Skąpany w słońcu ogród i zieleni bujna połać. To mój raj, moje miejsce i oaza. Ulubiona stara huśtawka, choć farba odpada płatami, nadal koi nerwy i
W kuchni Karmel-itkiPiękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkiObładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Ach, jak zielono. Wszystko skąpane w złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem
W kuchni Karmel-itkiBronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się
W kuchni Karmel-itkiW pełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach
W kuchni Karmel-itkiIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkiSłońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiSzykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną
W kuchni Karmel-itkimleko - 3/4 szklanki sól pieprz Rybę skropić sokiem z cytryny i posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów w kawałkach lub słoiczek słodkiego przecieru cebula łyżeczka tandori(...)rondelka wrzucamy pomidory i cebulę - chwilę dusimy. Dodajemy wszystkie składniki poza ananasem - jego kroimy na małe kawałki i dodajemy do już gotowego, ostrego sosu. Na usmażony naleśnik nakładamy kawałki ryby, polewamy ją sosem i gotowe Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste, szybkie i smaczne! Pozdrawiam i zapraszam
SMYKWKUCHNImarchewką Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry sól pieprz Dodatkowo olej do smażenia(...)Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. ryba w cieście z curry
O kuchni z uczuciemPyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania(...)pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszną z listka
Pyry na Gazłyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w pół talarki, ogórki w plasterki, a paprykę w paski. Cebulę podsmażyć do zeszklenia
Pieguskowa Kuchnia