Dzisiejszy wpis będzie o tym, co jedni stawiają w smukłym kieliszku na piedestale, nawiązując do napoju bogów… a inni najchętniej wylali by go do zlewu. Napój, z którego słynie Walencja, horchata. „Horchata de chufa” bo tak brzmi jej prawdziwa nazwa wywodzi się ze wschodniego regionu z Walencji. To właśnie w tym regionie występuje chufas – roślina, z której wytwarzany jest słodki napój. Co ciekawe ma właściwości chłodzące i wzmacniające, działa też jako lekarstwo na kaca lub zatrucie pokarm... czytaj dalej...
W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.