deser - 61894 przepisów (strona:218/4127)

Creme brulee z matcha 98

Creme brulee z matcha to wykwintny deser dla miłośników zielonej herbaty matcha. Ma bardzo ciekawy smak i kolor. To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru, któremu zawdzięcza nazwę, bo w dosłownym tłumaczeniu creme brulle znaczy „przypalony krem”. Matcha to japońska zielona herbata w proszku, która charakteryzuje się specyficznym aromatem i smakiem herbaty oraz(...)momentu gdy krem się zetnie. Gotowy krem posyp po wierzchu brązowym cukrem i karmelizujemy opalając go palnikiem lub posypujemy cukrem kokosowym, który fajnie rozpuści się w piekarniku na wierzchu deseru. Artykuł Creme brulee z matcha pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Deser z ryżu czarnego i mango wg Jamiego Olivera 89

deser może być zdrowy?, pyszny? i cudny do tego? Udowodniono już nie raz że i owszem. Deser z ryżu tylko to potwierdza, zachęcam do spróbowania. Smakuje obłędnie, jest kremowy, delikatny, orzeźwiające mango dopełnia całości. Zdrowy deser z ryżu czarnego. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kajmakowy deser 216

Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż  masę kajmakową i ułóż maliny. Posyp gorzkim kakao i udekoruj świeżymi truskawkami lub miętą. Smacznego ! Artykuł Kajmakowy deser pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Keto panna cotta z musem owocowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 103

Keto panna cotta z musem owocowym Szybki deser do walentynkowego menu Walentynki tuż tuż. Jeśli nie chcecie się bawić w przygotowywanie pracochłonnych słodkości z tej okazji, to proponuję szybki i smaczny keto deser . Jest nim keto panna cotta z musem owocowym. Nada się ona praktycznie na każdą okazję. Także w sytuacji gdy właśnie dowiedzieliście się, że macie niedługo niezapowiedzianych gości(...)powstała ta oto właśnie keto panna cotta z musem owocowym… Panna cotta z musem owocowym Keto panna cotta z musem owocowym to świetna propozycja nie tylko na Walentynkowy deser, ale także na wizytę niezapowiedzianych gości. Szybka i smaczna, a w dodatku aksamitna w konsystencji. W połączeniu z musem owocowym to istne niebo w gębie! Porcje 2 porcje Czas przygotowania

Modern Cave Girl
CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) 153

kolejna receptura, która gościła niegdyś na naszym poprzednim blogu i którą chcieliśmy Wam pokazać również tutaj. Uważamy, że nietypowość tego deseru zasługuje na ponowną publikację oraz na zachętę. Bo naprawdę jest do czego zachęcać! Pewnie każdy kojarzy łatwe ciasto w słoiku , ciasto z kuchenki mikrofalowej/ mikrofalówki (jak zwał, tak zwał, po niemiecku jest zdecydowanie łatwiej) do zrobienia w kilka chwi

W kuchni Karmel-itki
Cannoli z kremem z ricotty z japońską zieloną herbatą matcha 88

Cannoli to sycylijski deser, smażony na głębokim tłuszczu, następnie napełniany kremem z ricotty i posypany cukrem pudrem. Do przygotowania cannoli potrzebne będą nam specjalne metalowe rurki. Do kremu z ricotty dodałałam sproszkowaną herbatę matcha. Ponoć posiada ona niesamowite właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma zielony kolor. Dzięki matchy mamy sycylijski deser w zielonym wiosennym kolorze

Tajemnice Smaku
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki 82

kaki   Kasza jaglana zdobywa co raz więcej swoich wielbicieli i smakoszy. O właściwościach prozdrowotnych kaszy jaglanej napisano chyba już wszystko! Ale czy wiecie, że kasza jaglana to deser? U nas tak! Nasi domownicy polubili ją – świadomie lub nie – przemyconą w daniach na słodko. Tym razem kaszę jaglaną przerobiłyśmy na budyń.  Ugotowana kasza z mlekiem kokosowym, połączona(...)mango, słodkim syropem z agawy… wyszedł niezły deser. Dodatek musu z kiwi dodał przyjemnej rześkości i  idealnie przełamał słodki smak budyniu.   Składniki Kasza jaglana 250g suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 350 ml wody Budyń 6-8 łyżek syropu z agawy sok z 1/2 limonki

