bułeczki - 9699 przepisów (strona:274/647)

Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 129

jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe bułeczki 120

Domowe bułeczki Co prawda te wyszły trochę koślawe, ale nie o kształt tu chodzi. Ważne, że są bardzo smaczne, a przede wszystkim własnoręcznie zrobione. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: 600 g mąki 2 łyżeczki drożdży instant 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy(...)mikserem za pomocą szpatułek "haków").  Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat, lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut (aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem 492

pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy budyń, trochę gęściejszy niż jest napisane na opakowaniu. Studzimy. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je i formujemy na 10 bułeczek... układamy je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod ściereczkę. W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy składniki na kruszonkę za pomocą dłoni. Po 15 minutach(...)bułeczek formujemy placuszki, następnie robimy na środku wgłębienie. Później smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Wykładamy budyń na placuszki, na to posypujemy hojnie kruszonkę. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce i do pieca nagrzanego do 180°C na 12-14 minut. Następnie wykładamy na kratkę do wystudzenia

Pelusiowa Kuchnia
Chicken and tomato bruschetta 124

grilled tomato on top.  To serve, place the bruschetta slices on a plate and spoon your favorite salad on top. Kombinacja pomidorów i kurczaka na kawałku pieczonej bułeczki zawsze świetnie smakuje. Składniki: 1 duży pomidor, filet z kurczaka (upieczony), 1 ząbek czosnku, (posiekany), chilli (posiekane). Aby zrobić bruschette należy podgrzać patelnie, najlepiej taką do grilla. Pokropić oliwą bułkę(...)grilować po jednej minucie z każdej strony. To samo należy zrobić z pomidorami. Pomieszać posiekany czosnek z chilli i dodać do tego oliwy. Położyć mieszankę na bułeczkę na to pokrojony w plastry filet z kurczaka, oraz grilowane pomidory na wierzch. Można serwować na talerzu z łyżką ulubionej sałatki na wierzchu

Smaki Przyprawy i Kolory
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 227

cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy kubka wycinamy bułeczki (mi wyszło 9) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich układamy 2-3 połówki śliwek, ciasto smarujemy pozostałym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, posypujemy nią drożdżówki i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

My Culinary Art
Bułki "ślimaki" 190

dobrze mieć znajomych, którzy również lubią kuchnię. Dzięki mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję tylko tego, że tak długo się ociągałam z ich zrobieniem. Są bardzo smaczne!!! Bułek wychodzi ponad 20 sztuk. Dokładnie nie wiem, ponieważ zjadłam kilka zanim policzyłam i pewności nie mam :) Składniki: Ciasto: 450g mąki pszennej chlebowej(...)ciasto wyrośnie, podzielić je na pół.  Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu.  Zawinąć jak roladę.  Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (200stopni) od 25-30minut. Ale należy samemu sprawdzać, gdyż może się okazać, że ten czas będzie jeszcze krótszy

W kuchni u Moniki
Drożdżowe bułeczki na ciepło 114

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie. 4. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:)  5. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 155

Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku. Składniki: Na 10 bułek: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella   Sposób przygotowania(...)wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z serem 125

Pieczmy same dzieciom takie oto bułeczki do szkoły!, stanowią zdrowy dodatek do śniadania, bez sztucznych składników, wiemy co w nich jest, smaczne, długo zachowują świeżość, o niebo lepsze od wszelkich kupowanych, skuście się mamy na pewno pozostaną na długo, długo w pamięci smaków Waszych pociech!..... Składniki: 1 kg mąki tortowej 1/2 litra mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru(...)dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ser rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie wgłębienie w bułce, nakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Wstawiamy

kgwjanczewo
Pachnie jesienia. Buchty z powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.63 135

nieustająco. Ale to nic bo i tak znalazłam w niej kilka fajnych przepisów, inspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej(...)ocieplamy na 30 minut). Dzielimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, nakładamy powidło i łączymy brzegi. Szwem do dołu układamy w tortownicy 26 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny rosnąć ok 40 minut pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i wkładamy do pieca na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łabędzi puch 360

szklanka=0.25 l) 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła (300 g) dżem z czarnej porzeczki Posypka(...)wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (25 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Masa : Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować

cucinare
Bułki maślane 95

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około 1 kg mąki

cucinare
Bułeczki pełnoziarniste 110

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, proste do wykonania bułeczki pełnoziarniste. Idealne na śniadanie czy kolację. Post Bułeczki pełnoziarniste pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Scones z malinami -angielskie bułeczki 83

Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne angielskie bułeczki scones. Nie wymagają drożdży, wyrastania, a są puszyste, miękkie i smaczne. Świetnie smakują z masłem i dżemem malinowym, oczywiście tej domowej roboty. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 125 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklankę malin Mąkę przesiać do miski wraz(...)wyłożyć ciasto. Uformować rękoma placek o grubości  2,5 -3 cm. Wycinać ostrą metalową foremką kółka o średnicy około 7-8 cm Na blaszkę wyłożoną papierem układać wykrojone bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 10-15 minut. I już mamy wspaniałe bułki na śniadanie Inspiracja donalskehan.com scones bułki z malinami

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania