bułeczki - 9699 przepisów (strona:279/647)

Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 123

kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) i jestem z niego bardzo zadowolona. Drożdżówki pięknie wyrastają, są mięciutkie, pyszne i nie przesłodzone. A poniżej lista uczestników biorących udział w Majowym(...)czasie bierzemy szklankę, maczamy jej spód w mące i za jej pomocą robimy wgłębienia w drożdżówkach. Następnie w powstałe "dziury" wkładamy po dużej łyżeczce budyniu i po kilka truskawek. Bułeczki smarujemy jajkiem (ja posmarowałam samym białkiem) i układamy na wierzch kruszonkę. Drożdżówki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni aż się ładnie zezłocą. Po wystudzeniu posypujemy je obficie cukrem

My simple kitchen
Bułeczki z siemieniem lnianym 93

Każdy lubi zapach świeżego pieczywa. Takie smakuje najlepiej, ale jeszcze smaczniejsze będzie pieczywo własnego wypieku. Poniżej przepis na domowe bułeczki z siemieniem lnianym. Składniki 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka miodu Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy wodę(...)ciepłe miejsce na 50 minut. Z wyrośniętych kulek formujemy mniejsze, robimy małą dziurkę na środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch każdej bułeczki delikatnie smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 35 - 40 minut.  Siemię lniane to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę

My Chcemy Jeść
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 129

Szukając dziś pomysłu na obiad w książce Jamiego Olivera pt. " Włoska wyprawa Jamiego " przypomniały mi się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 155

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka(...)papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki i na każdym położyć łyżkę nadzienia i zlepić.  Bułeczki odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni na blaszce wysmarowanej olejem

Tradycyjna Kuchnia
Wiśniowy torcik z bułek 107

Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka

Tradycyjna Kuchnia
Bułki drożdżowe z kapustą 133

prawda pracochłonne, ale za to jakie pyszne bułeczki babuni z kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz(...)włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem

Tradycyjna Kuchnia
Mleczne bułeczki 115

Leniwy piątkowy poranek idealnie nadaje się do krzątania po kuchni i realizacji już dawno zaplanowanych bułeczek ;) przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie zmiksowani . Wyszły puszyste i pyszne ;) W połączeniu z czekoladowym kremem z fasoli stanowią ŚNIADANIE IDEALNE :) Przy okazji tego posta chciałabym Wam przypomniać o konkursie, o którym już kiedyś pisałam na blogu: To już ostatni tydzień konkursu(...)projektu żywieniowego. Najlepsi mogą wygrać praktykę w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz studia podyplomowe! Więcej informacji na temat projektu znajduje się na facebook.com/NestlePolskaNHW , www.nestle.pl Składniki (3 bułeczki/muffinki): 6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku (najlepiej firmy Mlekovita bo ma w 100g mniej węglowodanów) 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 123

dlatego, że zaczęłam studia podyplomowe, moje ambicje doprowadziły mnie do tego, że muszę teraz spędzać 9 godzin na uczelni, na szczęście tylko w wybrane weekendy ;p  Takie bułeczki idealnie sprawdziły się na uczelni, kiedy w 15 minutowych przerwach nie było czasu na nic większego ;) Składniki (na około 3 bułeczki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Na słodkie śniadanie 322

zapasy w lodówce chyba nigdy się nie skończą) i orzechy laskowe, które do wyżej wspomnianych malin pasują idealnie, a w dodatku przyjemnie chrupią. Całość - boska. Lekko słodka, idealna bułeczka z odrobiną masła i miodu smakuje wyśmienicie. Niczego więcej nie trzeba. Mały problem sprawiło mi klejące ciasto. Przekładanie trójkątów z jednego miejsca w drugie nie jest proste, ale możliwe. A smak(...)Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt koła o grubości 1,5-2 cm. Pociąć na 8 trójkątów, jak tort. Odsunąć je delikatnie od siebie, żeby bułeczki miały miejsce na rośnięcie. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Ja tymczasem mentalnie przygotowuję się do kolejnego długiego weekendu - niech żyje wolny piątek! Oczywiście, wstać muszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki maślane 1336

elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części. Z każdej części uformować 4 okrągłe bułeczki. Przykryć je ponownie ściereczką na 30 minut, by znów nieco wyrosły. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Posmarować bułki i posypać sezamem. Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Piec maślane bułeczki przez

Kulinarne Przeboje
Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 193

Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej i orzechy włoskie dodatkowo je wzbogacają w składniki zdrowotne.Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem. Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję - na pewno Ci posmakują! Składniki : 350 g mąki orkiszowej jasnej - 630 210 ml wody(...)orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi piec w zaparowanym piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.59 135

planach nie miałam...  Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła !!!  Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki  drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka  60 g cukru  20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy(...)pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 30 minut. Zagniatamy składniki kruszonki. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 st.C. Kiedy piekarnik  się  nagrzeje wkładamy blaszkę.  Bułeczki można posmarować jajkiem lub maślanką i posypać kruszonka czy makiem lub sezamem. Pieczemy je aż się ładnie zrumienia ok 20-30 minut w zależności od piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z brzoskwiniami 169

Kolejne drożdżówki, nie umiem im odmówić. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta i smak jeszcze ciepłej puszystej, świeżej bułeczki. W domu często przygotowuję drożdżówki, bo wszyscy uwielbiamy taką wersję kolacji. Do tego kubek mleka lub kakao i nic więcej nie trzeba. Drożdżówek wprawdzie na moim blogu nie brakuje, ale dzisiejsza wersja ciasta drożdżowego z blogu Bayaderki bardzo mnie zainspirowała. Drożdżówki z brzoskwiniami(...)okolo 60 minut. Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem albo ew. oproszamy maka, odrywamy po kawalku ciasta wielkosci orzecha wloskiego i formujemy mala buleczke. Każdą bułeczkę kładziemy na forme do pieczenia (natluszczona lub wylozona papierem do pieczenia) i wciskamy kciuk w srodek buleczki tak by powstala dziurka. W dziurke wkladamy brzoskwinie z tymiankiem. Formujemy buleczki i wykladamy

dom-agi.pl
Bułeczki orkiszowe z figami 64

Pieczywo wypiekane w domu to potrójna frajda - smak, unoszący się w domu zapach oraz sama świadomość, że ta pyszna bułeczka nie została przyniesiona z piekarni tylko przygotowana we własnej kuchni. Kiedy zapowiada się leniwy weekend warto rozpocząć go w ten właśnie sposób :) Poniżej przepis na pożywne i zdrowe wilgotne bułeczki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem suszonych fig. Gdy wyjmiesz

Milion Smaków
Szybkie bułeczki pełnoziarniste 63

Świeże, pachnące bułeczki prosto z piekarnika to zawsze kusząca opcja na weekendowy poranek. Niestety wymaga ona czasu, który nie zawsze chcemy lub możemy poświęcić. Na szczęście w przypadku pieczywa, podobnie jak ciast, możemy zdecydować się na taki poziom trudności (i czasochłonności), jaki danego dnia nam najbardziej odpowiada. Na przygotowanie tych pysznych bułeczek wystarczy pół godziny. To niedużo a weekendowy poranek

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania