Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo
Słodkości i nie tylkooddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Na ciasto: 100 g margaryny szklanka mąki żółtko 2 łyżki kakao i cukru Na masę serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka 100 g cukru 4 jajka opakowanie sermixu
Słodkości i nie tylkopodczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli 30 g drożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier
Słodkości i nie tylko125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki
Klaudynkowa kuchniaszklanki maki 2 jajka 0,5 szklani cieplej wody sol cukier 50g masla Do miski rozbic jaja wsypac make i wlac wode Wszystko razem rozmieszac (mozna mikserem) wsypac szczypte soli i pomieszac lyzka. Zagotowac wode w garnku Do gotujacej lekko osolonej wody wlewac z lyzki ciasto ksztaltujac kluski Po wyplynieciu klusek gotowac ok 5min
Klaudynkowa kuchniaCiasto 125 dag margaryny 1 jajko 400 g maki 50ml miodu 20 g kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy
Klaudynkowa kuchniacebuli kawalek kielbasy 4 jajka 3 szklanki maki 120 ml mleka sol Obieramy cebule i kroimy w drobna kostke Kroimy kielbase w drobna kostke Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy na niego cebule, troche podsmarzamy Do cebuli dorzucamy kielbase i wszystko razem smarzymy Odstawaimy patelnie z ognia i zajmujemy sie ciastem na omlety
Klaudynkowa kuchniaPotem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana
Klaudynkowa kuchniaChwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakilka dni mogę zagnieść i upiec kolejną porcję pachnących, kruchuteńkich łakoci :) A jeśli ktoś nie przepada za kruchymi ciasteczkami to może skusi się na baletki czyli biszkoptowe ciastka z makiem i marmoladą ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPiękna wiosenna pogoda, miłe towarzystwo i ciekawy cel podróży więc to musiał być miły dzień. Niedawno wybrałam się w towarzystwie innych blogerów do fabryki Lubelli - producenta mąki, makaronów i płatków śniadaniowych. Zna je każdy i chyba nie muszę zachwalać - wiadomo, że są doskonałej jakości i w dużym wyborze. W każdym razie ja bardzo często ich używam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachyba trochę mu się znudziło więc zażyczył sobie zwykłe, jasne bułeczki. Dostałam pozwolenie tylko na posypanie ich sezamem - dobre chociaż to, prawda ? A tak poważnie to sięgnęłam po pierwszą mąkę stojącą na brzegu a zapas "śmieci" muszę uzupełnić bo po prostu zużyłam i nie miałam co dosypać :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamiało nie być to i zakupów nie zrobiłam - ja sobie dam radę mając tylko małe co nieco. W lodówce znalazła się cukinia a nawet dwie . . . było też opakowanie mozarelli . . . mąka i drożdże są zawsze w tym domu więc po chwili rosło ciasto na pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza