziękuję 😊 ) za pierwsze miejsce w pierwszej edycji wyzwania "Cztery pory roku" u niej. Za tę powieść
Weekendy w domu i ogrodziezamrozić. Później już tylko zmiksować w blenderze i błyskawiczne lody bananowe gotowe. Dla podkręcenia smaku można dodać mleczko kokosowe czy syrop klonowy. Dzisiaj jednak proponuję Wam szybki deser, który przygotowuję, gdy mamy ochotę na coś zdrowego, słodkiego i jednocześnie chłodzącego! Czy jest przepis, który spełni te wszystkie wymagania? Tak, oczywiście. Składa się z banana, cukru kokosowego i rodzynek(...)które pasują do banana znakomicie. Odrobina cierpliwości i deser na lato gotowy. Jestem przekonana, że dzieci pokochają taką wersję banana! To do dzieła! Mrożony mus bananowy z rodzynkami / 2 małe porcje Składniki: 1 banan 2 szczypty cukru kokosowego 2 łyżeczki rodzynek Przygotowanie: Banana obieramy ze skórki. Dzielimy na kawałki i przekładamy do blendera. Miksujemy, aż uzyskamy gładki mus. Owocowy
Moja smaczna kuchniaGalaretkę z owocami mogłabym zajadać bez końca. Ulubiony deser z dzieciństwa, a teraz to samo uwielbia moja córka. Prosty przepis na smaczny deser. Z dodatkiem ulubionych owoców i bitą śmietaną smakuje doskonale. Idealny deser na upalne dni, kiedy nie mamy ani ochoty by coś jeść, ani już tym bardziej stać w kuchni, by przygotować coś smacznego. Składniki
Zrób to smaczniebehavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Propozycja idealna dla tych, którzy lubią lekkie desery i sezonowe owoce! Deserek możecie wykonać również w innym smaku (wykorzystując do tego inny smak galaretki). U mnie maliny, bo poza czereśniami to moje idolki, jeśli chodzi o owoce! Wykonany w słoiczku, żeby(...)można było go zabrać ze sobą na piknik! Dla kogo: dla fanów lekkich deserów dla chcących spróbować wykorzystać galaretkę w nowym wcieleniu dla kochających maliny Składniki: 2 galaretki malinowo-truskawkowe (każda na 375ml wody, u mnie Delecta) 250g malin 250ml śmietany 30 lub 36% cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki zalać gorącą wodą, odstawić do lekkiego stężenia. Uwaga! Nie mogą zastygnąć całkowicie
Mania Wypiekaniauprażonymi orzechami nerkowca. Delikatne, kremowe i kwaskowe dzięki malinom. Idealne na upalne dni. Jeśli przygotowywaliście moje semifredo czekoladowo-kawowe , to zapewne ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Ten deser lodowy najlepiej smakuje na wpół zamrożony, niebo w gębie Składniki: 500 g śmietany kremówki 30% 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru „Polski cukier” 1 łyżka cukru pudru
Oryginalny smaksmakowały równie dobrze. Zarówno nadzienie jak i sama włoska beza. Kwaskowate malinki, słodka beza i herbatniki. Nie ma takiej opcji, by komuś oko nie uciekło na ten deser! Przygotowany z odrobiną cukru ( www.uczymyjakslodzic.pl ), pachnący latem i miłością podbije serca Twoich najbliższych :) Daleko im do tych przygotowywanych przez moją Mamę, oczywiście wizualnie, ale smak broni się sam! Składniki
Kuchnia w czekoladziedeser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango. Składniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru. Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKiedyś bardzo często, gdy nachodziła mnie ochota na coś słodkiego, kupowałam gotową mieszankę, biszkopty, galaretkę i robiłam sernik na zimno. Po przejściu na weganizm nadal bardzo lubię desery tego typu, czy to na bazie kaszy jaglanej ( przepis ), tofu czy nawet ryżu (przepis). Dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób, które lubią szybkie i proste desery, których przygotowanie(...)wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego
wegujemy