naturalny ( Zott 180 g) 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia 0,5 kubeczka po jogurcie oleju 2 kubeczki po jogurcie cukru 3 kubeczki po jogurcie mąki pszennej 4 jajka Przygotowanie Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comnastępnie przechowywać w lodówce. S ernik kajmakowy z polewą a la snickers PRZEPIS {tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła
coolinarnastrefa.blogspot.comMasa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50 g masła płatki migdałów (opcj.) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comjeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra 82% (masło polskie Mlekovita) 200 g śmietany 18% (1 kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.comMoje ulubione rogaliki z czasów dzieciństwa .Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki dobrze wymieszac. Ja robie to tak , że najpierw sypie makę , margarynę , jaja, drożdze , smietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynaja się robic kluski to wtedy zbieram ciasto
Słodkości i nie tylkoolej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. 2. Wrzuc brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem 15 min. 3. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody.Wlej do kurczaka,ciągle mieszając. 4. Duś razem jeszcze 5 min.Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. RADA: Najlepiej smakuje z makaronem penne. SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkomieliśmy przyjemnośc skosztowac pysznych nalesników z farszem kapuścianym z pieczarkami :) Składniki na naleśniki: 3 jajka 1/2 mleka 1 łyzka oleju szczypta soli 1/2 szkl. wody gazowanej 15 łyżek mąki pszennej Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym dosypujemy stopniowo makę do uzyskania konstystencji gęstej smietany. Na końcu wlewamy olej i wodę gazowaną i solimy
Słodkości i nie tylkolyzeczka soli Dodatki 4 plasterki szynki 0,5 kg pieczarek 2 cebule 40 g sera papryka ketchup Drożdże rozpuścic w ciepłej wodzie , dodac sól i cukier. Następnie dodac mąkę i wyrobic. Ciasto pozostawic na 4o minut i wyrobic , rozwałkowac i wylozyc na blache. Szynke pokroic. Pieczarki , umyc, obrac, pokroic i usmażyc . Cebulę pokroic w talarki i zeszklic
Słodkości i nie tylkoblenderem albo mikserem. W międzyczasie mielimy piersi z kurczaka , dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojony koperek , jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całośc wyrabiamy i formujemy małe kuleczki obtoczone w mące i wrzucamy do gotującego się wywaru serowego. Gotujemy do momentu wypłynięcia tych klopsików. My jedliśmy z grzankami , ale można podac również z pieczywem
Słodkości i nie tylkoDośc czasochłonne , ale pyszne , więc nie szkoda czasu , aby poświecic go na pieczenie babeczek :) Składniki: 3 szkl. mąki 1 margaryna ( 250 g ) 1 szkl. cukru 3 żółtka 5 łyżek śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej. Najpierw sypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy
Słodkości i nie tylkominut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Wykładamy blachę folią
Słodkości i nie tylkożaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy
Słodkości i nie tylkojaka przyjemnośc z jedzenia :) ten zobaczy , kto sam spróbuje ;) Składniki na naleśniki 3 jajka 1/2 l mleka 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 szkl. wody gazowanej 15 łyżek mąki pszennej cukier waniliowy Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym dosypujemy stopniowo makę i cukier waniliowy, do uzyskania konstystencji gęstej śmietany. Na końcu
Słodkości i nie tylkonaprawdę warto. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatałowa sól i pieprz olej Sposób wykonania : Cukinię umyj, przekrój wzdłuz na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami. Cebulę pokrój w kostkę
Słodkości i nie tylkoinformacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda
Słodkości i nie tylko