mąka - 10440 przepisów (strona:531/696)

Lato, gdzie jesteś? 158

kanapę... Lato, gdzieś się skryło? A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM.  (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.) 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki otrąb 2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksowałam. Następnie piekłam

W kuchni Karmel-itki
Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 169

nieba; autorski;) na jedną porcję: butelka soku Frugo - 250 ml  (ulubionego smaku!) łyżka skrobi ziemniaczanej 1-2 łyżki cukru ew. kilka kropel soku z cytryny (co wyostrzy smak) Mąkę dokładnie rozrobiłam w zimnym soku. Następnie podgrzałam, cały czas mieszając, aż mieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. 1. Zielone Frugo . kiwi z dodatkiem egzotycznego

W kuchni Karmel-itki
Tam, gdzie rządzi czekolada. 203

tabliczkach lub grudkach, wyglądających jak kawałki ułamanych skałczekoladowych) - Ciemna z Wiśnią- Czarna z Pieprzem- Czarna z Orzechami Laskowymi- Czarna z Chili- Czarna Klasyczna - Biała z Wiśnią- Biała z Makiem- Biała z Orzechami Laskowymi i Rodzynkami - Biała Klasyczna- Mleczna Klasyczna - Mleczna z Chrupkami- Mleczna z Anyżem- Mleczna z Orzechami Laskowymi- Mleczna z Kokosem- Mleczna z Wiśnią (z nadzieniem wiśniowym) - Mleczna

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam

W kuchni Karmel-itki
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 185

kapelusza. Ale szarlotka jest tak oczywista, że nawet nie trzeba podpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś

W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 217

BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki maku ( pomysł autorski ) 1 cukier waniliowy Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku

W kuchni Karmel-itki
Noc filmowa w pomarańczowym towarzystwie. 121

się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie skrobię rozrabiam z wodą oraz pozostałym cukrem.  Kiedy sok będzie gorący, ale jeszcze nie gotujący, wlewam mieszankę z mąki. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając - kisiel zacznie gęstnieć dość szybko, więc nie można dopuścić do przywarcia na dnie. Gdy zacznie bąblić, zdejmuję z ognia, chwilę jeszcze mieszam

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 392

całość. Po jednym kawałku ma się ochotę na kolejny. I jeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75  szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao  3/4 szklanki cukru  ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno)  125 g masła

W kuchni Karmel-itki
SERNIK "BAKUSIOWY" 367

serki homogenizowane, podobnie jak ser wiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto  i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 193

furorę zrobił DŻEM BEKONOWY przygotowany przez Piotra, SAN JACINTO.Chociaż wszystko smakowało zniewalająco! W sobotę dzień upłynął pod znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki i umorusani mąką, bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ono niesamowicie elastyczne i praca z nim okazała

W kuchni Karmel-itki
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 217

masz? Karmel-itka tak dziś miała. Widząc borówki już wiedziała, co z nich zmajstrować...   Serniczki te są banalne. Nawet nie potrzeba sera! I nie zawierają ani grama mąki. W smaku są dość słodkie, ale nie mdłe. Dodatkowo, kwaskowate owoce świetnie się wkomponowują i współgrają bardzo dobrze z ową słodyczą. Są delikatne, niczym pianka,a jednocześnie zwarte i trwałe. SERNICZKI

W kuchni Karmel-itki
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 223

się zredukuje. Wtedy wrzucam krewetki i gotuję razem pod przykryciem 3-4 minuty.  Natkę pietruszki siekam. Do ugotowanych krewetek dolewam delikatnie śmietankę, która zagęści sos. Można także użyć mąki, w przypadku zbyt małego zagęszczenia. Dodaję natkę pietruszki, doprawiam pieprzem. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 212

klei się dość mocno do rąk,  ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto do lodówki na ok. 20 minut. Blachę 21 x 30 cm wysmarowuję masłem i wysypuję mąką. Ciasto dzielę na dwie mniej więcej równe części, jedną z powrotem chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 167

jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni

W kuchni Karmel-itki
WIELKIE LUKROWANIE. 202

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieci umorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania