Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek
Cztery FajeryCiasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany
Smakowite DaniaPrzedstawiam pyszny, orzeźwiający i sycący deser na bazie płatków ryżowych, galaretki, gruszek i brzoskwiń. Taki deser to idealne drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąska.Wykonanie niezwykle proste z niewielu, ogólnie dostępnych składników. Warto zrobić dzień wcześniej. To kolejny sposób na wykorzystanie płatków ryżowych błyskawicznych. ***przepis na ten sernik ze zdjęcia już niebawem ;-) Składniki płatki ryżowe błyskawiczne u mnie(...)gruszki przeźroczysta galaretka u mnie dodatkowo do dekoracji pełnoziarniste wafelki Familijne 2GO nadziane puszystym mleczno-czekoladowym kremem opcjonalnie czarny sezam + świeża bazylia Galaretkę lub dwie (w zależności ile deserów chcesz przygotować) przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj pucharki lub szklanki. Obierz i wypestkuj kilka brzoskwiń, pokrój na kawałki i włóż do szklanek. Zalej zimną galaretką . Włóż
Z Kuchni Do Kuchnirroz doce kojarzy mi się bardziej z kuchnią hiszpańską. Głównie dlatego, że gdy mieszając w Walencji, kupowałem ten deser gotowy w pobliskim markecie czasami nawet po kilka razy w tygodniu. Arroz con leche , bo tak brzmi jego hiszpańska nazwa (portugalska w tłumaczeniu to po prostu słodki ryż), również często gotowałem sam z tradycyjnej odmiany ryżu bomba , której używa się(...)paelli. To był cudowny, kremowy i tak błogi deser, o którym trudno zapomnieć. W Portugalii do arroz doce wykorzystuje się głównie odmianę ryżu carolino , o podobnych krótkich i okrągłych ziarnach. W Polskich warunkach można śmiało wykorzystać popularny ryż do risotto. Co wyróżnia arroz doce od rodzimego ryżu na mleku? Przede wszystkim powolne gotowanie deseru w mleku aromatyzowanym cynamonem, skórką cytrynową
Food Squareukładamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut. Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami - doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne
Pogotujmy.plZestawienie najpopularniejszych przepisów w sierpniu. Witajcie. Dziś mam dla Was ranking najlepszych przepisów na mojej stronie w sierpniu. Ogólnie tamten miesiąc obfitował w przeróżne desery i ciasta, co myślę bardzo Wam się spodobało. Przepisów na ciasta opublikowałam 5, na desery 6, obiad 2 i artykuł o pieczeniu serników. Bardzo zadowalający efekt moim zdaniem. To już u mnie tradycja, że najchętniej(...)czytanymi przepisami przez Was okazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu, bo przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu
Zdrowie i pysznie na talerzudeser to było moje największe kulinarne odkrycie w Portugalii! Queijo fresco com mel e amêndoas , czyli ser z miodem i migdałami, to klasyka i pochwała prostoty. To niesamowite, że z tylko 3 składników dobrej jakości i przy praktycznie zerowym wysiłku można wyczarować coś tak pysznego. Po raz pierwszy ten deser jadłem w jednej z najsłynniejszych lizbońskich restauracji(...)Lizbonie . Podany tam świeży queijo de cabra (ser kozi) polany doskonałym miodem i pokrojonymi w słupki prażonymi migdałami był wprost obłędny. Później zauważyłem, że serwowanie queijo na deser to powszechna praktyka. Zwykle ląduje on na talerzu z etykietą, świadczącą o wysokiej jakości produktu. Czym jest jednak samo queijo fresco ? To specjalna odmiana sera, przypominająca gotowany dawniej w domach twaróg
Food SquareMango jest świetnym owocem. Nadaje się i do słodkich deserów ale fantastycznie łączy się też z mięsem czy sprawdza w formie sałatki. Mus z mango Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki. Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem. Na słodko(...)mango. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Gotowy mus wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Mus z mango O czym warto pamiętać przygotowując deser z mango. Zmiksowane mango koniecznie trzeba przelać przez sitko gdyż może się zdarzyć, iż owoce nie będą do końca zmiksowane i znajdziemy ich kawałki w deserze. A mus powinien być
mecooksChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Ponownie zawijamy w folię i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku to deser wybitnie letni. Prostota jego wykonania, dowolność doboru smaków i składników są wielkim atutem. Na poprawę humoru… i nie tylko, gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na polewę (masę) pochodzi
mojewypiekiinietylkotubki;) Mojemu Mężowi warstwa biała również najbardziej przypadła do gustu i wcale nie wydała się zbyt słodka (dla niego WOW! coś pysznego i coś całkowicie innego). Co do samego deseru jeszcze… przygotowałam go w misce o pojemności 2,5 l. Niby fajnie się w takiej formie prezentuje, ale jest też dość problematyczny do krojenia – trzeba kroić większe kawałki(...)jednak warstwa galaretki trochę przeciąża całość – serniczek sam się „kładzie” na talerz. Jeśli to dla Was nie problem, spróbujcie, bo mimo wszystko to świetny deser. 3 różnokolorowe galaretki 1/2 puszki brzoskwiń 1 laska wanilii 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl. mleka 3 serki homogenizowane waniliowe (w temp. pokojowej) 1 cytryna Każdą galaretkę rozpuszczamy
Smaki Na Talerzulato to szał na lody . Pogoda wciąż dopisuje, więc dzisiaj proponuję przepis na proste lody z arbuza i malin. Mało tego lody są zamrożone w połówce wydrążonego arbuza. Taki deser lodowy bardzo ładnie się prezentuje. Lody arbuzowe są delikatnie słodkie z wyczuwalną malinową nutą. Poza tym dodałam do nich grecki jogurt, lekko posłodziłam ksylitolem i gotowe. Jak to gotowe(...)mroziłam? Lody trzeba zamrozić! Po prostu zamroziłam rozdrobniony arbuz i maliny, a potem zmiksowałam. Lody arbuzowe to świetny deser na lato. Słodki arbuz i słodko kwaśne maliny świetnie do siebie pasują. Lody z arbuza są orzeźwiające zresztą jak sam arbuz. Jest to wersja light do tradycyjnych lodów na śmietanie i żółtkach. Przed podaniem rozmrażam je lekko lub po prostu przygotowuję
codojedzeniaMoja propozycja czekolady w wersji fit również zagościła w Poradniku KROK PO KROKU Zdrowe Desery. Poradnik możecie kupić we wszystkich salonach Empik oraz salonikach prasowych w całej Polsce. Gorąco polecam, jest pełen cudownych inspiracji na zdrowe desery. Myślę, że przepis bardzo Wam się spodoba, czekolada smakuje pysznie a i bardzo łatwo jest ją zrobić. Składniki: 100 gramów oleju kokosowego
Garniec MagalieCiasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta(...)galaretki. Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko co najmniej 2 razy mielony. Nie wiem jak u Was, ale u mnie latem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia. Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Ilość porcji: 10 Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek: (silikonowa forma o wymiarach
Kuchcik gotujeBardzo prosty do zrobienia, pyszny deser z galaretek. Pierwsza jasnozielona warstwa to galaretka z serkiem waniliowym, a druga ciemnoczerwona to naturalny sok wiśniowy z żelatyną. Pierwsza słodziutka, druga jak to owoce wiśni bardziej wytrawna i cierpka, a razem tworzą idealnie uzupełniającą się całość, mniam! Muszę Wam się tylko przyznać, że ten deser ma jedną wadę: trzeba na niego cierpliwie poczekać(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy zielona warstwa stężeje, a czerwona dobrze wystygnie wylać ją na wierzch i odstawić deser do lodówki do zupełnego stężenia. Podawać np. z ulubionymi owocami. *Lifeberry to firma, w której powstają pyszne 100% przecierowe soki z owoców. O tym jak powstają, z jakich owoców
Simply Foodatem rządzą zdecydowanie lekkie desery z owocami. Gdy stragany uginają się pod naporem jeżyn, malin, czy jagód bardzo często robię z nich galaretki. Moim ulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;) Tym razem, przygotowując terrinę, zatopiłem w niej jeżyny w słodkim musującym winie muscat. Dolną warstwę zrobiłem zaś z jogurtu(...)greckiego aromatyzowanego cytryną. Ten prosty deser robi się w kilka chwil, a później wystarczy poczekać, aż galaretka stężeje. Taka terrina wygląda nie tylko efektownie, ale i świetnie smakuje! Gorąco polecam ją na upalne sierpniowe dni! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm (z otworem) 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego
Food Square