bułeczki - 9699 przepisów (strona:281/647)

Babeczki dyniowe 268

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza

Ciastkozercy
Dyniowe bułeczki pyszne i bardzo delikatne 191

mleku kokosowym z chili, albo z brandy, lub po prostu z nutą gałki muszkatołowej.Ale w ostatnich dniach nie miałam ręki do zupy dyniowej. A to kupiłam dynię... Dyniowe bułeczki pyszne i bardzo delikatne is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Zawijańce drożdżowe z pesto 152

Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki ..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były  z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej.. 3 1/2 szkl. mąki 2 jajka 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka 1 łyżeczka soli pesto czerwone Develey Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć(...)nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz.K ońcówki warkocza owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.   Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Domowe ciabaty z ziołami i dodatkami 145

dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.  W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem, bułki posypujemy(...)gruboziarnistą solą morską i wypiekamy przez 15 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :) Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące i wyraziste w smaku.  Cudownie smakują już same lub z oliwą, ale możemy też wykorzystać je jako bazą do kanapek

Taste Of My Day
Bułki do hamburgerów 168

puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego. Bułki(...)części, formujemy okrągłe bułki i układamy na blasze z kilkucentymetrowymi odstępami. Zostawiamy nakryte ściereczką na 45 minut. Po tym czasie jajko roztrzepujemy z łyżeczką oleju. Bardzo delikatnie smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy 15-18 minut. W następnym wpisie przepis na perfekcyjny wkład Post Bułki do hamburgerów

Poezja smaku
Kostki drożdżowe 202

kolejny wypiek sprzed kilku dni..były bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości... 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych  26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka(...)zachowując między nimi  odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem 158

Mieszamy. Kolejny krok to mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i znowu odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser, cukier, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele. Łączymy składniki.Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni(...)bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wgłębienie wypełniamy serowym nadzieniem. Pieczemy 10 minut.Smacznego...     źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
Drożdżówki bez mleka 297

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura   Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki z dżemem 166

powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek..kubek mleka ..i jeszcze dodatkowo dżem..Były rogaliki i były także takie oto bułeczki z tego samego ciasta..Zapomniałam opublikować wcześniej.. 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią. 193

Lemon  meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki.   40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki

Kulinarny karnet Christophera
Buchty 166

bułeczki, popularne zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, jada się głównie na śniadanie. Można je dodatkowo smarować konfiturami lub masłem. Piękne marmurowe patery znajdziecie na   http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Składniki na buchty: 90 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 8 łyżek cukru 4 dag drożdży 6 jaj 6 łyżek roztopionego masła szklanka mleka cukier puder(...)układać je w natłuszczonej formie w niewielkich odstępach, podczas wyrastania się złączą. Przykryć i odstawić foremkę na 1 godz., by wyrosły. Rozgrzać piekarnik do tem., 190 C. Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Wielkanocne zajączki 172

Jeśli chcecie sprawić frajdę domownikom i podać słodkie bułeczki w kształcie króliczków to zapraszam po przepis. Są puszyste, rumiane i strasznie smaczne :) Do wypieku zajączków idealnie sprawdzają się formy Guardini , można piec bez smarowania foremki, zajrzyjcie na stronę Homemart.pl , wybór bardzo duży i sprawdzona wysoka jakość.  Składniki na 16 sztuk: 50 dag mąki pszennej 2 dag drożdży(...)nożem do połowy, uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blaszce w dużej odległości od siebie. Temperaturę ustawić na 175 C. 4. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków włożyć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów - ząbki zajączków. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Jagodzianki drożdżowe 134

Wyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie,  pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły.   Składniki na ok. 20 bułeczek: 1,2 kg mąki pszennej  5 jaj + 1 jajo do posmarowania 1 szklanka cukru 400 ml ciepłego mleka 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 100 ml oleju 40 dag jagód + 4 łyżki cukru 1. Jagody zasypać(...)objętość, na ok. 30-40 minut. 4. Przygotować blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odcinać po kawałku, spłaszczać, nakładać po 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać i formować bułeczki. Układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut.  5. Piekarnik rozgrzać do 175 C, jagodzianki przed włożeniem do piekarnika obficie posmarować

Apetyczna babeczka
Śniadanie. Z władcą starożytnego Egiptu. 162

jadła w towarzystwie trzeciego faraona z XIX dynastii , z królem Dolnego i Górnego Egiptu... Z Ramzesem . I to ...z RYK! Dokładnie! Składniki na królewskie śniadanko to -Ramzes z Ryk -bułeczka -masełko -pomidorek -ogóreczek gruntowy -oliweczka -zielona sałata Dla dojrzewającego sera o  łagodnym, lekko orzechowym   smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia z pięknymi oczkami...potrzeba(...)iście królewskiej oprawy! Delikatne kromeczki mięciuśkiej, neutralnej bułeczki , posmarowanej delikatnie wiejskim masełkiem, to iście dostojna oprawa dla Ramzesa, a dodatek naturalnie wędzonej wiejskiej szynki, kruchej i delikatnej jak faraońskie tancerki...doda Ramzesowi dodatkowego blasku. Bo Ramzes Rycki lśni jak złoto..! Kanapki z Ramzesem są pyszne, wędzony smak ,jeśli nie przeniesie Was do Egiptu, to na pewno do Ryk , skąd pochodzi

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania