mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany
Zainspirowana w kuchniSzybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 25 dag margaryny - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do posypania - owoce Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku
Zainspirowana w kuchniTradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół
Zainspirowana w kuchnipachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię
Zainspirowana w kuchnibiałka, więc postanowiłam je wykorzystać do upieczenia ciasteczek. Polecam nakładanie małych porcji bo ja nałożyłam za dużo i wyszły mi dość spore ciasteczka. Składniki: - 3 białka - 50 g mąki pszennej - 70 g cukru pudru - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego
Zainspirowana w kuchnipomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie. Składniki: - 250 g masła - 150 g cukru - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego - 225 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka - otarta skórka i sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia
Zainspirowana w kuchniWalentynki już jutro w związku z tym dzisiaj na blogu serduszka o maślanym smaku, ozdobione kolorowym królewskim lukrem. Składniki: - 300 g mąki - 1 kostka masła (200 g) - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - odrobina mleka Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy
Zainspirowana w kuchniprzepis natknęłam się niedawno i odrazu nabrałam smaka na to, by wypróbować te ciasteczka :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka kwaśnej śmietany - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 1 słoiczek marmolady Przygotowanie: Składniki siekamy, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy (jeśli się uda to na kształt prostokąta). Na kraj ciasta nakładamy pasek marmolady
Zainspirowana w kuchniLekkie, miękkie i bardzo pulchne oponki, znikają zaraz po usmażeniu :) Składniki: - 1/2 kg mąki - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka sody - 4 jajka - 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Podane składniki zagniatamy a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka a w ich środku mniejsze otworki (ja użyłam naparstka). Oponki smażymy z obu stron w głębokim
Zainspirowana w kuchniKruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :) Składniki: - 50 dag mąki - 6 żółtek - szczypta soli - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirutysu - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Z podanych skłądników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać
Zainspirowana w kuchnidniu, stąd też zawsze robimy w domu jakiś torcik, ten jest o tyle fajny, że przez dodatek powidła śliwkowego nie jest bardzo słodki. Składniki: Ciasto: - 6 szklanek mąki - 6 żółtek - 1 i 1/2 kostki masła - 6 łyżek miodu - 1 i 1/2 łyżki sody - 1 i 1/2 szklanki cukru Masa: - 3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 9 łyżek
Zainspirowana w kuchniWykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej
Zainspirowana w kuchniciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy
Zainspirowana w kuchnibabką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej lawendy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kurkumy Lukier cytryna 3/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki kurkumy Masło ucieramy na puszystą masę
sama złodyczjesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów
sama złodycz