Pyszny, łatwy i przede wszystkim dietetyczny deser, idealny na sezon truskawkowy. Nasiona wsypujemy do miski lub wysokiego kubka i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu lub płaską łyżeczkę cukru pudru i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy co 20 minut, aż zrobi się z tego gęsta masa (zajmuje to około 40-60 minut). 13 truskawek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny(...)skórką z cytryny. 5 truskawek kroimy na cienkie plastry, które później układamy pionowo w naszym naczyniu. Przeczytaj cały przepis - Deser z nasionami chia i truskawkami at AleTorcik
AleTorcikcheese.” Eugene Field (1850-1895) Wydaje się nieco ekscentryczne, ale jeśli raz spróbujesz, to nigdy już nie pomyślisz, że takie zestawienie jest dziwne. Znalazłam artykuł na temat tego deseru ( link tutaj ), gdzie popularność tego deseru tłumaczy się tym, że w XIX wieku lody i przyprawy korzenne były kiepsko dostępne, więc szarlotka była dość mdła w smaku i ratowano(...)ciepło, ser najlepiej jest dodać przed samym podaniem podgrzewając ciasto. W ten sposób otrzymasz też klasyczną szarlotkę bez sera dla tych domowników, którzy się nie zdecydują na pyszne wykończenie deseru. Macie odwagę się sami przekonać? Składniki Spód do tarty: 2 szklanki mąki łyżka cukru łyżeczka soli 200 g masła (zimne z lodówki) pół szklanki zimnej wody forma
Ugotowane pozamiatanekątem konkursu Przepis na Kopernika! zorganizowanego przez toruńską fabrykę pierników. Toruńskie pierniki są słynne na całym świecie, a Fabryka Cukiernicza Kopernik dzielnie strzeże tradycyjnych receptur wypieku. Do dzisiejszych deserów wybrałam dwa rodzaje pierników: Katarzynki oraz Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie z serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują(...)tarce o dużych oczkach pierniczki katarzynki wymieszać z roztopionym masłem. Kruszonkę nałożyć na wierzchu owoców i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 25 minut. Na gorący deser nałożyć gałkę ulubionych lodów i natychmiast podawać. Oba przepisy zgłaszam do konkursu organizowanego przez FC Kopernik: Przepis na Kopernika! Artykuł Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką
Pieguskowa KuchniaTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów najlepiej posypać kakao tuż przed podaniem, desery najlepiej smakują lekko schłodzone
Bajeczna KuchniaRozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza. składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych
Smakowite Daniacottą zostałem oczarowany trzy tygodnie temu podczas targu OKO na Wrocław , organizowanym przez magazyn USTA i hotel Puro. Przechadzając się między stanowiskami z lokalnym rzemiosłem, ujrzałem ten cudnie pomarańczowy deser, któremu wprost nie mogłem się oprzeć. Przygotowana przez wrocławską restaurację ŻYZNA kremowa dyniowa panna cotta, gotowana na mleku kokosowym z gryką, podana z pieczoną figą i karmelizowanym orzechem włoskim(...)razu zdobyła moje serce i wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny
Food Squarenajgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych widełkach piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150-155 C i pieczemy deser przez ok. 40-45 min, aż wierzch będzie ścięty. Upieczone desery studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Wierzchy schłodzonych deserów posypujemy grubo brązowym cukrem. Za pomocą palnika karmelizujemy
Raj dla PodniebieniaCześć! Śliwki z migdałami i cynamonem zapieczone pod kruszonką ogłaszam najlepszym deserem jesieni! Deser szybki i prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie musicie to zmienić! Składniki (2 porcje): śliwki węgierki – kilka sztuk cynamon garść migdałów w płatkach Kruszonka: 1/3 szklanki mąki 4 łyżki brązowego cukru (może być biały jeśli(...)Piecz około 20 – 25 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego ! Artykuł Śliwki z migdałami pod kruszonką pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakumajątki :D Teraz kiedy poznałam ich wartość, zarówno finansową jak i zdrowotną, mam ochotę choć raz w tygodniu na malutką garść tych orzeszków. A Wy lubicie pistacje...? W deserach wyglądają obłędnie, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać! Na 6 sztuk dużych babeczek Ciasto: 150 g mąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych
Kuchnia w czekoladziePropozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o smaku czarnej porzeczki. Nie jest to typowy słodki deser, gdyż delikatna słodycz przełamana jest nutą przyjemnego smaku czarnej porzeczki. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet osoby, które za słodkim nie przepadają. Glazura balsamiczna o smaku(...)czarnej porzeczki firmy Octim to prawdziwy rarytas, który fantastycznie smakuje w połączeniu z serami dojrzewającymi, sałatkami, daniami z drobiu oraz jako dodatek do deserów. Składniki: 3 duże jabłka 200 g sera białego półtłustego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych garść orzechów włoskich glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki Octim Wykonanie: Jabłka
Kuchnia MagdaLenyZawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim ananas, banany, otręby oraz gorzka czekolada Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 100 g otrąb (u mnie żytnie) ok, 120 ml gorącej wody 1 banan 50 g kokosu Składniki
Via Gustowitaminy i minerały owoce dla dzieci i dorosłych, które ze względu na swój słodki smak, często wykorzystywane są w różnych dietach. Smażone w cieście kokosowym, smakują doskonale jako gorący deser, można je również podać na słodką kolację. składniki na 3 porcje 3 banany 1 szklanka wiórków kokosowych 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka
Smakowite DaniaTakie banany można przygotować na deser lub podwieczorek. Są bardzo słodkie, ale też bardzo pyszne. Można je przygotować dosłownie w 10 minut. Do deseru użyłam wspaniałych produktów , które otrzymałam od HELIO . Użyłam rodzynek sułtańskich , suszonych moreli i żurawiny suszonej , które pochodzą z serii HELIO natura . Zapewniam, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Zapraszam
Izabelawkuchnikrzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku są wyjątkowo kwaśne. Ale za to doskonale nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Kruszonka: 10 dag mąki tortowej 5 dag masła 5 dag cukru Bita(...)gładki mus dodając cukier według uznania. 4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. 6. Życzę smacznego
IzabelawkuchniMillefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym przez szprycę cukierniczą, choć jest czasochłonny efekt smakowy jest tego wart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta(...)mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty. Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim
Wanilia i Kardamon