mąka - 10440 przepisów (strona:523/696)

Losos ze szparagami w sosie koperkowym 181

Zapraszam na lososia ze szparagami w sosie koperkowym: Sos koperkowy: Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając. Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu

Smaki Edyty
Karpatka :) 378

A u nas przy niedzieli popularna karpatka Ciasto:1/2 kostki margaryny do pieczenia1 szkl wody1 szkl maki5 jajekplaska lyzeczka proszku do pieczeniaWode z margaryna zagotowac do

Smaki Edyty
Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza 198

schab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu- dusilam ok 10 min. Na koniec dodalam 1 czerwona I 1 zolta papryke. Odstawialm z gazu. Zrobilam salatke z pekinskiej, ogorka kiszonego, szczypiorku I dodalam

Smaki Edyty
Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 348

Przy niedzielnym poranku zapraszam na ciacho :Bialo - brazowe z bita smietana. Skladniki :2.5 szk maki0.5 szkl kakao3/4 szkl cukru500 ml jogurtu naturalnego3/4 szkl oleju1 jajko2 lyzeczki

Smaki Edyty
kurczak feng shui 190

pierwszego kęsa. Zapraszam Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic

Smaki Edyty
Makowiec 171

przy niedzieli, moj pierwszy w zyciu makowiec Ciasto:ok. 3 ,5 szklanki maki 180 ml letniego mleka 150 g  masla, roztopionego, ochlodzonego 6 zoltek 45 g 21 g suchych 6 łyzek cukru 1,5 łyzki oleju pol lyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki) 1  opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy

Smaki Edyty
Gniazdka 380

Ktoz z nas nie pamieta gniazdek z cukierni :) Ten smak, ten zapach...ochh wspomnienia..Dzisiaj postaram się przenieść Was w czas gniazdek I malutkich cukierni :)Zaczynamy

Smaki Edyty
Ptysie 292

A na deser ptysie 400 gr maki200 gr maslaszczypta soli2 szkl wody8 jajekMaslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make.Po ostudzeniu , wbijamy

Smaki Edyty
Bezy 284

zostal nam deser Po wczorajszej napoleonce- kremowce zostalo mi bialko- Wiec na zamowienie mojej rodzinki zrobilam bezy Ubilam piane z 6 bialek , dodajac 250gr cukru pudru, lyzeczki maki ziemniaczanej i lyzeczki octu ryzowegoSzpryca cukiernicza wycisnelam bezy na blache.Pieklam w nagrzanym piekarniku do 120C najpierw 25 min, pozniej suszylam 45 min na 100 C. Smacznego i milego wieczoru

Smaki Edyty
Carrot cake- czyli moja wariacja nt ciasta marchewkowego 310

Zapraszam na moja wariacje nt ciasta marchewkowego- czyli carrot cake W misce laczymy 4 jajka1.5 szkl brazowego cukru1.5 szkl olejuDodajemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia2 szkl maki- miksujemy razem Dodajemy 2 szkl startej marchwirodzynki, orzechy Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C ok 40-45 min Ubijamy mala kremowke, dodajemy cukier puder ok 6-7 lyzek, serek marscapone. Smacznego

Smaki Edyty
Rainbow cake-elephant :) czyli kolorowy slon 282

Dzisiaj moj syn konczy 3 latka , postanowilam poszalec- lubie robic torty , ale bawienie sie masa z marcepanu , to przyszlo mi sie zmierzyc pierwszy raz. Mysle, ze

Smaki Edyty
Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán 148

Zapraszam na smaki meksykanskie-Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu

Smaki Edyty
Uszka wigilijne 174

Zapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak.A to sa moje  :)Farsz:Grzyby suszone - 2 szklanki1 cebulapieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke

Smaki Edyty
Ciasteczka do kawy- wykorzystanie zoltek 291

 Zapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek.Skladniki:3 zoltka300 gr maki80 gr cukru pudru150

Smaki Edyty
Sernik wiedenski- cheesecake 367

Sernik ktory zawsze sie udaje :)Skladniki :1 maslo 1 kg  startego sera8 jaj1 1/3 szkl cukru3-4 lyzki maki ziemniaczanejbakalie wdlg uznania Wykonanie:Bialka - ubijamy, na sztywna piane.Zoltka , cukier, maslo I make ziemniaczaną - ubijamy na puszysta mase Bialka - ubijamy, na sztywna piane.Do masy zoltkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac .Gdy polaczymy mase z serem

Smaki Edyty