Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Forma o średnicy 28cm. Składniki Kruche ciasto: Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.350g) Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżka Masło 150g Cukier pół szklanki Jajka 2 sztuki Żółtko 1 sztuka Kwaśna śmietana 18% 1 czubata łyżka Beza Białka jajka 4 sztuki Sól szczypta Cukier zwykły, 150g Skrobia ziemniaczana […] The post Kruche ciasto z rabarbarem i bezą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl . czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Witam.Mam pytanie,czy ciasto kruche można zrobić robotem planetarnym???
Wygląda nieziemsko apetycznie. Znając moje zdolności może nie wyjść :) Pozdrawiam
Witam,zrobiłam ciasto tak jak w pani przepisie i nie wyszło.Beza super,rabarbar powinnien być wcześniej podduszony,w moim cieście był po prostu za twardy.Ciasto to porażka, wyszedł zakalec,ponieważ w przepisie nie ma nic o proszku do pieczenia(soda),a ja robiłam jak ślepa pod przepis.Jest bardzo smaczne i efektowne,beza rewelacja,ale reszta nie wyszła.A może ja popełniłam jakiś błąd???
Proszę mi napisać którą końcówką ucierać ciasto w robocie planetarnym?
Serdecznie pozdrawiam.
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Witaj! Do kruchego ciasta proszek do pieczenia nie jest potrzebny! Dlatego też nie podałam go w przepisie. Rabarbar po zasypaniu cukrem i odstaniu powinien puścić wodę i zmięknąć. Jeśli go się nie odsączy z nadmiaru wody, to niestety będzie puszczał soki i nasiąknie spód ciasta, a w związku z tym zrobi się zakalec. Dlatego spód najpierw należy podpiec, a rabarbar porządnie odsączyć z soku (tak jak pisałam w przepisie). Jeśli chcesz ucierać ciast końcówką od miksera, to do tego najlepszy będzie hak ;-) Osobićie jednak polecam wyrabianie ręczne, a nie hakami. Najlepsze efekty uzyskać jednak wyrabiając kruche ciasto malakserem z ostrzami, o ile go posiadasz.
Pozdrawiam :)
Jaką średnicę ma forma na zdjęciu? Czy ciasto można zrobić na formie do tarty , czy będzie ona za płytka?
28cm ;-) Tak, można :) To też jest forma do tarty, tylko szklana :) Beza wystaje poza formę, ale nic złego się z nią nie stanie jeśli dobrze ją ubijesz, tak jak podałam w przepisie ;) Pozdrawiam!