kolejna receptura, która gościła niegdyś na naszym poprzednim blogu i którą chcieliśmy Wam pokazać również tutaj. Uważamy, że nietypowość tego deseru zasługuje na ponowną publikację oraz na zachętę. Bo naprawdę jest do czego zachęcać! Pewnie każdy kojarzy łatwe ciasto w słoiku , ciasto z kuchenki mikrofalowej/ mikrofalówki (jak zwał, tak zwał, po niemiecku jest zdecydowanie łatwiej) do zrobienia w kilka chwi
W kuchni Karmel-itkiCannoli to sycylijski deser, smażony na głębokim tłuszczu, następnie napełniany kremem z ricotty i posypany cukrem pudrem. Do przygotowania cannoli potrzebne będą nam specjalne metalowe rurki. Do kremu z ricotty dodałałam sproszkowaną herbatę matcha. Ponoć posiada ona niesamowite właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma zielony kolor. Dzięki matchy mamy sycylijski deser w zielonym wiosennym kolorze
Tajemnice Smakukaki Kasza jaglana zdobywa co raz więcej swoich wielbicieli i smakoszy. O właściwościach prozdrowotnych kaszy jaglanej napisano chyba już wszystko! Ale czy wiecie, że kasza jaglana to deser? U nas tak! Nasi domownicy polubili ją – świadomie lub nie – przemyconą w daniach na słodko. Tym razem kaszę jaglaną przerobiłyśmy na budyń. Ugotowana kasza z mlekiem kokosowym, połączona(...)mango, słodkim syropem z agawy… wyszedł niezły deser. Dodatek musu z kiwi dodał przyjemnej rześkości i idealnie przełamał słodki smak budyniu. Składniki Kasza jaglana 250g suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 350 ml wody Budyń 6-8 łyżek syropu z agawy sok z 1/2 limonki
Tajemnice Smakuprzeciwzapalne i przeciwwirusowe. Samo zdrowie! Dobrze sprawdza się również w diecie odchudzającej – ma niski indeks glikemiczny. Jak wykorzystać komosę ryżową? U nas, wielbicielek słodkości, komosa będzie dodatkiem do deseru, który sprawdzi się również, jako śniadanie. Do deseru użyłyśmy truskawek mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie(...)łyżki ugotowanej komosy ryżowej czarnej 1 łyżeczka syropu klonowego 2 łyżki musu z truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ugotowanej komosy ryżowej czarnej 1 łyżeczka syropu klonowego Deser dekorujemy truskawką i świeżym listkiem mięty
Tajemnice Smakudań, póki jest świeża. Później pozostają nam tylko soki, dżemy, nalewki… ewentualnie zamrożone owoce. Bardzo lubię mrozić owoce czarnej porzeczki, z których często potem przygotowuje kisiel, koktajle, kompoty, desery. Ten deser, a czasem śniadanie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, poza wykonaniem musu z mango. A smak? Wyjątkowy – kwaskowy jogurt z aksamitnym
Tajemnice Smakuowocami i gotowe! Możemy całe ciasto pokruszyć, dorobić więcej kremu i ponczu do nawilżenia zielonej kruszonki. Jeśli mamy więcej owoców możemy je dodać jako jedną z warstw w deserze, możemy szaleć i wymyślać. Przerobionym ciastem na deser w słoikach lub w szklankach możecie naprawdę zaskoczyć gości! Smacznego
Tajemnice Smakunią zrobić. W jednym z poprzednich wpisów zaproponowałyśmy wykorzystanie nadwyżek do alternatywnej wersji ciasta “LEŚNY MECH W SŁOIKU”. Tym razem proponujemy trochę zdrowszy i bardziej kolorowy deser z wykorzystaniem zielonej, szpinakowej kruszonki. Nie musicie się trzymać ściśle proporcji, kolejności i rodzaju poszczególnych składników. Bądźmy kreatywni i wykorzystujmy różne produkty, które mamy w domu. Tak powstał(...)deser – spontanicznie ze składników, które akurat miałyśmy pod ręką. Na potrzeby przepisu odmierzyłyśmy warstwy orientacyjnie na łyżki i łyżeczki. Skład – na słoik 350 ml 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki musu z mango 4 łyżki pokruszonego zielone ciasta “leśny mech” 3 łyżki pestek granatu 2 łyżeczki
Tajemnice Smakuskrobi z manioku. Występuje w formie mąki lub granulatu. Jest cennym składnikiem w diecie bezglutenowej i niskobiałkowej, jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, żeby przygotować smaczny deser warto podkręcić ją np. miodem, mleczkiem kokosowym, kakao. W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami(...)się lekko przeźroczyste. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limony i kakao, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy musem z mango. Deser dekorujemy startą czekoladą, kulkami ekspandowanej kaszy jaglanej, owocami liczi i listkami melisy. Smacznego
Tajemnice SmakuRicotta to miękki, niedojrzewający biały ser, wytwarzany z serwatki pozostałej w produkcji innych serów. Oznacza się łagodnym, mlecznym i delikatnie słodkim smakiem. Jest znakomitym składnikiem wielu potraw, zarówno deserów, jak i dań wytrawnych. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste i ma tę zaletę, że serek i syrop możemy przygotować odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce. Figi nie są dostępne przez
Tajemnice Smakuprzygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki budyń to znakomity pomysł na deser dla osób, które nie tolerują lub nie chcą pić mleka krowiego. Natomiast, dla osób, które mogą pić krowie mleko to zachęta, aby eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Budyń(...)gotowania cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudy i kluski. Gotowy budyń przelewamy do kubeczków lub miseczek. Budyń serwujemy gorący lub przestudzony, jak kto lubi. Możemy obłożyć deser owocami, obsypać wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą. Smacznego
Tajemnice Smakunajbardziej soczyste i pyszne są polskie truskawki, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa. Moja propozycja na truskawki w miodzie z truskawkowym jogurtem z siemieniem lnianym możemy podać na deser, ale to również pomysł na idealne śniadanie. Do dzieła! Składniki 400 g truskawek 20 g miodu 10 ml soku z limony 200 g jogurtu naturalnego 20 g złotego siemienia lnianego
Tajemnice Smakujeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej
Kuchnia MagdaLenyJeśli z wypieków zostaną Wam białka, przygotujcie pyszny deser bezowy z gruszką w syropie, lekkim kremem waniliowym i sosem toffee. Pojedyncze składniki deseru można przygotować z wyprzedzeniem , a całość złożyć przed samym podaniem. Krem toffee nie jest niezbędny, ale bardzo pasuje i nadaje deserowi charakteru. Blat bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać
cool and mintyCiastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na 8-10 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 banany 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach
Smakowite Dania