mąka - 10440 przepisów (strona:527/696)

Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami 151

wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3345

minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku. Jeśli chcemy to w ostatnim momencie można oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby bo kapusta jest i tak gęsta sama z siebie. Jedno wiem już nigdy nie będę młodej kapusty gotować - taka jest

Buniabaje w kuchni
Kalarepki duszone na maśle 179

czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi

Buniabaje w kuchni
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach 163

Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zrazy ze schabu wg Buni 316

pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej przyprawy do sosów - ja po prostu tak lubię . Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki .Można go ( sos ) dodatkowo zagęścić odrobina mąki - jak kto lubi

Buniabaje w kuchni
Dorsz po grecku wersja panierowana 182

reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem 166

lubią ich lepić- ale już przeciw jedzeniu nic nie maja ).Fascynują mnie farsze z którymi robi się pierogi. Jest ich tyle odmian , że w zasadzie jeśli mamy w domu mąkę to nie ma opcji żebyśmy czegoś nie mogli wymyślić . A , że ja uwielbiam wyzwania postanowiłam przeprowadzić eksperyment i użyć fasolki konserwowej w sosie pomidorowym ( fasolki na farsz

Buniabaje w kuchni
Okoń nilowy z sosem koperkowym 152

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapusta duszona z kminkiem-oprószana 144

Wydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą) 142

Ciecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak każdy groch czy fasolka. Mnie ze względu na swoją delikatność pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i sałatkach. Tym bardziej , że kupuję ją konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa

Buniabaje w kuchni
Młoda kapustka na maśle - zasmażana 212

przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją , albo dusząc na maśle . Zaklepywałam ją mąką lub nie. Tyle , że zawsze pilnowałam by dodawane do kapusty masło było klarowne i nie zrumienione. Niesłusznie .Dziś przez przypadek nie dopilnowałam i masło zrumieniło się po rozpuszczeniu

Buniabaje w kuchni
Steki z rekina z masłem pomarańczowym 182

Najprostszy sposób na podanie ryby. Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym ( cytrynowym , ziołowym ).Staram się mieć takie masła w różnych smakach zamrożone na zapas ( do kurczaka, ryb, warzyw ). Dziś musiałam robić odrobinę pomarańczowego bo akurat mi się skończyło. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z lanymi kluseczkami 151

kluseczkami lanymi, które pamiętam z dzieciństwa - gdy mama robiła przepyszne obiadki. Składniki :  * kurczak * włoszczyzna * ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, liść laurowy, sól * natka pietruszki Lane ciasto : * szklanka mąki pszennej * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Nastawić rosół. Gdy się ugotuje, wyciągnąć mięso. Składniki na lane ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, na gotujący rosół dodawać po trochę ciasta, zagotować

Magiczne Życie Marty
Domowy kisiel pomarańczowy 87

Składniki : * litr wody * większe pół szklanki syropu pomarańczowego * 3 łyżki maki ziemniaczanej * 4 łyżki brązowego cukru Wodę zagotować z cukrem. Pół szklanki odlać i dodać syrop oraz mąkę. Wymieszać,żeby nie było żadnych grudek. Wlać do gotującej wody. Zagotować do powstania bąbelków. Kisiel jest lekko słodki, nie za gęsty,idealny do picia ale i łyżeczką zjemy go bez problemu

Magiczne Życie Marty
Biszkopt z czarną porzeczką 95

szklanki cukru * 2 szklanki maki tortowej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania