Kazandibi jest tureckim deserem mlecznym z wierzchu pokrytym skarmelizowaną skórką. To taki gęsty, słodki i sztywny pudding waniliowy. Co prawda powinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Patelnia o średnicy 22 cm) 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru do budyniu + 1 łyżka na patelnię(...)mąką i cukrem. C ałość energicznie mieszając należy zagotować. Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) równomiernie posypać 1 łyżką cukru, a następnie przelać na nią budyń. Deser smażyć przez około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - aż jego brzegi będą delikatnie rumiane. (Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu
Di gotujerondla o grubym dnie i dodaję cukier oraz cynamon. Doprowadzam do wrzenia i kiedy 1/2 płynu wyparuje, odstawiam i studzę. Sos powinien nieco zgęstnieć, aby nie zalewał całego deseru. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania. Łączę delikatnie z mascarpone, wciskam odrobinę soku z cytryny. W pucharkach / wysokich szklankach układam warstwami: pokruszone bezy, masa z mascarpone
W kuchni Karmel-itkiKawowe ciasto tiramisu na zimno to pyszny włoski deser o orginalnej nazwie tiramisù . Przygotowany jest na zimno i bez pieczenia. Jest przepyszny a co najważniejsze można zamrozić część deseru na jakąś następną okazję. Kawowe ciasto tiramisu SKŁADNIKI foremka szklana lub porcelanowa o wymiarach 25 cm x 20 cm 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso(...)układać 2 nasączoną warstwę biszkoptów i na wierzch resztę masy. Oprószyć kakao, wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc. Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów z lodówki. To pyszne kawowe ciasto jest naprawdę łatwe , koniecznie spróbujcie zrobić. Napiszcie jak wyszło w komentarzach :) a może coś poprawić ? ulepszyć ? Podzielcie się Waszymi opiniami :) SMACZNEGO
zielonacukinkagofrów. Gofry owsiane są bardzo proste w wykonaniu, idealne dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Do ich przygotowania wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci, ulubione owoce i deser gotowy. składniki na 8 sztuk 2 szklanki płatków owsianych 2 jajka 300 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 3 – 4 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowite DaniaDeser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą to szybki, pożywny i zdrowy sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie wygląda, pysznie smakuje. Przygotowany w słoiczkach, świetnie sprawdzi się na majówce (warto skorzystać z termolodówki). W takim wypadku granolę pakujemy osobno i posypujemy bezpośrednio przed podaniem (inaczej zmięknie). Jeśli nie znacie Skyra, to więcej pisałam o Skyrze tutaj . The post(...)Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaDziś mam dla Was pyszny i zdrowy deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia :) Deser jest lekki, smaczny, wegetariański, bezglutenowy, nie ma laktozy, ani rafinowanego cukru, Nic tylko jeść :) Porcja na około 6 silikonowych foremek na mini babeczki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 300 ml mleka Mlekovita "Wydojone bez laktozy" 1 mango 2 łyżki soku z cytryny 2 łodygi(...)wkraplamy do mocno schłodzonego oleju, można użyć dużej strzykawki, pipety, albo łyżeczki. Gdy kuleczki "kawioru" uformują się, odcedzamy je z oleju i przepłukujemy zimną wodą na gęstym sicie. Schłodzony deser wyjmujemy z foremek, podajemy z sosem z mango i rabarbarowym "kawiorem", posypujemy rozgniecionymi liofilizowanymi truskawkami i ozdabiamy kwiatami. Smacznego
Quinoa Raz!mojego zięcia. Wszystkiego najlepszego Wojtku. Dawno nie brałam udziału w naszym wydarzeniu cotygodniowym na FB Ciasto na niedzielę ale tym razem dodaję do wydarzenia Słodkości bez pieczenia ten oto deser. Szybki w zrobieniu, nie licząc czasu tężenia galaretek ale to można zrobić wieczorem dnia poprzedniego. Słodki, pyszny deser w pucharku powstał i zapraszam serdecznie do jego wypróbowania. Galaretkowy lekki deser
Moje Małe Czarowaniekwaśno ;) Herbata matcha może i nie należy do najtańszych, ale z pewnością warto ją mieć w swojej kuchni! Czemu? Bo możemy naturalnie zabarwić czy to właśnie ciasta, desery czy naleśniki. Przy małej ilości jest niewyczuwalna, przy dwóch łyżkach które ja sypnęłam do sernika, była wyczuwalna minimalnie i ani trochę to nie przeszkadzało ;) Piekąc sernik (jakikolwiek) pamiętajcie, że lepiej robić
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie, wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe to wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich wypieków z kremem. To oryginalny pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Smakowite Daniamieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) . Do każdej wlewamy sernik waniliowy. Z biszkopta wycinamy okręgi o średnicy szklanek i układamy na wierzchu(...)przygotowane serniczki wkładamy do lodówki. Zastygnięty deser wyciągamy z lodówki. Szklanki umieszczamy na chwilę w garnku z ciepłą wodą. Następnie delikatnie wyciągamy
Marcepanowa kuchniaOryginalny włoski deser, bardzo smaczny. Można porównać do naszego sernika na zimno. Bardzo ciekawy przepis, mojej rodzinie bardzo smakował. Ten popularny deser ma mnóstwo wariantów i odmian w zależności od regionu Włoch. O tym jaki będzie decyduje jakość ryżu. We Włoszech mają specjalny ryż do tego deseru u nas trudno dostępny. W niektórych wersjach … Czytaj dalej Budino Di Riso
gotuj ze mnąPanna Cotta to rodzaj włoskiego deseru. Deser ten możemy podawać z różnymi dodatkami i musami. Panna Cotta ma konsystencję delikatnej pianki. W deserze tym wykorzystałam prócz śmietanki 30% Mlekovita , mleko wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita . Mlekovita wyprodukowała nabiał bez laktozy aby osoby, które są uczulone na cukry w nabiale mogły bez ograniczeń jeść swoje ulubione potrawy. Składniki
Kuchnia w oparachKasza manna na mleku z laską wanilii Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;) Powracamy do wspomnień i delektujemy się :) Może to być dobry pomysł na zimowe i niedzielne popołudnie. Proporcje na 3 osoby. Składniki: 250 ml mleka 3,5 łyżki kaszy mannej 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) 1 laska wanilii(...)Posypka do deseru: 1 szczypta prażonych i mielonych ziaren lnu (akurat jestem w posiadaniu) pól łyżeczki kakao pól łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka płatków migdałów Wykonanie: Zagotować mleko z podanymi proporcjami w przepisie, dołączając zawartość wanilii i jej laskę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do osiągnięcia gęstej masy. Pozbyć się laski wanilii, przełożyć do pojemniczków, przyozdobić
Wino Francja KuchniaGruszki w winie to świetny deser na wiosenne dni, na długie wieczory spędzone na świeżym powietrzu, które pachnie teraz niesamowitą świeżością. Taki deser lub podwieczorek z gruszkami w roli głównej, jest nie tylko pyszny ale również dość niskokaloryczny. Gruszki w winie to też elegancki deser a tak na prawdę dość tani. Potrzebujecie kilku gruszek, lekkiego różowego wina, kilku przypraw
SMYKWKUCHNI