Tajemnice Smaku
Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami 100

przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Samo zdrowie! Dobrze sprawdza się również w diecie odchudzającej – ma niski indeks glikemiczny. Jak wykorzystać komosę ryżową? U nas, wielbicielek słodkości, komosa będzie dodatkiem do deseru, który sprawdzi się również, jako śniadanie. Do deseru użyłyśmy truskawek mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie(...)łyżki ugotowanej komosy ryżowej czarnej 1 łyżeczka syropu klonowego 2 łyżki musu z truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ugotowanej komosy ryżowej czarnej 1 łyżeczka syropu klonowego Deser dekorujemy truskawką i świeżym listkiem mięty

Tajemnice Smaku
Deser mango – czarna porzeczka – jogurt – jagła 82

dań, póki jest świeża. Później pozostają nam tylko soki, dżemy, nalewki… ewentualnie zamrożone owoce. Bardzo lubię mrozić owoce czarnej porzeczki, z których często potem przygotowuje kisiel, koktajle, kompoty, desery. Ten deser, a czasem śniadanie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, poza wykonaniem musu z mango.  A smak? Wyjątkowy – kwaskowy jogurt z aksamitnym

Tajemnice Smaku
Leśny mech w słoiku 198

owocami i gotowe! Możemy całe ciasto pokruszyć, dorobić  więcej kremu i ponczu do nawilżenia zielonej kruszonki. Jeśli mamy więcej owoców możemy je dodać jako jedną z warstw w deserze, możemy szaleć i wymyślać. Przerobionym ciastem na deser w słoikach lub w szklankach możecie naprawdę zaskoczyć gości! Smacznego

Tajemnice Smaku
Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem… 95

nią zrobić. W jednym z poprzednich wpisów zaproponowałyśmy wykorzystanie nadwyżek do alternatywnej wersji ciasta “LEŚNY MECH W SŁOIKU”. Tym razem proponujemy trochę zdrowszy i bardziej kolorowy deser z wykorzystaniem zielonej, szpinakowej  kruszonki. Nie musicie się trzymać ściśle proporcji, kolejności  i rodzaju poszczególnych składników. Bądźmy kreatywni i wykorzystujmy różne produkty, które mamy w domu. Tak powstał(...)deser –  spontanicznie ze składników, które akurat miałyśmy pod ręką. Na potrzeby przepisu odmierzyłyśmy warstwy orientacyjnie na łyżki i łyżeczki. Skład  – na słoik 350 ml 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki musu z mango 4 łyżki pokruszonego zielone ciasta “leśny mech” 3 łyżki pestek granatu 2 łyżeczki

Tajemnice Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango 84

skrobi z manioku. Występuje w formie mąki lub granulatu. Jest cennym składnikiem w diecie bezglutenowej i niskobiałkowej, jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, żeby przygotować smaczny deser warto podkręcić ją np. miodem, mleczkiem kokosowym, kakao. W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami(...)się lekko przeźroczyste. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limony i kakao, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy musem z mango. Deser dekorujemy startą czekoladą, kulkami ekspandowanej kaszy jaglanej, owocami liczi i listkami melisy. Smacznego

Tajemnice Smaku
Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem 92

Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser, wytwarzany z serwatki pozostałej w produkcji innych serów. Oznacza się łagodnym, mlecznym i delikatnie słodkim smakiem. Jest znakomitym składnikiem wielu potraw, zarówno deserów, jak i dań wytrawnych. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste i ma tę zaletę, że serek i syrop możemy przygotować odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce. Figi nie są dostępne przez

Tajemnice Smaku
Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka 76

przygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki budyń to znakomity pomysł na deser dla osób, które nie tolerują lub nie chcą pić mleka krowiego. Natomiast, dla osób, które mogą pić krowie mleko to zachęta, aby eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Budyń(...)gotowania cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudy i kluski. Gotowy budyń przelewamy do kubeczków lub miseczek. Budyń serwujemy gorący lub przestudzony, jak kto lubi. Możemy obłożyć deser owocami, obsypać wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą. Smacznego

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania