szparagów zielonych 1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy(...)się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyłyżeczka soli 300 ml letniej wody olej Sposób wykonania: Drożdże rozrabiamy z ciepła wodą i cukrem.Do mąki wlewamy rozczyn dodajemy sól.Smarujemy dłonie olejem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy bułeczki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z piekarnika,przykrywamy je ściereczką. Przed
Wielki apetytspacer z dzieciakami i nie miałam problemu,że coś się ubrudzi czy wysypie.Poza tym otwierając paczuszkę nie martwisz się,że mając ochotę na jedną sztukę zmarnujesz resztę bułeczek. Waniliowe bardzo smaczne,ale czekoladowe to prawdziwa poezja. Polecam bo smak fajny,opakowanie spore bo aż 140 g (jak pisałam wcześniej 7 sztuk) i są bardzo syte. A do tego niesamowicie urocze(...)Cena to ok.5zł. Bułeczki nie zawierają substancji konserwujących. Zdjęcia opakowań pochodzą ze strony producenta http://dancake.pl/ Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytJeśli brakuje Ci pomysłu na drugie śniadanie a kanapki już dawno przestały być cool, zapraszam do wypróbowania moich cynamonowych bułeczek. Idealnie sprawdza się również na pikniku czy Kinderballu. Są delikatne, puszyste i niezwykle smaczne a do tego dziecinnie łatwe w przygotowaniu. na ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru(...)cukrem. Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno ze szklanką mleka. Smacznego! Ps. na bazie tego samego ciasta możesz również przygotować wytrawną wersję swoich drożdżowych bułeczek. Przepis znajdziesz tu . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWitajcie z rana :) zapraszam na pyszne mleczko owocowe , w sam raz na śniadanko z maślaną bułeczką :) Składniki : 1/2 l mleka 200 g dowolnych owoców mrożonych lub świeżych 5 łyżeczek cukru jeśli ktoś lubi może dodać szczyptę cukru waniliowego Wykonanie : Do naczynia miksującego wsypać cukier i owoce , wszystko dobrze zmiksować , następnie dodać mleko i jeszcze raz zmiksować żeby nie było grudek(...)Podawać np, z bułeczką maślaną . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikońcu postanowiłam zrobić własne. Scones przygotowałam z delikatnie zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, który trochę zmodyfikowałam. Jednak niewątpliwie nie był to ostatni przepis na scones, jaki wypróbuję. Te maślankowe bułeczki z dżemem własnej roboty...poezja. 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cream of tartar 2 łyżeczki cukru 75 g masła 300 ml maślanki 1 jajko Piekarnik rozgrzać(...)mąkę, sól, cream od tartar i cukier. dodać miękkie masło. Wymieszać. Dodać maślankę, zagnieść ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkować, tak by było na 4 cm wysokie. Wycinać szklanką lub foremką bułeczki, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 12 minut. Schłodzić na kratce, podawać ze śmietaną lub masłem i dżemem
Humanistka w kuchnimąki ale nie za dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia. dodatkowo: 1 łyżka mleka 1 żółtko ziarna sezamu wykonanie(...)Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 10 -15 min w piekarniku nagrzanym
Domowy Smak Jedzeniachleb piecze się sam, bo nie wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze? :) Polecam Wam również inne wypieki: Kajzerki Bułeczki z czarnuszką Bułeczki orzechowe Chleb pszenno-żytni z musli
Codzienna kuchnia niecodziennatowar mało spotykany i sezonowy. Liście czosnku niedźwiedziego bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki(...)minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci i wzmocni smak
Apetyczna babeczkapostaram się nadrobić zaległości co oznacza, że pojawi się sporo nowych przepisów. Zachęcam więc do śledzenia mojego blogu. A tym czasem zapraszam was na bułeczki gryczane, które możecie przygotować na najbliższe śniadanie. Mają charakterystyczny smak, więc polecam je dla miłośników kaszy gryczanej ponieważ mają podobny do niej smak. Post Gryczane bułeczki
Marta GotujeStary dobry sposób na bułeczki, aby były trochę "mokre", a nie całkiem suche w środku. Mąż takie lubi, sucharków mię toleruje :p Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 40g drożdży - 80g jogurtu naturalnego - 280g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham(...)łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 20g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 12 sztuk. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez 20 minut. Skomentuj
MamaOskarkadodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu a następnie ciasto dokładnie zlepić formując kulę. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę
królestwo garówjesiennym dogadzaniu sobie poszłam o krok dalej. Kilka dni po tym jak zrobiłam bułeczki z jabłkiem przyszła pora na moje ulubione drożdżówki - te z budyniem. To jest dopiero zastrzyk endorfin ... i kalorii przy okazji, ale skupmy się na tych pozytywnych stronach skoro późna jesień, a wraz z nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki(...)stąd cudaki - wyszło 9 drożdżówek, każda inna. Odstawiłam na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekłam przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Połowę czasu spędziły bułeczki na dolnym ruszcie z wiadomych względów. Kształt okazał się mało ważny wobec walorów smakowych. Przysłowiowe "niebo w gębie". I w przeciwieństwie do kupnych drożdżówek - te domowe nie są przesłodzone, a im starsze
Kuchnia po mojemuDzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo(...)razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami zobaczycie, że to doskonały pomysł. Ja przygotowałam je i zabrałam kilka dni temu na składkowe spotkanie ze znajomymi. Wszystkie zostały zjedzone i pochwalone - jestem pewna, że nie tylko
Smaczna Pyzarazem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½ kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta
Mama Gotuje