lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie jak chciałam. Trzeba było ją zmielić. Nie wyszło bardzo drobno bo użyłam blendera i ta "mąka" miała trochę grudek, ale dała radę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje
Smaczna Pyzajutro, 25 października, jest Światowy Dzień Makaronu ? Makaron jest jadany chyba na całym świecie. Ma przeróżne kształty, dziwne kolory i smaki, produkuje się go z bardzo różnych rodzajów mąki, ale wszędzie jest lubiany. Ja nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez makaronów - przede wszystkim bez takich kupionych w sklepie, ale także tych robionych samodzielnie. To wcale nie jest trudne co możecie
Smaczna Pyzamoim rodzinnym domu na zakończenie wigilijnej kolacji podawano kluski z makiem. Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą ilością bakalii jest podobna, ale zamiast klusek jest pszenica. Jeśli ktoś nie jadł jej nigdy i zastanawia się czy będzie mu smakować to podpowiem, że ugotowana pszenica smakuje podobnie
Smaczna Pyzapatelni służącej do podtrzymania boczków. Wyrastał sobie w koszyku na owoce wyłożonym ściereczką bo takiego chlebowego jeszcze się nie dorobiłam, ale jak widać dało radę. I powstał chleb z mąki pszennej, tym razem bez żadnych paproszków. Według mnie całkiem zgrabny i dlatego go pokazuję :) Przepraszam Was za to, że niewiele ostatnio pisałam, ale w życiu różnie się układa i czasami
Smaczna PyzaChleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto
Smaczna PyzaChleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamożna upiec też bułeczki. Przecież drożdże to drożdże a czy dzikie czy piekarnicze ze sklepu to chyba nie ma takiego znaczenia ? Musiałam to sprawdzić i tak powstały bułki z mąki żytniej. Wyszły nie najładniejsze po popękały. Nie będę Wam wciskać kitu, że taki efekt był zamierzony bo nie chcę ściemniać. Po prostu uformowane bułki odstawione do napuszenia były przykryte suchą
Smaczna Pyzawędlin winny być zatopione się w cieście i to chyba nie bardzo mi się udało uzyskać. Nazwa murzin wywodzi się od koloru chleba - kiedyś pieczono go z ciemnej, grubej mąki a do tego był wypiekany w piecach opalanych drewnem - podczas dokładania opału popiół osiadał na cieście i nadawał mu z wierzchu bardzo ciemnego koloru. Ta potrawa jest też spotykana
Smaczna Pyzajakiegoś czasu coraz więcej mówi się o tym, że gluten szkodzi a jedzenie zwykłego pieczywa wzbudza ogromnie dużo kontrowersji. Tak samo rzecz ma się z białym cukrem i białą mąką – a jak jest naprawdę? Przecież to produkty, które z dziada, pradziada były zawsze stosowane w polskiej kuchni ! Przyznam, że ja ostrożnie podchodzę do takich, nawet naukowych, stwierdzeń bo z natury
Smaczna PyzaFannie Farmer's Cookbook , jest autorstwa Marion Cunningham. Znalazłam go na TEJ stronie. czas przygotowania : ok. 25 min. + 2 godziny wyrastania + 20 min. pieczenia składniki : ok. 330 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 60 g drobnego zwykłego cukru 250 ml mleka 1 średnie jajko 30 g masła 2 szczypty sol nadzienie - ok. 3/4 szkl. marmolady do posypania
Smaczna PyzaMąka, drożdże, zielona herbata matcha i domowy budyń to podstawowe składniki dzisiejszego przepisu. A przepis będzie na pyszną drożdżówkę herbacianą w kolorze zielonym. Jak Wam się podoba takie zielone straszydło ? Z herbatą matcha możecie też upiec niezwykły zielony sernik ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym
Smaczna PyzaPostanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy. Składniki: - 25 dag malin świeżych bądź mrożonych Ciasto: - 1/2 kostki masła - 1 i 1/3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru - 1 żółtko - 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1/2 kostki stopionego masła - 50 dag mielonego twarożku - 2 torebki cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchnimiękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 łyżeczki soku pomarańczowego - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 łyżeczki świeżej mięty - 3 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do obtaczania ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe. Mieszamy
Zainspirowana w kuchni