układamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut. Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami - doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne
Pogotujmy.plZestawienie najpopularniejszych przepisów w sierpniu. Witajcie. Dziś mam dla Was ranking najlepszych przepisów na mojej stronie w sierpniu. Ogólnie tamten miesiąc obfitował w przeróżne desery i ciasta, co myślę bardzo Wam się spodobało. Przepisów na ciasta opublikowałam 5, na desery 6, obiad 2 i artykuł o pieczeniu serników. Bardzo zadowalający efekt moim zdaniem. To już u mnie tradycja, że najchętniej(...)czytanymi przepisami przez Was okazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu, bo przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu
Zdrowie i pysznie na talerzudeser to było moje największe kulinarne odkrycie w Portugalii! Queijo fresco com mel e amêndoas , czyli ser z miodem i migdałami, to klasyka i pochwała prostoty. To niesamowite, że z tylko 3 składników dobrej jakości i przy praktycznie zerowym wysiłku można wyczarować coś tak pysznego. Po raz pierwszy ten deser jadłem w jednej z najsłynniejszych lizbońskich restauracji(...)Lizbonie . Podany tam świeży queijo de cabra (ser kozi) polany doskonałym miodem i pokrojonymi w słupki prażonymi migdałami był wprost obłędny. Później zauważyłem, że serwowanie queijo na deser to powszechna praktyka. Zwykle ląduje on na talerzu z etykietą, świadczącą o wysokiej jakości produktu. Czym jest jednak samo queijo fresco ? To specjalna odmiana sera, przypominająca gotowany dawniej w domach twaróg
Food SquareMango jest świetnym owocem. Nadaje się i do słodkich deserów ale fantastycznie łączy się też z mięsem czy sprawdza w formie sałatki. Mus z mango Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki. Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem. Na słodko(...)mango. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Gotowy mus wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Mus z mango O czym warto pamiętać przygotowując deser z mango. Zmiksowane mango koniecznie trzeba przelać przez sitko gdyż może się zdarzyć, iż owoce nie będą do końca zmiksowane i znajdziemy ich kawałki w deserze. A mus powinien być
mecooksChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Ponownie zawijamy w folię i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku to deser wybitnie letni. Prostota jego wykonania, dowolność doboru smaków i składników są wielkim atutem. Na poprawę humoru… i nie tylko, gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na polewę (masę) pochodzi
mojewypiekiinietylkotubki;) Mojemu Mężowi warstwa biała również najbardziej przypadła do gustu i wcale nie wydała się zbyt słodka (dla niego WOW! coś pysznego i coś całkowicie innego). Co do samego deseru jeszcze… przygotowałam go w misce o pojemności 2,5 l. Niby fajnie się w takiej formie prezentuje, ale jest też dość problematyczny do krojenia – trzeba kroić większe kawałki(...)jednak warstwa galaretki trochę przeciąża całość – serniczek sam się „kładzie” na talerz. Jeśli to dla Was nie problem, spróbujcie, bo mimo wszystko to świetny deser. 3 różnokolorowe galaretki 1/2 puszki brzoskwiń 1 laska wanilii 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl. mleka 3 serki homogenizowane waniliowe (w temp. pokojowej) 1 cytryna Każdą galaretkę rozpuszczamy
Smaki Na Talerzulato to szał na lody . Pogoda wciąż dopisuje, więc dzisiaj proponuję przepis na proste lody z arbuza i malin. Mało tego lody są zamrożone w połówce wydrążonego arbuza. Taki deser lodowy bardzo ładnie się prezentuje. Lody arbuzowe są delikatnie słodkie z wyczuwalną malinową nutą. Poza tym dodałam do nich grecki jogurt, lekko posłodziłam ksylitolem i gotowe. Jak to gotowe(...)mroziłam? Lody trzeba zamrozić! Po prostu zamroziłam rozdrobniony arbuz i maliny, a potem zmiksowałam. Lody arbuzowe to świetny deser na lato. Słodki arbuz i słodko kwaśne maliny świetnie do siebie pasują. Lody z arbuza są orzeźwiające zresztą jak sam arbuz. Jest to wersja light do tradycyjnych lodów na śmietanie i żółtkach. Przed podaniem rozmrażam je lekko lub po prostu przygotowuję
