mąka - 10440 przepisów (strona:521/696)

Czekolada i zurawina 131

obowiazkow przestaly tu miec znaczenie. Aromat czekolady nastraja mnie optymistycznie. A wiosna jest juz za progiem.Czekoladowe ciasto z zurawinaskladniki: 150g gorzkiej czekolady 80g masla 3 jajka 100g cukru 150g maki 1 czubata lyzecza proszku do pieczenia 150ml mleka skondensowanego nieslodzonego 50g suszonej zurawiny szczypta soli i galki muszkatalowej wykonanie:Czekolade i maslo roztapiamy w kapieli wodnej.Jajka i cukier ubijamy mikserem

Przysmaki Karolki
Ciasto z rabarbarem 138

rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki 170g cukru + 20g 3 jajka 3 lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy

Przysmaki Karolki
Babeczki na zyczenie 137

łyżeczki proszku do pieczenia składniki na polewę: 80g czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym ciastem napełniamy 8 papilotek do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie podgrzewamy

Przysmaki Karolki
Tarta orzechowa 161

orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie

Przysmaki Karolki
Czekoladowe crumble z jabłkami 167

też go polecam. Crumble z czekolad ą i jabłkami zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat składniki dla 6 osób kruszonka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 50 g mielonych migdałów szczypta soli 4 jabłka 120 g gorzkiej czekolady laska wanilii wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy ze sobą. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki

Przysmaki Karolki
Ciasto na Dzien Czekolady 239

czereśniami gotowanymi w alkoholu?  Sami zobaczcie. Życzę Wam udanego Dnia Czekolady :-)   Ciasto czekoladowe z polewą z białej czekolady i czereśniami składniki: 300 g gorzkiej czekolady 125 g mąki 250 g masła 150 g cukru 30 g płatków migdałowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli do dekoracji 150 g białej czekolady 50 ml porto

Przysmaki Karolki
Słodki powrót 178

wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na pianę, pod koniec ubijania dodajemy do nich 2 łyżki cukru i ubijamy jeszcze przez chwilę. Wiórki łączymy z pozostałym cukrem i mąką. Dodajemy do białek i dokładnie mieszamy. Gotową masą napełniamy papilotki muffinek (około 9-10 sztuk) Najpierw nakładamy po łyżeczce masy, dodajemy do każdej papilotki maliny i przykrywamy je pozostałą masą

Przysmaki Karolki
Ciasto na koniec wakacji 213

połączeniu z owocami smakuje jeszcze wspanialej.. Deser wprost wymarzony na zakończenie wakacji. Delektujmy się wiec chwilą... Tarta czekoladowa z owocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych

Przysmaki Karolki
Pora na pora 236

mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie  nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką

Przysmaki Karolki
Kurczak. Pieczarki. Winogrono. Cydr. 238

wraz ze śmietaną i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy na koniec winogrona przekrojone na pól i pozbawione pestek. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy 176

nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spod z ciastek. Wyrównujemy. Sernik pieczemy przez

Przysmaki Karolki
Wyjątkowy maj 173

nietypowy tort urodzinowy. Tak na prawdę jest to pyszna tarta serowa z owocami, oczywiste jest, że są to pierwsze majowe truskawki. Tarta serowa z truskawkami składniki: ciasto: 250 g mąki 5 łyżek wody 100 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kule i zawijamy w folię

Przysmaki Karolki
Pierogi domowe na maślance z mięsem 247

jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cebularze 168

bardzo je lubimy jeść. Tym razem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i  Eweliny. Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenno- żytni z prażoną cebulką 146

Dawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania