bułeczki - 9699 przepisów (strona:295/647)

Parówki w bułce preclowej 72

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. W szerokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy sodę oczyszczoną. Zmniejszamy moc palnika, prawie do minimum. Bułeczki zanurzamy w wodzie na kilka-kilkanaście sekund, obracamy. Odkładamy ponownie na blaszkę. Smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut (do ładnego zarumienienia). Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Bułeczki poznańskie na podmłodzie 80

się uaktywni, ciasto będzie elastyczne. Odstaw na ok. 2,5-3 godziny do wyrośnięcia, przykryj aby ciasto nie wyschło. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przełóż na blachę do pieczenia. Używając tępej części noża lub raczki drewnianej łyżki zrób przedziałek na każdej bułce i zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.  Piecz

Kucharzyca
Pączki Pieczone Metodą Tangzhong 103

Bułeczki te swoja puszystość zawdzięczają japońskiej  metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone ;) Składniki na około 14 pączków Tangzhong: 3 łyżki wody 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki Zaczyn: 1/2 szkl

Gotowanie...to proste !
Bułki do hot dogów 100

tylko). Mięciutkie, wilgotne i sprężyste zarazem. Po przekrojeniu można w łatwy sposób uformować z nich "korytka" do napełnienia parówkami i innymi dodatkami, bez obawy, że popękają. Bułeczki te można wykorzystać także do zrobienia zwykłych (ale niezwyczajnych) kanapek. Zależnie od tego, do czego chcemy ich użyć, można przed pieczeniem nadać im trochę innego kształtu oraz/lub zmienić ilość i wielkość

Arabeska waniliowa
CHAR SIU BAO Z GRZYBAMI 84

Char siu bao to chińskie bułeczki na parze, najczęściej nadziewane... Artykuł CHAR SIU BAO Z GRZYBAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe z czarnuszką i recenzja książki „Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna 83

odnalazła. Ostatnio niestety coraz ciężej podróżować, więc non stop czuję jakiś niedosyt – zwłaszcza, jeżeli chodzi o podróże kulinarne (a innych nie uznaję). Tą Read More Artykuł Ekspresowe bułeczki śniadaniowe z czarnuszką i recenzja książki „Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino

Flymetothespoon
Bułki z owsianki 69

Bułki z owsianki to pyszny pomysł na domowe pieczywo. Ci co owsianki nie lubią mogą zacząć ją lubić, ale właśnie w formie wypieków. Do upieczenia tych bułeczek użyłam suchych drożdży, jeśli użyjecie świeżych to zalecam by zrobić wcześniej zaczyn. Odjąć z mąki pszennej dwie łyżki, dodać drożdże, ciepłe mleko i dodać jeszcze szczyptę cukru, pozostawić [...] Artykuł Bułki z owsianki pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Cebularze z kabanosem i serem 136

Dzień dobry 😊 Co powiecie na pyszne bułeczki z cebulką i kabanosami z serem? Są proste w wykonaniu, można zabrać je do szkoły lub pracy. Idealne na szybkie śniadanie. Chciałam Wam polecić przepyszne, cieniutkie  kabanosy z serem od firmy  Duda, Zapraszam również na ich stronę.  Składniki:   120 g kabanosów z serem Duda 200 ml ciepłej wody około

Sama słodycz i szczypta chili
Co zrobić z dyni – Proste ciasteczka dyniowe 135

proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość zagniataj dokładnie do czasu aż powstanie jednolita i zwarta masa. Gotowe ciasto podziel na 12 części. Z każdej z nich formuj mini bułeczki i układaj je na blasze. Ciasteczka piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu możesz je udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Co zrobić

365 dni dookoła kuchni
Pączki z różą 76

placek o grubości 1-1.5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Każdy krążek kładziemy na dłoni, a drugą ręką nakładamy nadzienie (nie więcej niż 1/2 łyżeczki). Zlepiamy brzegi i tworzymy okrągłą bułeczkę. Układamy na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów do momentu, gdy wyrosną. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. W szerokim rondlu

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 88

termoobieg) . Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor (po ok. 8-10 minutach sprawdzić czy bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać

Moja Delicja
Domowe pączki 61

roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte dłonie masłem ). Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, powtórzyć z resztą ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

Moja Delicja
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 86

pieprzem. Mama w dzieciństwie robiła właśnie tak prostą pastę, bo była bieda – dziś możemy pokusić się o więcej dodatków : rzodkiewkę, ogórka konserwowego czy też kukurydzę konserwową. CAŁOŚĆ: Bułeczki smarujemy pastą jajeczną. Podajemy z wędzonym łososiem oraz posiekanym szczypiorkiem! Smacznego! Będzie pysznie! KONKURS! Na koniec zapraszam Was gorąco na konkurs organizowany przez Śniadaniową! ZASADY: Pokaż swoją ulubioną wersję porannego posiłku

Ostra na Słodko
Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem 401

dużego garnuszka. Odstawiamy do przestudzenia. Do garnuszka z boczkiem wybijamy jajka, dodajemy śmietankę, garść tartej mozzarelli oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu,mieszamy. Wnętrze wydrążonych bułeczek smarujemy cienką warstwą masła. Wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą oraz cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Uwaga: Jedna z moich bagietek wyraźnie była

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania