klusek, kluseczek czy też ziemniaczanych pyz... mowa tu o mojej małej córeczce. Dla niej przygotowuję też rożnego rodzaju pyszności, a dzisiaj zapraszam na gnocchi, które podane z bułeczką na masełku znikają w ekspresowym tempie. Klasyczne gnocchi SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 jajko 2,5 szklanki mąki sól *dodatkowo 2 łyżki masła bułka tarta(...)brzuszek widelca. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut (zależy od wielkości kluseczek!!). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. Bułeczką polewamy gnocchi i podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem. Cebulowe gniazdka z jajkiem Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego mleka(...)obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku układamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś jak co środę u Nas słodkości - pyszności. Te bułeczki - drożdżóweczki robię bardzo często, gdyż wszystkim smakują. Jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to ten właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś Walentynki, kto nie ma pomysłu na to, co przygotować na śniadanie ukochanej osobie, niech przygotuje bułeczki w kształcie serca. Są lekko pikantne, z pewnością rozpalą uczucia zakochanych. Idealne na śniadanie to łóżka. SKŁADNIKI: 15g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli(...)buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam do 30 minut do wyrośnięcia. 4. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasirower i ruszam przed siebie. W drodze rozkoszuję się świeżym powietrzem, relaksuję się. Cieszę się na rozpoczęcie drugiego tygodnia ferii. A na osłodę popołudnia serwuję sobie coś nowego. Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Składniki (na 8-10 średniej wielkości bułeczek): ciasto drożdżowe - 300 g mąki (u mnie pół
Kuchnia EllieChcecie zaskoczyć swoich najbliższych smaczną a przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni(...)naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree. Smacznego;) *Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek ** drugie wyrastania bułek może odbyć się w lodówce przez całą noc, rano wystarczy wyciągnąć bułki z lodówki i upiec
Krakowskie smaki Anidrożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni(...)Bułeczki piec przez około 30 minut do zezłocenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anijeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki hot-dogi. Jak przystało na rogi obfitości, możecie je napełnić czym tylko zapragniecie. A zatem, niech Nowy Rok obfituje w wiele przyjemności! Być może jedną(...)szklanki mąki pszennej 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę
KUCHARNIAjednak ochotę na jakąś zmianę. Część ciasta dzielę na małe porcje i wkładam do mini-keksówek, a drugą połowę formuję w okrągły placek i przekładam do tortownicy. Małe bułeczki-focaccie znikają od razu po upieczeniu maczane na ciepło w oliwie. Okrągłą focaccię odkładam na później. Kroję na pół, smaruję oliwą, nadziewam szynką, pomidorami, bazylią, czosnkiem i mozarellą. Składam(...)dużą kanapkę i opiekam na grillu. Powstaje okrągła, chrupka panini, która znika równie szybko jak małe bułeczki. I co najważniejsze smakuje tak, jak powinna, tak jak lubię, tak jak pamiętam! A zatem wróciły smaki i ja wracam do kuchni. Nareszcie! Jeśli macie ochotę na inne focaccie, zapraszam na tą (klik) lub na tą (klik) . FOCACCIA Z OLIWKAMI, CZERWONĄ
KUCHARNIADziś nutella ma swoje święto..a ja zapraszam na pyszne bułeczki z dodatkiem nutelli..oczywiście można zrobić z dowolnym nadzieniem.. 4 dkg drożdży świeżych 3 łyżki cukru 100 ml mleka 40 dkg mąki 2 łyżki masła 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 jajko nutella Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Doda(...)nutellą, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta i zwinąć roladki, ułożyć na blaszce i odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem
Moje domowe kucharzenieCiasto musi byc dokładnie wyrobione .Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół .Polowe ciasta przekladamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami ,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy na 15-20 minut ,aby ciasto odpoczęło i podrosło.W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni C i pieczemy chlebek około 30 minut-do suchego patyczka.Po(...)wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego
w mojej kuchniciepło, a maczane w syropie trzcinowym dają niesamowite słodkie połączenie. Jeśli nie macie syropu to zastąpcie go płynnym miodem. Pyszne do mleka lub kawy:) Składniki na 12 bułeczek: 50 g świeżych drożdży, 400 g mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, 150 g rodzynek, 6 suszonych fig, syrop trzcinowy, masło do wysmarowania formy, mąka(...)kawałku na środek każdego ciasta. Figi wciskamy za pomocą palca. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 25 min. 5 min. przed końcem pieczenia, każdą bułeczkę smarujemy syropem trzcinowym, za pomocą pędzla. Smacznego
Moniki SmakołykiProste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w większości sklepów. Bułki pszenne poznańskie Składniki 600 g mąki pszennej 160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 220 ml wody 30 g drożdży 30 g oleju 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli spryskiwacz z wodą
Pyry na GazJedne z delikatniejszych bułeczek jakie robiłam. Długo zachowują swoją świeżość i wspaniale pachną jogurtem. Polecam. Przepis wzięłam z Tej strony Składniki na 12 dużych bułek: 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych 200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.) 120 ml ciepłego mleka(...)dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut. Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego
Na słodko lub wytrawnieRobiłam je dla kuzynki, bardzo jej smakowały :-) Składniki na 12 bułeczek: 400 g mąki pszennej chlebowej 4 ząbki czosnku 20 g cukru 1 i ½ łyżeczki soli 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych 260 ml mleka 30 g roztopionego masła łyżka masła 2 łyżeczki suszonego koperku Do smarowania: 1 rozmącone jajko 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać(...)wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do niego suszony koperek i masło. Wszystko rozetrzeć, tak aby powstała jednolita masa. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż i nakładać do środka ( w miejscu nacięcia) po jednej łyżeczce masy czosnkowej a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze
Na słodko lub wytrawnie