bułeczki - 9699 przepisów (strona:286/647)

chicken and tomato bruschetta 195

grilled tomato on top.  To serve, place the bruschetta slices on a plate and spoon your favorite salad on top. Kombinacja pomidorów i kurczaka na kawałku pieczonej bułeczki zawsze świetnie smakuje. Składniki: 1 duży pomidor, filet z kurczaka (upieczony), 1 ząbek czosnku, (posiekany), chilli (posiekane). Aby zrobić bruschette należy podgrzać patelnie, najlepiej taką do grilla. Pokropić oliwą bułkę(...)grilować po jednej minucie z każdej strony. To samo należy zrobić z pomidorami. Pomieszać posiekany czosnek z chilli i dodać do tego oliwy. Położyć mieszankę na bułeczkę na to pokrojony w plastry filet z kurczaka, oraz grilowane pomidory na wierzch. Można serwować na talerzu z łyżką ulubionej sałatki na wierzchu

Kulinarna rozmowa
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika

Kulinarne przygody Gatity
Podłużne bułki pszenne 174

miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy, nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy ostrym nożem nacięcie, wzdłuż – na głębokość(...)bułek pszennych jest prostota ich wykonania. Pachnące, mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką, to najlepszy „budzik” z rana – na śniadanie. Swym cudownym zapachem przyciągną niejednego śpiocha. Polecam ten przepis i bułeczki. Smacznego. W dzisiejszym „Wypiekaniu na śniadanie” uczestniczyli: Dorota Moje Małe Czarowanie Lidia fb Wiosenka Eksplozja smaku Iza Smaczna pyza Kasia Ulubione przepisy Justyna Mama i pomocnicy Bożena Moje

mojewypiekiinietylko
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 199

Dzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? PRZEPIS  BUŁECZKI DROŻDŻOWE

SMYKWKUCHNI
Baba z makiem zawijana 147

Zachwyciły mnie zdjęcia u Madame Edith i wiedziałam, że to będzie jeden z hitów wypieków świątecznych. Upiekłam babę i dla nas, i dla teściowej, i oraz kilka małych bułeczek. I nie wiem jak to będzie, niestety z bułeczek mak się sypał totalnie! jutro przekonam się czy z babki też leci... łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna! chyba następnym razem dodam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzkie supelki pszenno-żytnie z rodzynkami czyli Niedzielne Śniadanie odc.33 132

moje trzecie podejście do tych bułeczek (tu i tu). Są niesamowite!!! za każdym razem kiedy je piekę jestem bardziej odważna. Do tej pory nie odważyłam się na oryginalna ilość przypraw, ale tylko do następnego razu!!! i pierwszy raz akurat miałam melasę! jeśli jesteście odważni i lubicie chrupiące, złote od melasy bułeczki POLECAM! SZWEDZKIE SUPEŁKI PSZENNO-ŻYTNIE Z RODZYNKAMI

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Brioszki ślimaki z czekoladą i pistacjami czyli Słodki Czwratek odc.48 141

był piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Houskove knedliky - czeskie knedle 133

czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :) Składniki: 20 dag mąki krupczatki 3 czerstwe bułeczki 1 jajko łyżeczka soli pół szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła  pół szklanki mleka 10-15g  drożdży pół łyżeczki cukru  Pół szklanki(...)solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę  i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta.  O dstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 165

swoją objętość. 4. W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 6. Składniki kruszonki rozcieramy dokładnie palcami. 7. Dnem szklanki robimy(...)wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką. 8. Drożdżówki pieczemy w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wybornie smakują z kubkiem kakao :) SMACZNEGO!!! Źródło: Moje wypieki

Kuchnia domowa Ani
Bułki na jogurcie 184

końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio  na obsypanej mąką blasze , lub na papierze do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką

Stare Gary
Orkiszowe,pełnoziarniste drożdżówki z morelami i jagodami 162

Smakowite razowe buleczki z morelami i borowka amerykanska.Bardzo puszyste i mieciutkie.Upieklam je z maki orkiszowej pelnoziarnistej.Czesc mleka zastapilam smietanka kokosowa.Mysle,ze to sprawilo,ze ciasto jest delikatniejsze w smaku.Tym razem bardzo usprawnilam prace,przy pieczeniu buleczek.Otoz ciasto zrobilam poznym wieczorem i do rosniecia zostawilam na cala noc w lodowce.Bardzo polecam ten sposob:Skladniki na 12 buleczek:500g maki(...)kawalkui waze po 68-72g ,zeby bulki byly jednakowe.Formowac kulki,splaszczyc je i ukladac na wczesniej przygotowana blaszce,wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia.Gdy buleczki wyrosna ,w kazdej zrobic wglebienie dnem szklanki,dociskajac denko do samej blachy.W powstale zaglebienie wlozyc po 1 lyzeczce przygotowanego twarozku,a na wierzchu ulozyc morele (skorka do dolu) lub jagody.Boki buleczek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 124

specjal pochodzacy z kuchni bialostockich Zydow zawedrowal do Nowego Jorku sto lat temu.Jeffrey Hamelman w swej piekarni w poludniowym Vermont wypiekal je kazdej soboty i nie pamieta dnia,by buleczki sie nie sprzedaly.Niepozorne z wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya(...)zaokraglic ciasto i  uklozyc zlaczeniem do dolu na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka,a potem folia i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.W srodek kazdej buleczki wcisnac oba kciuki i uworzyc posrodku zaglebienie,rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z orzechami i rozmarynem 161

bułeczkach przyszedł czas na chleb. W sumie zasady pieczenia chleba są do siebie podobne, najczęściej różnice dotyczą zastosowanych dodatków. Ten przepis na chleb znalazłem w książce Caroline Bretherton „Baking”. Muszę przyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam(...)pokruszonych orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem   Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić” z kubka

UgotujmyTo.pl
Bułeczki pełnoziarniste z patelni 125

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 – 45 minut. Po tym czasie delikatnie osypujemy mąką i kilkakrotnie rzucamy ciastem o stolnicę, by odgazowac. Dzielimy na średniej wielkości bułeczki i obtaczamy w kaszy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. Bułeczki smażymy na BARDZO WOLNYM OGNIU po ok. 8-10 minut z każdej strony na całkowicie suchej

Ostra na Słodko
Paruchy / pampuchy / kluski na parze z gulaszem 311

ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem(...)mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy gorącym sosem

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania