dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki
Blondynka Gotujeroztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni. Obtaczamy zawinięte naleśniki
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj
Blondynka GotujeMoże nie wyglądają jak w reklamie, ale w smaku pyszne! Suche,lekkie i słodkie. Idealne! Składniki na ok.10 sztuk: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do jednej miski i miksuję mikserem
Blondynka Gotujetwarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka z jednej laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze w żelu: czerwony , różowy , żółty , zielony , niebieski , fioletowy . Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się
Blondynka Gotujelodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kosteczki, każdą kostkę pokroić na 4 części. Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce ucierać masło z dodatkiem cukru trzcinowego i białego, oraz ekstraktu waniliowego przez około 8 minut, aż będzie puszyste
Blondynka Gotujeszklanka cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki maki pszennej 4 łyżki oleju 4 łyżki dżemu aromat dowolnie wybrany 1 łyżeczka sody bakalie jabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mące Wykonanie: Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy
Blondynka Gotujeplacuszki. "Banany tak fajnie przeszły syropem i cynamonem Mamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej... zróbcie takie i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: Suche: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 250 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem greckim) 2 duże jajka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki mleka
Blondynka Gotujemiałam. Naleśniki nauczyła robić mnie mama. Wszystko na wyczucie. Tu chodzi przede wszystkim o konsystencję i smak. Obiecuję, że kiedyś zmierzę ile czego dodaje i dopiszę:) Zawsze daję mąkę pszenną, mleko, troszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku do pieczenia, czasami wodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko
Blondynka Gotujetego pieczenia, a jak przyszło co do czego to pracy było kilka minut :) Składniki: 250 g miękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego
Blondynka Gotujeokazałby się za suchy (co się nigdy jeszcze nie zdarzyło), możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Teraz bierzemy się za smażenie naleśników:) Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni. Obtaczamy zawinięte naleśniki
Blondynka Gotujechcieć więcej? No może jeszcze kochanego mężczyzny ze swoją ciepłą miseczką :D Składniki: 1 jabłko cynamon cukier lub cukier z wanilią masło do posmarowania foremki kruszonka Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ceramiczną foremkę smarujemy masłem, wykładamy dno plastrami jabłka, każdą warstwę jabłek przesypujemy
Blondynka GotujeKokoski......do ciastek? Sama nie wiem. Ważniejsze od kategorii jest jednak smak, a to musicie sami sprawdzić! Powodzenia! To naprawdę proste! Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 2 opakowania wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko
Blondynka Gotujepysznymi muffinkami :) Autorka napisała, że najlepsze na ciepło - miała rację, choć na zimno równie pyszne. Przepis tradycyjnie ze strony pani Doroty . Składniki na 26 muffinek: SUCHE: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g drobnego cukru 75 g jasnego brązowego cukru { do posypania muffinek 1 łyżeczka imbiru MOKRE: 140 ml kwaśnej śmietany ( ja użyłam maślanki
Blondynka Gotujemojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego
Blondynka Gotuje