codojedzeniaMoja propozycja czekolady w wersji fit również zagościła w Poradniku KROK PO KROKU Zdrowe Desery. Poradnik możecie kupić we wszystkich salonach Empik oraz salonikach prasowych w całej Polsce. Gorąco polecam, jest pełen cudownych inspiracji na zdrowe desery. Myślę, że przepis bardzo Wam się spodoba, czekolada smakuje pysznie a i bardzo łatwo jest ją zrobić. Składniki: 100 gramów oleju kokosowego
Garniec MagalieCiasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta(...)galaretki. Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko co najmniej 2 razy mielony. Nie wiem jak u Was, ale u mnie latem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia. Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Ilość porcji: 10 Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek: (silikonowa forma o wymiarach
Kuchcik gotujeBardzo prosty do zrobienia, pyszny deser z galaretek. Pierwsza jasnozielona warstwa to galaretka z serkiem waniliowym, a druga ciemnoczerwona to naturalny sok wiśniowy z żelatyną. Pierwsza słodziutka, druga jak to owoce wiśni bardziej wytrawna i cierpka, a razem tworzą idealnie uzupełniającą się całość, mniam! Muszę Wam się tylko przyznać, że ten deser ma jedną wadę: trzeba na niego cierpliwie poczekać(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy zielona warstwa stężeje, a czerwona dobrze wystygnie wylać ją na wierzch i odstawić deser do lodówki do zupełnego stężenia. Podawać np. z ulubionymi owocami. *Lifeberry to firma, w której powstają pyszne 100% przecierowe soki z owoców. O tym jak powstają, z jakich owoców
Simply Foodatem rządzą zdecydowanie lekkie desery z owocami. Gdy stragany uginają się pod naporem jeżyn, malin, czy jagód bardzo często robię z nich galaretki. Moim ulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;) Tym razem, przygotowując terrinę, zatopiłem w niej jeżyny w słodkim musującym winie muscat. Dolną warstwę zrobiłem zaś z jogurtu(...)greckiego aromatyzowanego cytryną. Ten prosty deser robi się w kilka chwil, a później wystarczy poczekać, aż galaretka stężeje. Taka terrina wygląda nie tylko efektownie, ale i świetnie smakuje! Gorąco polecam ją na upalne sierpniowe dni! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm (z otworem) 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego
Food SquareBananowiec z delicjami i mascarpone to lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki
Smakowite DaniaKruche z frangipane i jeżynami chodziła za mną jakiś czas. Jeżyny w tym roku są takie słodkie! Po prostu idealne do ciasta, lodów i deserów . Uwielbiam spacerować po lesie i rwać jeżyny. Jest ich pełno w lesie otaczającym moją posiadłość. Takie samosiejki o najwspanialszym smaku na świecie. 10 minut i pełny koszyczek. Mówiłam, że obrodziły! Ale wracając do ciasta(...)polecam kruche z frangipane i jeżynami na deser. Na ogół frangipane nadziewam tarty z owocami. Tarta frangipane to tarta z nadzieniem migdałowym. Migdały pasują praktycznie ze wszystkimi owocami, więc pieczenie kruchego z frangipane i jeżynami wcale nie było takim na chybi trafił. Ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu. Upiekłam je w dużej prostokątnej foremce, bo na deser spodziewałam
codojedzeniaPlacuszki bananowe są świetnym pomysłem na szybkie i dodające energii śniadanie, ale także pyszny obiad czy deser dla dzieci. Do placuszków możemy użyć mocno dojrzałych bananów. Nam placuszki najbardziej smakują z dżemem z dyni, jednak można je podawać z praktycznie każdą konfiturą. Przepis na bananowe pancakes jest banalnie prosty, dlatego bez problemu możesz zrobić je... Tryb czytania Artykuł Placuszki bananowe
PysiaGotuje.plPyszny i banalnie prosty deser z płatków ryżowych, urozmaicony o jabłko z cynamonem i orzeźwiające kiwi. Taki deser można zjeść kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego, ale nie chcemy zapychać się słodyczami. Można go również przygotować na śniadanie, ponieważ doskonale syci. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć mi bardziej przypadł do gustu w tej pierwszej(...)wersji. Deser wykonuje się błyskawicznie, jest bezglutenowy oraz jeśli użyjemy mleka roślinnego będzie też wegański. Myślę, że smakowałby doskonale również ze zwykłym ryżem np. basmati, jednak dzięki użyci płatków ryżowych robi się go w kilka minut. W sezonie można go wzbogacić o inne pyszne owoce. Składniki: 1 szklanka mleka (u mnie migdałowe) 1/2 szklanki płatków ryżowych 1/2 średniego jabłka
Healthy food explorer